janaro 30.03.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Mogę odpowiedzięć na drugie pytanie.Jestem w trakcie opracowywania mapy z proj.podz.nieruch.rolnej(jestem geodetą),działki maja po ok.1200m.kw.Gmina jest w trakcie opracowywania planu.który zmienia przeznaczenie tych działek na działki budow.Rozmawiałem z urbanistami i wszyscy uważają, że jeżeli plan zakłada pow.minimalną działek to i tak muszą już być uznane wcześniejsze podziały bez względy na powierzchnię działek powstałych w wyniku tych podziałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 09.04.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Jestem po rozprawie w Woj. Sądzie Administracyjnym o odrzuceniu moich zarzutów w uchwale Rady Miejskiej do projektu planu zagospodarowania przestrzennego ternu gminy, na której mam swoją działkę. Gmina zaplanowała poszrzenie pasa drogowego kosztem mojej działki. Dodatkowo nie uwzględniła wyznaczenie ternów (obszarów) przeznaczonych do naprawy infrastruktury technicznej przez jej przebudowę w miejsce planowane do jej realizacji w pozwoleniu.Naciski Gminy musiały być duże, gdyż rozprawa została wyznaczona na wokandę w trzy miesiące, co jest odstępstwem od reguły dość znacznym, gdyż na takie sprawy czeka się średnio trzy lata. Za kilkanaście dni zostanie ogłoszony wyrok. Sąd Administracyjny dość szczegółwo rozpatrywał wszystkie zarzuty, ale czy przystanie na moje liczne i szczegółowo uzasadnione w skardze unieważiając uchwałę Rady Miejskiej jest wielkim pytaniem, na którą poznam niedługo. Nadmieniam, że infrastruktura energetyczna liniowa o napięciu 15 kV zrealizowana na mojej działce utraciła podstawę prawną do jej istnienia na tym gruncie, przez stwierdzenie nieważności decyzji o warunkach zabudowy i pozwolenia na budowę w związku z rażącym naruszeniem prawa. Dodatkowo w postępowaniu administracyjnym okazało się, że budowa linii energetycznej nastąpila z znacznyn odstępstwem od miejsca przewidzianego do jej realizacji. Dlatego wskazałem moją działkę jako obszar przewidziany do rechabilitacji infrastruktury energetycznej.Będzie to duzy cios dla zakładu energetycznego, który zrealizował budowę linii 15 kV bez wiedzy i zgody właścicieli kilku działek budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts