Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty na jesień czy czekać na wiosnę?

patol

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy można teraz (czekam jeszcze na pozwolenie, ale myślę, że do końca października wszystko będzie) stawiać fundamenty czy lepiej poczekać i na wiosnę wszystko zacząć. Lepiej to dla budowy jak fundamenty sobie poleżą przez zimę czy raczej bez znaczenia.

Pozdrawiam.

Dla samych fundamentów to może bez znaczenia ale dla zagęszczenia tak. 3 lata temu zaczynałam budowę a jesień była tak samo piękna jak teraz, w październiku robiłam fundamenty z izolacjami i ociepleniem, potem zostały zasypane a zimą śnieg, mróz i deszcz jeszcze pomogły zagęszczeniu. Wiosna przyszła mokra i rzeczywiście jak twierdzi mój przedmówa koszmarnie by się kopało.....

Rób póki sucho. Na wiosnę może być różnie z deszczem. Ja musiałem przerwać budowę na prawie 2 miesiące z powodu lipcowych i sierpniowych deszczów.

Potwierdzam te słowa. Sam miałem ten sam problem. Planowaliśmy rozpocząć budowę wiosną. Niestety sprawy formalne przetrzymały nas do lata. Latem było jeszcze gorzej niż wiosną i dopiero zaczęliśmy prace pod koniec września. Najciekawsze było to, że od połowy sierpnia do końca września wody gruntowe opadły o ponad metr.

W naszym przypadku dopiero jesienią mieliśmy idealne warunki - sucho i twardo ;)

Według mnie też lepiej teraz( ja zacząłem właśnie dzisiaj), fundament postoi przez zimę(kiedyś pamiętam to było zalecane), przez zimę będziesz miał czas na zgromadzenie materiału potrzebnego na budowę, wyliczenia wszystkich kosztów itp. Tym bardziej że fundament jest dosyć drogą rzeczą.

Według mnie też lepiej teraz( ja zacząłem właśnie dzisiaj), fundament postoi przez zimę(kiedyś pamiętam to było zalecane), przez zimę będziesz miał czas na zgromadzenie materiału potrzebnego na budowę, wyliczenia wszystkich kosztów itp. Tym bardziej że fundament jest dosyć drogą rzeczą.

..bylo zalecane kiedys, ale teraz to nie do konca.

Opinia mojego architekta jest taka, ze lekkie nie obciazone fundamenty budowane na jesien i czekanie do wiosny z dalsza budowa to nic dobrego dla nich

Fundamenty należy obsypać tak aby uzyskać prawidłową głębokość przemarzania, załóżmy dla mojej strefy to 120 cm. Sam beton nie trzeba zabezpieczać w jakiś szczególny sposób (można położyć coś na wierzch aby śnieg nie leżał bezpośrednio na betonie, bo podczas dni słonecznych zimą ilość cykli zamarzania drastycznie wzrośnie, a to nic dobrego).

Można lekko odbiegać od tych zasad , ale tylko wtedy gdy są dobre warunki gruntowe czyli wody brak i piasek lub żwir, wtedy aż tak drastycznie nie trzeba się trzymać głębokości przemarzania. Wody w piasku nie będzie więc nie ma co zamarzać, a jeżeli nawet się znajdzie to pomiędzy ziarenkami piasku są wolne przestrzenie i to w nich gromadzi się pęczniejący lód. (kiedyś stosowano podsypki piaskowe pod budynki i spisują się one bardzo dobrze)