janosikowa 02.10.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witam serdecznie.Byłabym bardzo wdzięczna jeśli otrzymałaby tutataj od kogoś informacje na nurtujęce mnie pytania.Otóz :istnieje stary drewnaniany dom w dobudówką na jedenej długości sciany,stropu na czesci drewnianej nie ma podobno jedynie podwójne grube dechy.Dach jest dwuspadowy(dosc niski),niedawno pokryty nową blachą. Interesuje mnie to czy byłabym możliwość zrobienia na tym domu poddasza( pewnie nikt przez interenet mi tego nie powie) ale gdzie się udać z tym pytaniem?do jakiego fachowca? co w sprawie stropu?da sie jakoś na starych domach zrobić porządny strop?jaki? no i kwestia podniesienia dachu.Czy może byc to niemozliwe? jaki koszt jest (przyblizony) takiej modernizacji?dom ma obcnie ok 100m kw.Bardzo prosze o odpowiedz,jesli kogoś wkurzyłam tymi pytaniami to prosze wybaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Taka nadbudowa czy tylko adaptacja poddasza to bardzo poważna sprawa. Radzę zwrócić się do projektanta gdyz bez projektu i pozwolenia na budowę się nie obejdzie. Koszt można ustalić dopiero na podstawie projektu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosikowa 02.10.2011 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 dziękuję za odpowiedz.Prosze mi powiedzieć czy taki "zabieg" w ww.wypadku jest dobrym wyjsciem,czy taka inwestycja może sie wogole opłacać?pytam ponieważ nie mam pojecia jakich kosztów mogę sie spodziewac.Bardzo mi zalezy aby zrobic dodatkową łazienkę w domu i nie bardzo widze inne wyjscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 To nie jest prosta odpowiedź. Sama adaptacja poddasza nie jest skomplikowana wymaga natomiast oceny stanu więźby i stropu oraz możliwości wentylacji pomieszczeń i połaci dachowej. Na podstawie tak lakonicznych opisów bardzo trudno ocenić koszty ale z całą pewnością nie będą małe. Znacznie poważniejsza sprawa to podniesienia dachu niezbędna ocena ścian, wieńców, stropu i więźby. Konieczne sprawdzenie warunków zabudowy. Może się okazać, że nie będzie takiej zgody urzędu. Żeby się cokolwiek dowiedzieć musisz ponieść jakieś koszty w ciemno. Coby nie powiedzieć pierwsze kroki do projektanta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts