krislord 03.10.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam.Prosze o porady/opinie dotyczace wymiarow kotlowni w budynku ok 100m2 w ktorym chcialbym miec zainstalowany piec na ekogroszekCzytalem ze do kotla ok 10kw potrzeba ok 12m2 powierzchni.Z kolei od znajomych (ktorzy sie buduja) uslyszalem opinie iz nie potrzeba tak duzych pomieszczen (wystarcza 6-8m2) a w projekcie moze byc wpisane ogrzewanie gazowe i po adaptacji zamienione na paliwo stale. jak to jest:- czy kupujac projekt moze byc w nim ogrzewanie gazowe a ja to zmienie w adpatacji- ile waszym zdaniem m2 powinna miec kotlownia do pieca ok 15kW? z gory dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.10.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ogrzewanie możesz sobie zrobić jakie chcesz. Chyba że MPZP reguluje czym można palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.10.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Nie ma naszego zdania,są przepisy... Według rozporządzenia Ministra Infrastruktury "W sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie": .... Ale przytoczone rozporządzenie w zasadzie nic nie precyzuje. Bo w zasadzie tylko 1m z przodu urządzenia a pozostałe boki w zależności od potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.10.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 jak to jest: - czy kupujac projekt moze byc w nim ogrzewanie gazowe a ja to zmienie w adpatacji - ile waszym zdaniem m2 powinna miec kotlownia do pieca ok 15kW? Masz już upatrzony kocioł? Jeżeli tak, to masz dobrą sytuację - bo możesz wstępnie dopasować kotłownię do kotła a nie odwrotnie. U mnie kotłownia ma około 2m x 4m i w zupełności wystarcza na posiadanie standardowego kotła, min. 2 ton węgla + całej innej aparatury. Oczywiście, że im więcej miejsca tym lepiej, bo możesz zmieścić tam jeszcze prysznic/wannę techniczną, postawić pionowy zasobnik cwu, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts