Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awarjne zasilanie kotła gaowego dwufunkcyjnego

Recommended Posts

to zależy jakie napięcie ... Osobiście kolega posiada przetwornice podłączoną do akumulatora kwasowego 180ah. Działa to tak iż normalnie sterownik pieca i pompa działa poprzez przetwornicę a gdy jest brak zasilania to przetwornica sama się załącza i podtrzymuje wszystko z aku. Piszę specjalnie przetwornica, gdyż tak to opisują na allegro. Aha w stanie czuwania doładowuje się aku.

Szukaj na allegro

• 3 months później...
Witam.

Czy awaryjnym zasilaczem VoiceKraft 600W z wbu. ładowarką mogę zasilić kocioł gazowy Ulrich KO24 w razie zaniku prądu? Czy nie uszkodzi on elektroniki kotła? Czy ktoś posiada taki zasilacz?

Pozdrawiam

Elektronika sterownika sobie poradzi, gorzej z silnikiem pompy obiegowej.Te które mają kondensator nie startują na zwykłych UPS (kształt napięcia) do tego celu są specjalne zasilacze z piękną sinusoidą 50 Hz ale cena tez wysoka.

Może komuś się przyda taka informacja.

Miesiąc temu uruchomiłem u klienta właśnie taką przetwornicę VoiceKraft 600W.

Akumulator żelowy 120Ah. Całość kupiłem przez Allegro, sprzedawca sonar, prowadzi też swój sklep internetowy.

Zastosowanie:

- piec gazowy Vailant odpala bezproblemowo

- pompka obiegowa odpala bezproblemowo

- na tym chodzi jeszcze oświetlenie i roleta okienna w kotłowni

Moje spostrzeżenia:

- W trybie awaryjnym i ładowania przetwornica się nagrzewa, nawet bardzo (50-60 stopni ma obudowa)

- Przetwornica nie jest cicha, wydaje z siebie różne dźwięki

- Full automat, użytkownik nie musi o niczym pamiętać i wiedzieć.

Mały teścik :

- Halogen 250W chodził przez 4 godziny non stop, napięcie na aku spadło do około 12V.

- Po teściku ładowanie aku trwało 11 godzin, na aku utrzymuje się około 14V.

- W trakcie ładowania przetwornica mocno się nagrzewa i brzęczy.

Generalnie polecam to rozwiązanie.

Do samych pompek cyrkulacyjnych stosuję nowe albo używane UPS komputerowe.

Najczęściej Fideltronik, bo mają dostępny sygnał o pracy awaryjnej, no i wspieram rodzimą produkcję.

Sintel masz rację. Jako awaryjne zasilanie kotła bardziej polecałbym przetwornicę w pełną sinusoidą. Są trochę droższe ale mamy pewność, że nic się nie zadzieje. Sprzedawca, którego podał Robertsz również posiada tego typu produkt w swojej ofercie. W przypadku kotłów gazowych kształt napięcia wyjściowego może nie jest tak ważny ale kiedy posiada się jak ja kocioł na paliwa stałe z automatycznym podajnikiem proponuję trzymać się tej zasady.

• 1 month później...
Jeżeli chodzi o przetwornice, to że się nagrzewają to rzecz normalna. Tranzystory się bardzo nagrzewają podczas pracy i całe ciepło należy gdzieś odprowadzić. Jeżeli obudowa służy jako radiator, to może nawet nagrzewać się do 80 - 90 st. a różne dźwięki to odgłos pracy tranzystorów, aby tranzystor był cichy musi pracować z częstotliwością załączania powyżej 10 kHz. Ale niestety czym wyższy prąd tym częstotliwość musi być mniejsza.