Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podkładki pod słupy na poddaszu

supernik

Recommended Posts

Zadajesz to samo pytanie w kolejnym wątku. Masz to opisane w projekcie, można również tak jak proponuje "winiu1" natomiast wymiar stopy jest uwarunkowany rodzajem stropu. Można również zamienić słupy drewniane na stalowe. Wszystkie te sprawy należy uzgodnić z kierownikiem budowy. Pozdrawiam.

stosowanie podwalin na stropie żelbetowym nie ma żadnego sensu (poza może łatwiejszym do wykonania połączeniem słupa tak, by nie odleciał razem z dachem przy jakiej wichurze) , natomiast na terivie itp wynalazkach (choć w zasadzie pod słupkiem powinna być wylewka bądź poszerzone żebro rozdzielcze) lepiej imho położyć na płasko ceownik 160 czy 140, i wewnątrz kanału przymocować słupek. Można użyć ceownika UPE wtedy ma ścianki równoległe i jest nieco wygodniej.

Tak rozmawiamy o stropie z pustaków Teriva. Pod słupami są 3 belki dozborjone a pod drugim słupem podciąg. Widziałem wczoraj nażywo podkładki - są to swykłe deski calowe. Na żadna stal tego nie zmieniam bo w projekcie mam drewniane słupy.

Na zdjęciach innych użytkowników mojego projektu ale i innych pod słupami nie było żadnych podkładek, stały na stropie na papie. Dziwne...

Edytowane przez supernik

... Na żadna stal tego nie zmieniam bo w projekcie mam drewniane słupy.

Na zdjęciach innych użytkowników mojego projektu ale i innych pod słupami nie było żadnych podkładek, stały na stropie na papie. Dziwne...

Skoro wiesz lepiej to po co pytasz?

To, że inni inwestorzy nie budują zgodnie z projektem nie może być wykładnią dla Twojej inwestycji.

Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.