petter 02.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witam Planuje zamontować ogrzewanie podłogowe w pokoju, w tej chwili jest to klasyczna podłoga na gruncie: chudy beton, folia, styropian 10 cm, folia, wylewka betonowa ok 6 cm. Na to chciałbym położyć przewody grzewcze i zalać kolejna warstwą. Pytanie: jakiej użyć wylewki (myślę o anhydrytowych, samopoziomujących)? i co najważniejsze: czy połączyć nową warstwę z już wylaną, czy oddzielić je folią odbijającą ciepło?czy nowa warstwa z przewodami powinna być niezależną "płyta grzewczą" czy lepiej połączyć ja z niższą, betonową warstwą, tak aby ta również się nagrzewała? będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.10.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam Planuje zamontować ogrzewanie podłogowe w pokoju, w tej chwili jest to klasyczna podłoga na gruncie: chudy beton, folia, styropian 10 cm, folia, wylewka betonowa ok 6 cm. Na to chciałbym położyć przewody grzewcze i zalać kolejna warstwą. Pytanie: jakiej użyć wylewki (myślę o anhydrytowych, samopoziomujących)? i co najważniejsze: czy połączyć nową warstwę z już wylaną, czy oddzielić je folią odbijającą ciepło? czy nowa warstwa z przewodami powinna być niezależną "płyta grzewczą" czy lepiej połączyć ja z niższą, betonową warstwą, tak aby ta również się nagrzewała? będę wdzięczny za pomoc Ogrzewanie podłogowe jest i tak bardzo bezwładne w związku z tym ogrzewanie dolnej płyty betonowej niczemu nie posłuży a spowoduje spowolnienie nagrzewania pomieszczeń. Przydałaby się jakaś izolacja w postaci cienkiej warstwy styropianu ok. 2cm ułożona na istniejącej wylewce, która ograniczy przenikanie ciepła w jej kierunku. Dalej klasycznie folia z ekranem plus przewody. Całość przykryć 7 cm warstwą wylewki z dobrego betonu. Do wylewek anhydrytowych musisz mieć firmę rekomendowaną przez producenta wylewki inaczej to bardzo duże ryzyko. Masy samopoziomujące są bardzo dobre lecz tak samo dobrze kosztują a ponadto wymagają fachowego podejścia do wykonania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petter 04.10.2011 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 witam ponownie powinienem uzupełnić nieco opis przedsięwzięciaotóż głównym problemem jest ograniczona ilość miejsca "w górę" jest to jakieś 4,5 cm całość (razem z posadzką) dlatego kolejna warstwa izolacji nie wchodzi w grę, i w tym miejscu chciałbym zapytać czy to w ogóle możliwe wykonanie tak cienkiej wylewki (dolewki) czy płyta nie będzie pękać, czytałem na stronach producentów wylewek że minimalna warstwa nad rurkami to 2,5 cm, u mnie byłoby to jakieś 2 cm, ryzykownie ale mimo to chciałbym spróbować. zastanawiam sie czy dolanie kolejnej warstwy bez oddzielania jej od poprzedniej zapobiegnie jej pękaniu? kolejna kwestia to straty ciepła "w dół", w pokoju jest zainstalowany tradycyjny grzejnik, chciałem z niego zrezygnować jednak jeśli płyta nie nagrzewałaby sie odpowiednio mocno wtedy grzejnik mógłby wspomóc całość, dodam jeszcze że w pokoju jest kominek z płaszczem wodnym który sam z siebie tez jest źródłem ciepła, tak wiec byc może nawet jesli podłoga nie nagrzewałaby się do wysokiej temperatury to i tak poprawiłoby to komfort w pomieszczeniu.chciałem jeszcze zapytać o wylewki samopoziomujące, jak drogie są i dlaczego wymagają "fachowego podejścia" , pomieszczenie jest niewielkie ok 17 m2. dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.10.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 witam ponownie powinienem uzupełnić nieco opis przedsięwzięcia otóż głównym problemem jest ograniczona ilość miejsca "w górę" jest to jakieś 4,5 cm całość (razem z posadzką) dlatego kolejna warstwa izolacji nie wchodzi w grę, i w tym miejscu chciałbym zapytać czy to w ogóle możliwe wykonanie tak cienkiej wylewki (dolewki) czy płyta nie będzie pękać, czytałem na stronach producentów wylewek że minimalna warstwa nad rurkami to 2,5 cm, u mnie byłoby to jakieś 2 cm, ryzykownie ale mimo to chciałbym spróbować. zastanawiam sie czy dolanie kolejnej warstwy bez oddzielania jej od poprzedniej zapobiegnie jej pękaniu? kolejna kwestia to straty ciepła "w dół", w pokoju jest zainstalowany tradycyjny grzejnik, chciałem z niego zrezygnować jednak jeśli płyta nie nagrzewałaby sie odpowiednio mocno wtedy grzejnik mógłby wspomóc całość, dodam jeszcze że w pokoju jest kominek z płaszczem wodnym który sam z siebie tez jest źródłem ciepła, tak wiec byc może nawet jesli podłoga nie nagrzewałaby się do wysokiej temperatury to i tak poprawiłoby to komfort w pomieszczeniu. chciałem jeszcze zapytać o wylewki samopoziomujące, jak drogie są i dlaczego wymagają "fachowego podejścia" , pomieszczenie jest niewielkie ok 17 m2. dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi pozdrawiamP Proponuję rozważyć zainstalowanie mat kapilarnych. http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,8430/Itemid,39/ W Twojej sytuacji pozwoli to na zainstalowanie cienkiej izolacji termicznej wraz z ekranem. Koszt wylewki samopoziomującej przy takiej powierzchni nie zaważy na całej inwestycji jednak wykonanie zleć firmie z jej materiałem i wykonaniem oraz gwarancją za jakość. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts