kasiaiwojtek 03.10.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) Witam. Czy awaryjnym zasilaczem VoiceKraft 600W z wbu. ładowarką mogę zasilić kocioł gazowy Ulrich KO24 w razie zaniku prądu? Czy nie uszkodzi on elektroniki kotła? Czy ktoś posiada taki zasilacz? Pozdrawiam Edytowane 3 Października 2011 przez kasiaiwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 03.10.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 to zależy jakie napięcie ... Osobiście kolega posiada przetwornice podłączoną do akumulatora kwasowego 180ah. Działa to tak iż normalnie sterownik pieca i pompa działa poprzez przetwornicę a gdy jest brak zasilania to przetwornica sama się załącza i podtrzymuje wszystko z aku. Piszę specjalnie przetwornica, gdyż tak to opisują na allegro. Aha w stanie czuwania doładowuje się aku. Szukaj na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 28.01.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam. Czy awaryjnym zasilaczem VoiceKraft 600W z wbu. ładowarką mogę zasilić kocioł gazowy Ulrich KO24 w razie zaniku prądu? Czy nie uszkodzi on elektroniki kotła? Czy ktoś posiada taki zasilacz? Pozdrawiam Elektronika sterownika sobie poradzi, gorzej z silnikiem pompy obiegowej.Te które mają kondensator nie startują na zwykłych UPS (kształt napięcia) do tego celu są specjalne zasilacze z piękną sinusoidą 50 Hz ale cena tez wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.01.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Może komuś się przyda taka informacja. Miesiąc temu uruchomiłem u klienta właśnie taką przetwornicę VoiceKraft 600W.Akumulator żelowy 120Ah. Całość kupiłem przez Allegro, sprzedawca sonar, prowadzi też swój sklep internetowy. Zastosowanie:- piec gazowy Vailant odpala bezproblemowo- pompka obiegowa odpala bezproblemowo- na tym chodzi jeszcze oświetlenie i roleta okienna w kotłowni Moje spostrzeżenia:- W trybie awaryjnym i ładowania przetwornica się nagrzewa, nawet bardzo (50-60 stopni ma obudowa)- Przetwornica nie jest cicha, wydaje z siebie różne dźwięki- Full automat, użytkownik nie musi o niczym pamiętać i wiedzieć. Mały teścik :- Halogen 250W chodził przez 4 godziny non stop, napięcie na aku spadło do około 12V.- Po teściku ładowanie aku trwało 11 godzin, na aku utrzymuje się około 14V.- W trakcie ładowania przetwornica mocno się nagrzewa i brzęczy. Generalnie polecam to rozwiązanie. Do samych pompek cyrkulacyjnych stosuję nowe albo używane UPS komputerowe.Najczęściej Fideltronik, bo mają dostępny sygnał o pracy awaryjnej, no i wspieram rodzimą produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 30.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 a ja podpowiem tak, my często wykonując instalację elektryczna stosujemy przełącznik na agregat. W przypadku braku prądu klient przełącza na agregat odcinając tym instalację elektryczną, odpala agregat i najwazniejsze obwody w domu podtrzymuje agregat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.01.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Agregat się sprawdza pod warunkiem, że w domu akurat ktoś przebywa i jest na tyle kumaty żeby uruchomić agregat i instalację. Babcia pilnująca wnusia tego nie zrobi, zawinie siebie i dzieciaka w kołderkę i pójdzie spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 31.01.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Sintel masz rację. Jako awaryjne zasilanie kotła bardziej polecałbym przetwornicę w pełną sinusoidą. Są trochę droższe ale mamy pewność, że nic się nie zadzieje. Sprzedawca, którego podał Robertsz również posiada tego typu produkt w swojej ofercie. W przypadku kotłów gazowych kształt napięcia wyjściowego może nie jest tak ważny ale kiedy posiada się jak ja kocioł na paliwa stałe z automatycznym podajnikiem proponuję trzymać się tej zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyz123xx 27.03.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Jeżeli chodzi o przetwornice, to że się nagrzewają to rzecz normalna. Tranzystory się bardzo nagrzewają podczas pracy i całe ciepło należy gdzieś odprowadzić. Jeżeli obudowa służy jako radiator, to może nawet nagrzewać się do 80 - 90 st. a różne dźwięki to odgłos pracy tranzystorów, aby tranzystor był cichy musi pracować z częstotliwością załączania powyżej 10 kHz. Ale niestety czym wyższy prąd tym częstotliwość musi być mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts