Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiarygodność granic na Geoportalu?

honefoss

Recommended Posts

Czy ktoś z geodetów mógłby wypowiedzieć się na temat wiarygodności danych na mapkach publikowanych na stronie Geoportal?

Bo u mnie, ku mojemu zdziwieniu, pokazuje granicę przesuniętą o dobrych parę metrów w stosunku do co zawsze uważałam, a nie wiem czy warto w związku z tym odnawiać granice czy dać sobie spokój...Jeśli dane na Geoportalu są takie raczej orientacyjne, mało dokładne, to chyba szkoda czasu? Działka była kupiona przez rodziców w latach 70, nie ma znaków granicznych i nie ma kogo spytać na jakiej podstawie tak a nie inaczej postawiono płot.

Mnie się zawsze pojawia taki komunikat na geoportalu

Udostępnione w serwisie www.geoportal.gov.pl dane dotyczące działek których źródłem jest system LPIS (System identyfikacji działek rolnych), mogą być wykorzystywane jedynie w zakresie przybliżonej identyfikacji i lokalizacji przestrzennej działki oraz oszacowania jej powierzchni. Dane te nie są danymi ewidencji gruntów i budynków w rozumieniu przepisów rozporządzenia Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 29 marca 2001r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków.

NIe traktowałabym tego jako 100 % dokładności. Ale jeśli rozbieżności są duże to zawsze warto sprawdzić dane z np. kopią mapy zasadniczej a jeśli nadal mamy wątpliwości to 100% pewność uzyskamy poprzez rozgraniczenie.

Na geoportalu możemy spotkać granice działek ewidencyjnych w dwóch wariantach:

-na terenach rolnych są to dane z systemu IACS - służącego naliczaniu dopłat bezpośrednich, często spotykałam się z przesunięciami tych granic wg stanu faktycznego, granice te są w kolorze czerwonym

- niektóre powiaty udostępniły bazę danych ewidencji gruntów - trzeba je podczytać jako WMS (jeżeli jest) , te granice są w kolorze niebieskim, stwierdzone, że bliższ prawdy.

Na przykładzie gmin rolniczych, w których starostwo udostępniło swoje dane można stwierdzić, że między czerwoną a niebieską kreską są różnice