Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiary kotlowni - ekogroszek

krislord

Recommended Posts

Witam.

Prosze o porady/opinie dotyczace wymiarow kotlowni w budynku ok 100m2 w ktorym chcialbym miec zainstalowany piec na ekogroszek

Czytalem ze do kotla ok 10kw potrzeba ok 12m2 powierzchni.

Z kolei od znajomych (ktorzy sie buduja) uslyszalem opinie iz nie potrzeba tak duzych pomieszczen (wystarcza 6-8m2) a w projekcie moze byc wpisane ogrzewanie gazowe i po adaptacji zamienione na paliwo stale.

jak to jest:

- czy kupujac projekt moze byc w nim ogrzewanie gazowe a ja to zmienie w adpatacji

- ile waszym zdaniem m2 powinna miec kotlownia do pieca ok 15kW?

z gory dzieki za porady.

Nie ma naszego zdania,są przepisy...

Według rozporządzenia Ministra Infrastruktury "W sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie": ....

Ale przytoczone rozporządzenie w zasadzie nic nie precyzuje. Bo w zasadzie tylko 1m z przodu urządzenia a pozostałe boki w zależności od potrzeby.

jak to jest:

- czy kupujac projekt moze byc w nim ogrzewanie gazowe a ja to zmienie w adpatacji

- ile waszym zdaniem m2 powinna miec kotlownia do pieca ok 15kW?

Masz już upatrzony kocioł? Jeżeli tak, to masz dobrą sytuację - bo możesz wstępnie dopasować kotłownię do kotła a nie odwrotnie.

U mnie kotłownia ma około 2m x 4m i w zupełności wystarcza na posiadanie standardowego kotła, min. 2 ton węgla + całej innej aparatury.

Oczywiście, że im więcej miejsca tym lepiej, bo możesz zmieścić tam jeszcze prysznic/wannę techniczną, postawić pionowy zasobnik cwu, etc.