patol 03.10.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 WitamChciałbym się dowiedzieć czy można teraz (czekam jeszcze na pozwolenie, ale myślę, że do końca października wszystko będzie) stawiać fundamenty czy lepiej poczekać i na wiosnę wszystko zacząć. Lepiej to dla budowy jak fundamenty sobie poleżą przez zimę czy raczej bez znaczenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 03.10.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Wg mnie lepiej na jesień zrobić fundamenty a na wiosnę od razu ruszyć z budową ścian, zamiast babrać się w błocie które będzie po zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 03.10.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Dla samych fundamentów to może bez znaczenia ale dla zagęszczenia tak. 3 lata temu zaczynałam budowę a jesień była tak samo piękna jak teraz, w październiku robiłam fundamenty z izolacjami i ociepleniem, potem zostały zasypane a zimą śnieg, mróz i deszcz jeszcze pomogły zagęszczeniu. Wiosna przyszła mokra i rzeczywiście jak twierdzi mój przedmówa koszmarnie by się kopało..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patol 03.10.2011 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Czyli jak zima mnie nie zastania lepiej stawiać te fundamenty. A tak z ciekawości zapytam jeszcze do jakiej temperatury można je stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.10.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Zrób stan zerowy. A roboty lepiej robić przy dodatnich temperaturach. Niby są dodatki, ale....( kto dał, co dał, różnie bywa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.10.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Rób póki sucho. Na wiosnę może być różnie z deszczem. Ja musiałem przerwać budowę na prawie 2 miesiące z powodu lipcowych i sierpniowych deszczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 04.10.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Czyli jak zima mnie nie zastania lepiej stawiać te fundamenty. A tak z ciekawości zapytam jeszcze do jakiej temperatury można je stawiać. Pracuję w firmie budowlanej i u nas się mówi że budować można do temperatury jaką człowiek wytrzyma, chemia załatwi resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puras 04.10.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Poprzedniej zimy wykonywaliśmy fundamenty w niskich temperaturach , producent betonu przywoził nam beton do -12c. Poniżej tej temperatury producent nie dawał nam gwarancji. Jeśli chodzi o murowanie, to do zaprawy dodawaliśmy środek FLUX zapobiegający marznięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 09.10.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Rób póki sucho. Na wiosnę może być różnie z deszczem. Ja musiałem przerwać budowę na prawie 2 miesiące z powodu lipcowych i sierpniowych deszczów. Potwierdzam te słowa. Sam miałem ten sam problem. Planowaliśmy rozpocząć budowę wiosną. Niestety sprawy formalne przetrzymały nas do lata. Latem było jeszcze gorzej niż wiosną i dopiero zaczęliśmy prace pod koniec września. Najciekawsze było to, że od połowy sierpnia do końca września wody gruntowe opadły o ponad metr. W naszym przypadku dopiero jesienią mieliśmy idealne warunki - sucho i twardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malenaj 10.10.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Według mnie też lepiej teraz( ja zacząłem właśnie dzisiaj), fundament postoi przez zimę(kiedyś pamiętam to było zalecane), przez zimę będziesz miał czas na zgromadzenie materiału potrzebnego na budowę, wyliczenia wszystkich kosztów itp. Tym bardziej że fundament jest dosyć drogą rzeczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 11.10.2011 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Według mnie też lepiej teraz( ja zacząłem właśnie dzisiaj), fundament postoi przez zimę(kiedyś pamiętam to było zalecane), przez zimę będziesz miał czas na zgromadzenie materiału potrzebnego na budowę, wyliczenia wszystkich kosztów itp. Tym bardziej że fundament jest dosyć drogą rzeczą. ..bylo zalecane kiedys, ale teraz to nie do konca. Opinia mojego architekta jest taka, ze lekkie nie obciazone fundamenty budowane na jesien i czekanie do wiosny z dalsza budowa to nic dobrego dla nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 14.10.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 ..bylo zalecane kiedys, ale teraz to nie do konca. Opinia mojego architekta jest taka, ze lekkie nie obciazone fundamenty budowane na jesien i czekanie do wiosny z dalsza budowa to nic dobrego dla nich Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.10.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 też mnie to ciekawi? Fundamenty trzeba przed mrozami obsypać porządnie i zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 14.10.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Fundamenty należy obsypać tak aby uzyskać prawidłową głębokość przemarzania, załóżmy dla mojej strefy to 120 cm. Sam beton nie trzeba zabezpieczać w jakiś szczególny sposób (można położyć coś na wierzch aby śnieg nie leżał bezpośrednio na betonie, bo podczas dni słonecznych zimą ilość cykli zamarzania drastycznie wzrośnie, a to nic dobrego).Można lekko odbiegać od tych zasad , ale tylko wtedy gdy są dobre warunki gruntowe czyli wody brak i piasek lub żwir, wtedy aż tak drastycznie nie trzeba się trzymać głębokości przemarzania. Wody w piasku nie będzie więc nie ma co zamarzać, a jeżeli nawet się znajdzie to pomiędzy ziarenkami piasku są wolne przestrzenie i to w nich gromadzi się pęczniejący lód. (kiedyś stosowano podsypki piaskowe pod budynki i spisują się one bardzo dobrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romero13 15.10.2011 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Rzeczywiście ja też miałem w zeszłym roku dylemat czy zaczynać w listopadzie,ale zdecydowałem się czekać i to był błąd bo na wiosnę ziemia była strasznie mokra od roztopów i trochę wszystko się przeciągneło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts