Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Ytonga

Recommended Posts

Czy ktos ma doswiadczenie w budowaniu stropu z systemu Ytong? Według mądrego filmiku znajdującego się tutaj:

cena takiego stropu moze byc jednak porownywalna z cena stropu gestozebrowego (glownie ze wzgledu na wyzsze koszty wykonczenia oraz koszty robocizny, oczywiscie autorem filmu jest producent wiec nie wiem jak bardzo mu tutaj wierzyc).

W zwiazku z tym zastanawiam sie nad wykorzystaniem wlasnie tego typu stropu, jednak jedyna cena jaka udalo mi sie znalezc w internecie to 270PLN/m2, czyli wyglada na to ze BARDZO duzo, prawie dwa razy drozej niz alternatywy. Czy jest szansa ze te dodatkowe koszty zwroca sie wlasnie w robociznie/wykonczeniu?

Sam dom ma byc takze budowany z Ytonga, wiec wykorzystanie stropu systemowego wydaje sie byc dobrym pomyslem.

Nie rozwazalem metody gospodarczej glownie ze wzgledu na brak czasu, wiec raczej zdecyduje sie na ekipe. Tylko ze przy stropach ytonga (przy plytach) ekipa podobno w kilka godzin jest w stanie ukonczyc caly strop domu. Wiec koszty robocizny (powimo ze pewnie wymagaja lepszego sprzetu, dzwig itd...) beda sporo nizsze niz strop wylewany czy gestozebrowy.

W projekcie mam mniej wiecej 160m2 powierzchni stropu z balkonami. Dla plyt ytonga to by dawalo okolo 43K PLN za same plyty (liczac po 270pln/m2 plyty, nie wiem czy podobnie jak w przypadku sklepu xelli te ceny nie sa przypadkiem zawyzone) nie mowiac o dodatkach typu proste zbrojenie (chociaz przy tych plytach chyba duzo mniej jego potrzeba), bloczki itd... I sie wlasnie zastanawiam czy przypadkiem przy wylewanym/gestozebrowym stropie tez bym nie przekroczyl tej sumy. Jezeli roznica miescila by sie w powiedzmy 5K to mysle ze bym jednak wybral ytonga ze wzgledu na jego izolacyjnosc (sciany tez z ytonga).

Witam,

ja tez rozwazalem strop ytong'a ale jednak sie nie zdecydowalem

zamowic stropu nie mozna (przynajmniej nie mozna bylo w 2009 roku) w centrali xelli - musi go zamowic dla ciebie jakas hurtownia i dopiero ci sprzedac. cena na stronie jest cena katalogowa i sa od niej znizki. w 2009 stropy wykonywali tylko w niemczech.

mialem nawet oferte od jakiegos dostawcy na strop ale sie nie zdecydowalem na ze wzgledu na czas dostawy

finansowo na poczatku wygladalo na to ze 'drogo' - ale po podliczeniu WSZYSTKICH kosztow stropu gestozebrowego wydaje mi sie, ze cena jest porownywalna.

duzo ludzi zapomina przy wyliczeniach ile to trzeba desek, stempli, zbrojenia, betonu no i robocizny przy stropach monolitycznych/gestozebrowych

gdybym mial budowac drugi raz na pewno mialbym strop z ytong'a

pozdrawiam

marcel

a powiedz mi jaki widzisz sens robienia stropu z betonu komórkowego, który na elementy zbrojone nie za bardzo się nadaje. Jeśli układ domu umożliwia położenie stropu jednokierunkowego, najlepszym cenowo rozwiązaniem są płyty kanałowe (tradycyjne do 6 badź 7,20m albo większe sprężane np. konbet). U mnie strop na 100m2 kładli ze 2godziny więc makretingowcy ytonga nie kłamią, prefabrykaty się montuje bardzo szybko.

Rozwazam strop ytonga glownie ze wzgledu na jego wlasciwosci izolacyjne i mozliwosc eliminacji mostkow termicznych, szczegolnie na balkonach (ktore w projekcie mam z trzech stron budynku). Z tego co wiem to wykonanie tego jakakolwiek inna technologia wymagalo by specjalnych (i chyba potencjalnie drogich) zabiegow aby ograniczyc powstawanie mostkow w tych miejscach.

Nie wiem oczywiscie na ile prawdziwe sa historie ze w przypadku laczenia scian ytonga z betonowm stropem powstaja po jakims czasie pekniecia na laczeniach itd...

marcel232: a nie orientujesz sie na jaka znizke mozna liczyc w xelli? w internecie udalo mi sie wyszukac dane z 2011 wskazujace ze 96m2 plyt ytonga kosztowalo 26K, czyli niestety dalej wychodzi nieszczescne 270pln/m2

Nie pamietam dokladnie jaka znizke mogla dostac hurtownia

Co do mostkow przy balkonach mozna kupic gotowe elementy z ociepleniem do kotwienia balkonow w wiencu - ogranicza to mostki termiczne

co do ceny 26k za okolo 100m2 stropu nie jest to jakas tragedia.

ja mialem 100m2 strop gestozebrowy i cenowo wyszlo to tak:

strop materialy: 6000

zbrojenie/stal: 4500

beton: 4800zl

robocizna: 9300

stemple: 800zl

deski szalunkowe (bo bylo troche elementow gdzie trzeba bylo wylac monolit): 1500zl

I juz wychodzi 26900zl

Nie wymienialem tez drobnych rzeczy ktore byly potrzebne po drodze (gwozdzie, sznurki, prety gwintowane, i inne pierdoly)

takze cenowo strop ytong'a nie wychodzi zle a masz przynajmniej 'cieplo' i szybko

pozdrawiam

marcel

marcel232: Dzieki za bardzo pomocna i konkretna odpowiedz na pytanie :)

Co do ocieplania "tradycyjnego stropu" to niestety nie znam sie na tym, na razie wedlug mnie wychodzi na to ze lepiej po prostu postawic monolityczna strukture z ytonga (ale oczywiscie to tylko informacje zaczerpniete z internetu i wlasny "zdrowy rozsadek"), a wszelkie inne sekcje/materialy tylko spowoduja powstanie mostku (czy sam wieniec z "normalnego" betonu tez nie bedzie mostkiem? pomimo ze planuje jeszcze 20cm styropianu na scianach to nie wiem czy to bedzie mialo wplyw) a tak sie sklada ze mam w zamierzeniu wybudowac dom jak najbardziej energooszczedny i moge sie liczyc z dodatkowymi kosztami na ten cel (ale oczywiscie bez przesady).

Rozumiem ze jezeli planuje podlogowke na calosci poddasza (poddasze jest uzytkowe) to tez bede potrzebowal beton na wylewke czyli to dodatkowo podniesie jeszcze koszty?

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: plyty ytonga mozna wyciagnac przed budynek zeby z tego zrobic np: balkon. No i zastanawiam sie jak w tym przypadku wyglada montowanie barierek, oparcia w takiej plycie. Przeciez ytong jest podobno bardzo kruchy, czy sam ciezar+dodatkowy nacisk barierek nie spowoduje ze wykrusza one po prostu plyte i wszystko sie zacznie sypac? Czy moze plyty sa wykonane z jakiegos diametralnie bardziej trwalego materialu ktory takie naprezenia toleruje?

Nic ci sie nie wykruszy

tak samo jak szafki w kuchni bedziesz mial powieszone na scianie z BK tak samo i barierke przykrecisz do plyty z BK.

Co do lacznikow balkonowych kotwionych w wiencu przejrzyj stronke ponizej:

http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/12/1/0/1/article/7570/jak-eliminowac-problem-mostkow-termicznych-w-balkonach

hmm mnie strop kanałowy na 100m2 rozpiętości od 5 do 7,0m kosztował z wieńcami i montażem jakieś 12-13 tys więc nie jestem pewien czy ten ytong jest taki korzystny cenowo. Ale nie wgłębiałem się w system ytonga, powiedz mi jesteś pewien że balkony też z tego dostaniesz? bo jeśli masz lać je oddzielnie, to 1) żadne to polepszenie w stosunku do monolitu 2) nie ma ich jak zakotwić w stropie 3) balkony w domu 1 rodzinnym imho to niepotrzebny wydatek, spokojnie wystarczą portfenetry z barierką i parapetem na 30cm, ale jeśli już się upierasz zrób te balkony drewniane na belkach klejonych przynajmniej nie będzie mostków termicznych. O łącznikach balkonowych zapomnij, cena zabija (800 zł mb) ponadto jak wspomniałem w stropie ytong nie będziesz ich mógł zakotwić

slawek9000: Z opisu plyt ytonga wynika ze balkony robi sie wyciagajac plyte poza obrys budynku, mozna tak podobno do szerokosci balkonu 1.5m zrobic. Wiec balkony sa wlasciwie razem ze stropem od razu.

Ale fakt, tez musze przyznac ze cena 26k za strop gestozebrowy to brzmi dla mnie troche duzo...

slawek9000: Z opisu plyt ytonga wynika ze balkony robi sie wyciagajac plyte poza obrys budynku, mozna tak podobno do szerokosci balkonu 1.5m zrobic. Wiec balkony sa wlasciwie razem ze stropem od razu.

Ale fakt, tez musze przyznac ze cena 26k za strop gestozebrowy to brzmi dla mnie troche duzo...

to zamów zwykły najtańszy strop (wg mnie kanałowy, ale w pewnych warunkach teriva wychodzi taniej) ew. możesz same płyty balkonowe z wypuszczonym zbrojeniem wziąć z ytonga. A za zaoszczędzone pieniądze kupisz albo tv na 70 cali, albo wycieczkę na karaiby z żoną i dzieckiem. A mi za doradztwo skromne 10% czyli jakiś tysiak wpłać na konto numer w pw ;)

Czy ktos ma doswiadczenie w budowaniu stropu z systemu Ytong? Według mądrego filmiku znajdującego się tutaj:
cena takiego stropu moze byc jednak porownywalna z cena stropu gestozebrowego (glownie ze wzgledu na wyzsze koszty wykonczenia oraz koszty robocizny, oczywiscie autorem filmu jest producent wiec nie wiem jak bardzo mu tutaj wierzyc).

W zwiazku z tym zastanawiam sie nad wykorzystaniem wlasnie tego typu stropu, jednak jedyna cena jaka udalo mi sie znalezc w internecie to 270PLN/m2, czyli wyglada na to ze BARDZO duzo, prawie dwa razy drozej niz alternatywy. Czy jest szansa ze te dodatkowe koszty zwroca sie wlasnie w robociznie/wykonczeniu?

Sam dom ma byc takze budowany z Ytonga, wiec wykorzystanie stropu systemowego wydaje sie byc dobrym pomyslem.

Ja mam doswiadczenie - jednorazowe. Strop jest jednym z najdrozszych, liczylem, ze poniewaz bedzie dawal bardzo rowna podloge i sufit to gdzie indziej zaoszczedze, ale nic z tego nie wyszlo. Jedyny argument z, to ze jego montaz to kwestia 2-3 godzin (przynajmniej przy 70-80 metrach.

W tamtym roku nadal robili go tylko za Odra, i trzeba bylo czekac min. 5 tygodni.

Pozdrawiam

Moze troche odświeże temat bo w koncu dostalem gotowy projekt.

Zaklada on strop Gestozebrowy Teriva I 24cm, 3cm termoorganiki superakustic i 4.5cm gladzi zbrojonej siatka.

Dodatkowo niestety w projekcie jest 26 metrow balkonów (lacznie 3 balkony) i sugeruja zastosowac wlasnie laczniki balkonowe isopro pi-ip (http://www.j-p.pl/produkty/view/typ-isopro-pi-ip) dokladnych cen tego nie znalazlem ale sugerujac sie innymi z cennika mysle ze absolutne minimum to 500PLN za sztuke. To by dawalo 13K pln za same laczniki (wersja optymistyczna) do tego trzeba dodac lane tarasy (pow 31m2) dlugosci 1,2m, i okolo 140m2 stropu teriva I. Oczywiscie ceny znam tylko przyblizone ale biorac pod uwage ze laczniki balkonowe kosztuja krocie to juz sie coraz bardziej zaczyna oplacac ten strop ytonga ktory w tym momencie by mnie kosztowal (za sam material) okolo 40K, no i mam uregulowana sytuacje balkonow i zredukowane mostki cieplne na laczeniu (przynajmniej tak mi sie wydaje).

Co o tym myslicie?

No wlasnie nie wiem czy 2cm styropianu na balkonie z betonu da mi wystarczajaca izolacje w porownaniu do ytonga. Planuje sciany z ytonga 24cm z dociepleniem 20cm styropianu wiec mysle ze balkon ocieplony metoda tradycyjna raczej bedzie tworzyl mostek cieplny. Czy taka sytuacja nie powinna miec miejsca?