verd 03.10.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam, Generalnie wszyscy chwalą wentylację mechaniczną a czy jest ktoś z grupowiczów kto założył i żałuje?Jeśli tak to w jakiej kwestii nie spełnia ona pokładanych oczekiwań? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 03.10.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 dołączam się do pytania - może być ciekawie czy znajdzie się ktoś i przyzna ;p , że wydał 10-20k i jest niezadowolony? możliwe problemy wg mnie: - koszty użytkowania przy źle dobranych went./zapotrzebowanie m3 - hałas (brak tłumików, źle wykonana instalacja) - problemy z odprowadzaniem brudnego pow (źle zaplanowana inst) - zamarzanie zimą - przesuszanie pow. zimą (niby w teorii mógłby to rozwiązywać reku entalpiczny, ale jakoś nie widzę pozytywnych opinii o nim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.10.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Tu jest więcej sprzedawców i montażystów niż użytkowników, to nie wiem ,czy dowiecie się czegoś sensownego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 03.10.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Ja użytkuję wm dopiero od półtora miesiąca, więc pewnie nie jestem wiarygodny , ale mam wrażenie, jakby tego świeżego powietrza było zbyt mało w porównaniu z użytkowaniem domu z otwartymi/uchylonymi oknami, kiedy wiatr sobie hulał "po pokojach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 03.10.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) Re Tomek - czasem też mam takie wrażenie Jednak montażyści tacy jak ja również chcą posłuchać, z jakimi reku są problemy, żeby przypadkiem nie zainstalować badziewia klientowi a potem jeździć w kółko na reklamacje zamiast montować nowe Najbardziej ciekawią mnie opinie użytkowników reku entalpicznych, bo z jednej strony w teorii jest OK, a drugiej strony dochodzą mnie słuchy że celulozowe wymienniki grzybieją na potęgę i zamiast świeżego powietrza mamy.... Więc zapobiegawczo nie montuję (daję rotorowe jak trzeba odzyskać wilgoć), ale jaka jest prawda - nie wiem Re Mk No tyle powietrza co otwarte okno to byłoby ciężko wydolić z WM - u mnie też mam pootwierane okna w salonie jak jest ciepło (z przyzwyczajenia), reku robi sobie wtedy jako skuteczna wentylacja łazienki (zero zaparowanych luster) oraz kuchni, i zapewnia świeże powietrze w pokojach z pozamykanymi oknami, ale za to nocą, przy pozamykanych oknach, gdy tak jak teraz mamy rano +5'C, fajnie jest obserwować termometr na nawiewie jak nadmuchuje +18'C Edytowane 3 Października 2011 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 04.10.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 ja użytkuje od 1,5 roku...jedyną wadą którą zauważyłem to był hałas od kanałów - zlikwidowałem budując tłumik - teraz jest oki, sucho w zimę jest ale wtedy obniżam wydajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.10.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witam, Generalnie wszyscy chwalą wentylację mechaniczną a czy jest ktoś z grupowiczów kto założył i żałuje? Jeśli tak to w jakiej kwestii nie spełnia ona pokładanych oczekiwań? Pozdrawiam To tak jakbyś pytał kogoś, czy po kupieniu używanego samochodu jeździ do mechanika? Każdy tylko leje paliwo i latami nie dołożył ani złotówki. Ale na pewno lepiej mieć niż nie mieć. No chyba że ktoś mieszka w centrum puszczy i ma krystalicznie czyste powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.10.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 ja użytkuje od 1,5 roku...jedyną wadą którą zauważyłem to był hałas od kanałów - zlikwidowałem budując tłumik - teraz jest oki, sucho w zimę jest ale wtedy obniżam wydajność możesz coś więcej jak ten tłumik zbudowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 05.10.2011 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 To tak jakbyś pytał kogoś, czy po kupieniu używanego samochodu jeździ do mechanika? ... Porównanie nie na miejscu. Nie pytam o używaną WM tylko o komfort lub dyskomfort jej użytkowania (nie z odzysku). Druga rzecz jaka mnie nurtuje to obowiązujące przepisy w zakresie stosowania wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniach gdzie znajduje się piec na paliwo stałe. Kierownik budowy twierdzi, że nie odbierze budynku bez grawitacyjnej w salonie z kominkiem. Natomiast wykonawca i projektant jednej z wiodących firm w tej branży twierdzi, że od lat instalują WM bez WG w pomieszczeniach z kominkiem i (tutaj uwaga) "jak do tej pory nikt się nie otruł". Stwierdzenie nadwyraz optymistyczne. Niestety, instalator stwierdził, że nie zna przepisów, które pozwalają na taki montaż. Czy instalator jest niedoinformowany? Czy może polskie przepisy są nieco zacofane w tej materii? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 05.10.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 (edytowane) Jeśli wkład kominkowy jest szczelny z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz budynku, to można zrezygnować z wentylacji grawitacyjnej pod warunkiem zastosowania wentylacji mechanicznej zrównoważonej lub nadciśnieniowej. Tu masz dokładna odpowiedźhttp://wentylacja.com.pl/Przepisy-prawne/Wentylacja-pomieszczenia-wyposa%C5%BConego-w-kominek-33017.html Edytowane 5 Października 2011 przez Dareckyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 05.10.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Używam WM z reku od ok pięciu lat, budynek z 1938 roku. Brak odczucia że na zewnątrz jest świeższe powietrze, zalety - brak dźwięków z sąsiedztwa (choćby szczekające psy sąsiadów), brak much, komarów w domu, zimą ciepło nie ucieka z domu, w łazience/kuchni nie "pizga z kratek". Kanały wciąż czyste w środku, filtry wymieniam 2x do roku. Jedyny hałas z wentylacji to szum powietrza na najwyższej wydajności wentylatorów. jak powiedziano tutaj wcześniej - niezadowolonym można być jedynie w przypadku źle zaprojektowanej/wykonanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.10.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 dołączam się do pytania - może być ciekawie czy znajdzie się ktoś i przyzna ;p , że wydał 10-20k i jest niezadowolony? możliwe problemy wg mnie: - koszty użytkowania przy źle dobranych went./zapotrzebowanie m3 - hałas (brak tłumików, źle wykonana instalacja) - problemy z odprowadzaniem brudnego pow (źle zaplanowana inst) - zamarzanie zimą - przesuszanie pow. zimą (niby w teorii mógłby to rozwiązywać reku entalpiczny, ale jakoś nie widzę pozytywnych opinii o nim) Jako juz roczny uzytkownik wrzuce swoje opinie: - koszty uzytkowania: koszt pracy instalacji prownywalny jest do jednej zarowki o mocy srednio 50-100 W. Zalezy czy kupuje sie centrale tania i pradozerna czy drozsza z wentylatorami odpowiednio sterowanymi. Srednio rocznie jest to koszt slabo zauwazalny. - halas: na najwyzszym biegu instalacja jest "slyszalna", ale zeby to nazywac halasem to chyba za duzo powiedziane. Taki bieg ustawia sie podczas aktywnego uzytkowania domu, kiedy i tak inne odglosy bija na glowe "halas" reku. - problemy z brudnym pow - nie do konca rozumiem, kazda instalacja powinna miec jakis projekt, ktos sie pod nim podpisuje, to "brudne" i tak sie nie miesza z "czystym", - zamarzanie - jak w kazdej instalacji i tu sa sprawy do rozwiazania, jedni producenci wstrzymuja prace reku, inni montuja grzalki, inni zakladaja sobie GWC - przesuszanie: to juz kwestia indywidualna, dobrze miec dosc dokladny higrometr, po jakims czasie mozna dojsc do jakiegos kompromisu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 05.10.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Użytkuję od 1,5 roku. Filtry wymieniam co miesiąc (nabite kurzem). W domu sucho. Po za tym same plusy - podobne do tych co były już wspominane we wcześniejszych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.10.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Zamarzanie,przesuszanie,pleśnie coraz więcej wątpliwości widzę plus oszczędności to już wiele nie zostało to wiemy.Nie prościej higrosterowana ,albo nawietrzniki ciśnieniowe ,albo są takie nawietrzniki z grzałką 100w powietrza wpadającego-tu akurat nie wiem jaki sens i jak to się ja.Ale tak czy siak ,jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu ,że brak dopływu powietrza bezpośrednio ,nie przez tą całą instalację kiedyś zrodzi więcej kłopotu jak pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 05.10.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Tomek131, flaki się przewracają, jak czyta się Twoje wypociny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.10.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Na pewno,szczególnie tym co montują lub sprzedają WM po 22tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 06.10.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Tomek, przeczytaj tytuł wątku jeszcze raz.Czy ktoś żałuje, że założył WM? Masz WM, masz jakieś doświadczenia w użytkowaniu?Ja kupiłem stary dom i zamontowałem WM, komfort bez porównania(mieszkałem 1 rok bez WM).Nie odzywałem się tutaj, bo autor nie takich jak ja poszukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.10.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Mieszkałeś w starym domu i nie rozszczelniałeś okien, czyli innymi słowy kisiłeś się w starym domu. No to nie dziwię się, że teraz masz komfort.WM zwalnia z myślenia, co rzeczywiście można nazwać komfortem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 06.10.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 WM nie zwalnia z myślenia. Różnica w komforcie podobna do tej, gdy przesiadałem się kiedyś z malucha do forda ... Odwiedziła mnie zimą siostra mieszkająca na wsi w domu otoczonym wielkim sadem.Przed pójściem spać otworzyła okno i mówi, że ona inaczej nie wyśpi się.Przekonałem ją, by jednak okno zamknąć na noc. Zmieniłem tylko bieg reku na 3 (dodatkowe 4 osoby w domu).Rano była bardzo zdziwiona, że powietrza jej nie brakowało i spało się super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.10.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Stary dom i WM - prawie jakbym czytał o maluchu z karoserią forda. Na zewnątrz ford ale w środku dalej lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts