Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W następnym tygodniu zamierzam wykonać fundament - proszę o rady

puzon_16

Recommended Posts

Witam

Zamierzam w następnym tygodniu wykonać fundament. Prosiłbym o rady co do założeń:

1) Na działce jest spadek oraz zaniżenie w stosunku do ulicy. Poziom "0" czyli najwyższy punkt fundamentu przyjąłem jako poziom chodnika (oczywiście zamierzam działkę podnieść). Czy wymiary poszczególnych miejsc są prawidłowe?

poziom ).JPG

2) wysokość fundamentu względem ziemi MUSI mieć więcej niż 110 cm (kwestia przemarzania). W przypadku dalszej ściany względem chodnika będzie to zachowane ale tylko na długości około 2m, potem będzie pionowe zaniżenie (spadek ok 1,2 metra). Czy takie zejście jest możliwe?

3) Kwestia samych fundamentów: domek z użytkowym poddaszem 140m2, dwuspad (projekt finestre z arhigraphu). Sąsiad który zajmuje się fundamentami zaproponował zmiany względem projektu:

brak chudziaka

ławy 35 (wys) x 40 (szer), w projekcie 30+chudziak x 45

Kierownik budowy "służy do podpisywania się więc nie będzie problemu.

Z góry dziekuje za pomoc.

Witam

Zamierzam w następnym tygodniu wykonać fundament. Prosiłbym o rady co do założeń:

1) Na działce jest spadek oraz zaniżenie w stosunku do ulicy. Poziom "0" czyli najwyższy punkt fundamentu przyjąłem jako poziom chodnika (oczywiście zamierzam działkę podnieść). Czy wymiary poszczególnych miejsc są prawidłowe?

Jesteś pewny że zero to najwyższy punkt fundamentu ? Wg mnie zero znajduje sie dobre 20cm wyżej. Poziom zero powinna wynikac z adptacji projektu a nie z palca.

Nie możesz postawić ławy na gruncie urodzajnym czyli humsie, jak teran Ci ucieka 120cm to wychodzisz ława na humus, muisz to obniżyc min do warswy nośnej gruntu. Kierownika nie masz to już wiemy. Masz badania gruntu ? Masz adptację ?

Co do najwyższego punktu to wcale nie jestem pewny - są to tylko moje domysły. Widac błędne. Jutro geodeta ma wytyczyć punkty pod fundamenty wiec pewnie tym się zajmie. Wtedy też dowiem sie dokładnie na jakiej wysokości byłaby ława w newralgicznym punkcie. Badań gruntu brak, adaptacja - razem z dokumentami o pozwolenie na budowę projektant musiał wykonać adaptację ale szukam teraz w kserach tych dokumentów i nie moge znaleźć

Jeszcze mam jedną uwagę co do nawiązania do chodnika/drogi jeżeli to stare i ma szanse byc remontowane to weź pod uwagę że pojdzie w góre. Wtedy nowy dom niejako z marszu jest utopiony. Jeżeli to nowa droga chodnik to ma szanse pozostać na niezmienionym poziomie kilka kilkanaście lat