salik 02.10.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 W naszym domu planowaliśmy wypuścić podpięcie okapu do dachówki wentylacyjnej, przy pomocy kanału z pustaków wentylacyjnych (idących prawie pod samą kalenicę).Mamy w tej chwili wymurowany ten kanał od wysokości stropu (sufit nad parterem) do sufitu nad poddaszem.Nasz wykonawca KG mówi że nie ma potrzeby murować całości z pustaków wentylacyjnych i można podpiąć całość giętką rurą Spiro.Ale... pamiętam z czytania dyskusji kilka miesięcy temu że w takiej sytuacji (będziemy co prawda mieli tylko płytę indukcyjną, a nie kuchenkę gazową, ale ciągle) oznaczałoby to osadzanie się tłuszczu i skroplin na ściankach rury Spiro i totalne zasyfienie instalacji.Według planu w kanale z pustaków wentylacyjnych miała być albo wsadzona plastikowa rura albo też nic - w tym drugim przypadku tłuszcz miał ewentualnie osiadać na ściankach pustaków.No i teraz dylemat - czy faktycznie ciągnąć to giętką Spiro, czy jednak pozostać przy pierwotnym pomyśle?Jest jeszcze kwestia jak do podpiąć do okapu - w tej chwili dół tego kanału po prostu kończy się w suficie poddasza i jest odsunięty w osi o jakieś 30cm od umiejscowienia okapu.Będziemy tam robili zabudowę, ale chyba żeby to miało ręce i nogi - powinniśmy na dole tego kanału dać chyba coś a`la syfon, do którego będą spływały skropliny?I jak już docelowo podpiąć taki syfon do kanału wylotowego w okapie?Musimy coś szybko zdecydować, bo raz że czeka robienie sufitu nad poddaszem, a dwa że musimy zrobić podwieszany sufit w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 02.10.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witaj a dlaczego koniecznie chcesz wyprowadzac okap na dach?? my w domu ktory wlasnie konczymy tez mamy WM i zrezygnowalismy z wyprowadzania okapu na zewnatrz budynku. zalezy nam na max szczelnosci budynku. w koncu w kuchni masz wyciag WM wiec on poradzi sobie z ewentualnymi zapachami (my akurat wiemy, ze nie lubujemy sie w smazeniu 'smierdzacych' ze tak powiem potraw ) zwroc uwage, ze teoretyczny wolumen powietrza usuwanego w godzine przez okap na max predkosci rowna sie kubaturze domu!!! to nas przekonalo. dodatkowo w kuchni mamy zdalny sterownik WM ktory po 1 nacisnieciu bedzie zwiekszal wymiane powietrza do max predkosci na 30 minut tak w razie czego pozdrawiam marcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.10.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Dlatego że nie chcę aby WM wyciągała mi tłuszcz z kuchenki.A problem niedoboru powietrza łatwo się rozwiązuje chwilowym otwarciem okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 02.10.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 A w jaki sposob WM mialaby wciagac tluszcz z kuchenki?? Nie chcesz chyba okapu podlaczac bezposrednio pod wyciag WM? Kazdy okap ma filtr p. tluszczowy (to ta pierwsza metalowa siateczka od spodu). dodatkowo mozesz zalozyc (chociaz nie trzeba) filtr weglowy ktory zatrzyma nawet zapachy. nie widze w tym ukladzie drogi jaka ten tluszcz mialby sie dostac z kuchenki przez okap (filtry) az pod sam sufit do wyciagu WM w mieszkaniu w ktorym mieszkamy teraz mamy wyciag podlaczony do rury spiro i wyprowadzone jest to na dach. przez 6 lat jak na razie nic sie z tym nie dzialo (chociaz nie wiem jak te przewody wygladaja w srodku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.10.2011 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 W taki że wiele osób uważa filtry w okapach (nawet węglowe) za nieskuteczne. I niestety osoby te zweryfikowały to w praktyce Nawet tutaj na forum były opisy że przy samym stosowaniu "biernych" filtrów, powietrze przez nie przechodzące nie jest czyste i po kilku latach widać to bardzo mocno na kanałach reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.10.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (będziemy co prawda mieli tylko płytę indukcyjną, a nie kuchenkę gazową, ale ciągle) oznaczałoby to osadzanie się tłuszczu i skroplin na ściankach rury Spiro i totalne zasyfienie instalacji. Według planu w kanale z pustaków wentylacyjnych miała być albo wsadzona plastikowa rura albo też nic - w tym drugim przypadku tłuszcz miał ewentualnie osiadać na ściankach pustaków. a dlaczego ścianka z pustaków jest lepsza do osadzania tłuszczu niż rura spiro? ten pustak ma jakieś właściwości neutralizujące ten tłuszcz? w czym jest lepszy, oprócz tego ze wsiąkają weń skropliny? W taki że wiele osób uważa filtry w okapach (nawet węglowe) za nieskuteczne. I niestety osoby te zweryfikowały to w praktyce jak znajdę fotkę to wkleję jakoś, jak wygląda wewnątrz kanał podłączony do okapu przez 8 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.10.2011 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Czyli możemy robić z jakiegoś termoflexa?Zamierzam go i tak dodatkowo ocieplić, bo co to jest 2cm wełny dokoła rury na nieogrzewanym strychu.Pytałem dzisiaj jeszcze o to samo człowieka od WM i też zeznał że nie widzi zalet kanału, szczególnie że to okap mechaniczny, a nie grawitacyjny.Jaka jest typowa średnia wyjścia z okapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.10.2011 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 (edytowane) około 100-130, zależy co producent wymyślił Edytowane 4 Października 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.