borsak1 03.10.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam, jak w temacie interesuje mnie to czy niektórzy z was już grzeją bądź dogrzewają. U mnie w mazowieckim co niektórzy już grzeją czuć węgiel w powietrzu. Osobiście nie grzeje rozpalam około 18 na ciepłą wodę piec do 85 stopni ma podgrzać wodę a później odkręcam grzejnik mały w salonie czasem jak jest jakiś chłodniejszy wieczór. Dom z poddaszem max + 15 cm styropiany (twardy wylewkowy) poddasze ocieplone styropianem 10cm również ten twardy na tym strop. W wylewce 10cm styropiany dom parter 120m2 + poddasze 120m2. A jak jest u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 03.10.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Ja jeszcze nie, bo nie opłaca mi sie rozgrzewac instalacji na 1-dniowe podgrzanie, jak juz rusze to na stałe. Ci co mają piece na paliwo stałe i instalacje grzejnikowe to sobie co parę dni moga przepalic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.10.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 jeszcze nie grzeję, w ciągu dnia słonko nagrzewa , w nocy temperatura wewnątrz nie spada poniżej 20C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.10.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Podobnie u mnie - jeszcze sezonu grzewczego nie ogłosiłem i nie grzeje. Gdzieś 1,5 tygodnia temu przepaliliśmy raz w kominku i to wszystko. Faktycznie jest słoneczko i w dzień otwieramy okna co w zupełności wystarcza. Niestety termin otwarcia sezonu grzewczego zbliża się nieubłaganie - będzie pewnie to 7 albo 15-tego tego miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.10.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Niestety termin otwarcia sezonu grzewczego zbliża się nieubłaganie - będzie pewnie to 7 albo 15-tego tego miesiąca. Oby był to 15, bo jeszcze mi drewienko do kominka pod chmurką leży, bo prace nad wiatą trwają. Ja też jeszcze nie przestawiłem swojego pieca na tryb grzania co. W dzień w domu dochodzi mi do 22 stopni a rano mam min. 20. Więc oby jak najdłużej tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.10.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Jasne teraz warunki są optymalne - rano na parterze przy salonie było dzisiaj 21,75 st C to wręcz idealnie. Tak patrzę na moje zapiski to ostatni sezon zacząłem 16.10.2010 roku a poprzedni 14.10.2009 roku - to ten sezon zapowiada się podobnie. Szkoda jednak, że to tuż tuż bo nie wyrobiłem się ze wszystkimi modernizacjami w kotłowni w tym w dziedzinie CWU - ewentualnie plany przeniesie się na wiosnę, chyba żeby jeszcze się zmobilizować ufff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.10.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Szkoda jednak, że to tuż tuż bo nie wyrobiłem się ze wszystkimi modernizacjami w kotłowni w tym w dziedzinie CWU - ewentualnie plany przeniesie się na wiosnę, chyba żeby jeszcze się zmobilizować ufff. A co ciekawego planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.10.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Gdzieś już pisałem o tym,: - stojący bojler 200 litrowy ze spiralą przenieść wyżej od kotła aby zasilał się też grawitacyjnie ( mam już spawaną konstrukcję z blatem aby to zrobić ), - zasilanie bojlera zrobić również z pompką CWU i z bajpasem z zaworem różnicowym - aby była możliwość zasilania grawitacyjnie i pompką, - na tym samym zasilaniu zrobić drugi bajpas ze zwykłym zaworem zwrotnym sprężynowym oraz zaworem odcinającym na zasilaniu ( w zależności od tego czy będzie konieczność używania zaworu zwrotnego czy nie), - no powrocie z bojlera ( ze spadem) założyć zawór klapowy - co będzie przeciwdziałać przeciąganiu wody przez pompki CO, Doszedłem do wniosku, że takie rozwiązanie będzie efektywniejsze zwłaszcza w trybie lato i daje większe możliwości sterowalności tego układu ( jak to zrobię i sprawdzę to powiem czy miałem racje) Może jednak znajdę jeszcze jeden cały dzień aby z kolegą hydraulikiem to " machnąć" przed tym sezonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
węgilek 10.10.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 We wrześniu parę razy już przepaliłem ale pelletem bo mam kocioł Merkury. Natomiast dziś to już paliłem od rana groszkiem. Jednak myślę że dziś dużo osób zaczęło palić na dobre bo zrobiło się zimno jak ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 11.10.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja od 10.10 grzeję.Ustawione na 21 dzien, 20 noc, kocioł gazowy kondensacyjny i sterowanie pogodowe - spali bardzo niewiele przy takich temperaturach zewnętrznych, a komfort w domu znacznie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 11.10.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja też od kilku dni grzeję, kondensat+pogodówka. Zasilanie na 26st. Było za ciepło w dzień. Teraz włączam na noc, w dzień wyłączam. Jest ok, akumulacyjność robi resztę.Kociołek chodził wyłącznie na minimum. Pierwszy raz grzeję gazem (wcześniej kilka razy puściłem ciepełko z PPC).My lubimy ciepełko. Mam 22-22,5st. Choć - termometr jeden drugiemu nie równy wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.10.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 co drugi dzień palę w kotle na drewno.Temp. w domu nie może spaść poniżej 21 stopni. Żona lubi ciepło, no i ja nie mam wyboru. Dom ok. 170 m2, podłogówka i grzejniki na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 11.10.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 jeszcze nie grzejemy bo jest ok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 11.10.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 A ja grzeję przez 4 godziny wieczorem. Pokoje się trochę ogrzeją, CWU się nagrzeje na cały wieczór i następny dzień. Spalam 2-3 kosze drewna w kominku z PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.10.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja też w niedzielę odpaliłem ogrzewanie jak po powrocie z weekendu zastaliśmy 17 stopni w domu. Teraz już nabite do 20-21. Za chwilę powinien pojawić się już kominek i będziemy wieczorami sobie przepalać zamiast w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.10.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 U mnie też przepalamy jeszcze wieczorami co drugi dzień kominkiem - co prawda nie ma on żadnych dodatkowych rozprowadzeń ale wystarcza. Sezon grzewczy planuję rozpocząć w niedzielę - no ale to głównie zależy od aury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk kbk 11.10.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 U nas (okolice Warszawy) przez ostatni tydzień przepalaliśmy kominkiem. Dziś rozłożyłem ruszt w piecu na ekogroszek i podgrzałem wodę w podłogówkach (łazienki i kuchnia) milej się zrobiło. CWU grzeje się jeszcze z pompy ciepła powietrze-woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 12.10.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 ja dziś (kuj-pom) włączyłem podłogówe na 4 godziny - gaz kondens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 12.10.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ja też dzisiaj ustawiłem pompę ciepła na tryb auto i pewnie zacznie dzisiaj pompować już ciepło w podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 12.10.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 jestem w małym szoku,ja jeszcze nie grzeję,temp. na zewn.dzień 12 w nocy 7,temp w nocy wskazuje ok 22,3 za dnia 23.4,nie mam potrzeby dogrzewać,to może problem tkwi w ścianach kto z czego ma,ja mam beton komórkowy,żałuję że nie z silki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts