Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy już grzejecie

borsak1

Recommended Posts

Witam, jak w temacie interesuje mnie to czy niektórzy z was już grzeją bądź dogrzewają. U mnie w mazowieckim co niektórzy już grzeją czuć węgiel w powietrzu. Osobiście nie grzeje rozpalam około 18 na ciepłą wodę piec do 85 stopni ma podgrzać wodę a później odkręcam grzejnik mały w salonie czasem jak jest jakiś chłodniejszy wieczór. Dom z poddaszem max + 15 cm styropiany (twardy wylewkowy) poddasze ocieplone styropianem 10cm również ten twardy na tym strop. W wylewce 10cm styropiany dom parter 120m2 + poddasze 120m2. A jak jest u was ?

Podobnie u mnie - jeszcze sezonu grzewczego nie ogłosiłem i nie grzeje. Gdzieś 1,5 tygodnia temu przepaliliśmy raz w kominku i to wszystko. Faktycznie jest słoneczko i w dzień otwieramy okna co w zupełności wystarcza.

Niestety termin otwarcia sezonu grzewczego zbliża się nieubłaganie - będzie pewnie to 7 albo 15-tego tego miesiąca.

Niestety termin otwarcia sezonu grzewczego zbliża się nieubłaganie - będzie pewnie to 7 albo 15-tego tego miesiąca.

Oby był to 15, bo jeszcze mi drewienko do kominka pod chmurką leży, bo prace nad wiatą trwają.

Ja też jeszcze nie przestawiłem swojego pieca na tryb grzania co. W dzień w domu dochodzi mi do 22 stopni a rano mam min. 20. Więc oby jak najdłużej tak było.

Jasne teraz warunki są optymalne - rano na parterze przy salonie było dzisiaj 21,75 st C to wręcz idealnie.

Tak patrzę na moje zapiski to ostatni sezon zacząłem 16.10.2010 roku a poprzedni 14.10.2009 roku - to ten sezon zapowiada się podobnie.

Szkoda jednak, że to tuż tuż bo nie wyrobiłem się ze wszystkimi modernizacjami w kotłowni w tym w dziedzinie CWU - ewentualnie plany przeniesie się na wiosnę, chyba żeby jeszcze się zmobilizować ufff. :)

Gdzieś już pisałem o tym,:

- stojący bojler 200 litrowy ze spiralą przenieść wyżej od kotła aby zasilał się też grawitacyjnie ( mam już spawaną konstrukcję z blatem aby to zrobić ),

- zasilanie bojlera zrobić również z pompką CWU i z bajpasem z zaworem różnicowym - aby była możliwość zasilania grawitacyjnie i pompką,

- na tym samym zasilaniu zrobić drugi bajpas ze zwykłym zaworem zwrotnym sprężynowym oraz zaworem odcinającym na zasilaniu ( w zależności od tego czy będzie konieczność używania zaworu zwrotnego czy nie),

- no powrocie z bojlera ( ze spadem) założyć zawór klapowy - co będzie przeciwdziałać przeciąganiu wody przez pompki CO,

Doszedłem do wniosku, że takie rozwiązanie będzie efektywniejsze zwłaszcza w trybie lato i daje większe możliwości sterowalności tego układu ( jak to zrobię i sprawdzę to powiem czy miałem racje) Może jednak znajdę jeszcze jeden cały dzień aby z kolegą hydraulikiem to " machnąć" przed tym sezonem.

Ja też od kilku dni grzeję, kondensat+pogodówka. Zasilanie na 26st. Było za ciepło w dzień. Teraz włączam na noc, w dzień wyłączam. Jest ok, akumulacyjność robi resztę.

Kociołek chodził wyłącznie na minimum. Pierwszy raz grzeję gazem (wcześniej kilka razy puściłem ciepełko z PPC).

My lubimy ciepełko. Mam 22-22,5st. Choć - termometr jeden drugiemu nie równy wiadomo.