Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie wkładu kominka z kominem

CityMatic

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Ma kilka pytań i chociaż wiem, że mogły już paść podobne pytania i odpowiedzi, Ja nie mogę ich znaleźć i zebrać

(jest wiele sprzeczek i jakiś niewiadomych żali że już sam nie wiem czemu forumowicze muratora tak sobie tekstowo docinają?)

1.Czym się różnią i jakie są zalety połączenia elastycznego a jakie sztywnego - wkładu kominkowego z kominem? - przewodów jak na foto.

2. Jak głęboko ? w trójnik w kominie systemowym powinna wejść rura spalinowa - do krawędzi trójnika łączącego się z pionem komina? czy może tylko na określoną głębokość ?

3.Jaka powinna być odległość materiału izolacyjnego obudowy kominka od powierzchni ścianek wkładu kominkowego?

Myślę , że nie zadałem zbyt trudnych pytań dla znawców tematu, a bardzo pomogą mi zweryfikować poczynania kolejnej ekipy.

Dziękuje za odpowiedź

image_func.jpg

imagefunc.jpg

1.Sztywne połączenie wymaga wiedzy większej niż elastyczne . Jeśli zrobisz

je nieumiejętnie może rozsadzić trójnik nawet przy zastosowaniu adaptera.

Drugi problem , który może wystąpić , to rozłączenie rur i nic tu nie pomoże

ich sklejanie.

Elastyczne połączenie dla amatora , może być lepsze , pod warunkiem dobrego

obchodzenia się z delikatna rurą i palenia czystym drewnem.

2.Musisz bezwzględnie użyć wspomnianego w p.1 adaptera . Najlepsze ma obecnie Schiedel.

3.Doczytaj instrukcje wkładu kominkowego.

Nie jestem taki "wirażka" jak ty we wklejkach z netu. Zadzwoń do regionalnego

przedstawiciela Schiedla i wyjaśnij o co biega , a on Ci wskaże gdzie to kupić .

W razie "W" mam w magazynie. Różnica między nowym adapterem wspomnianej

firmy a systemami używanymi dotychczas (takimi i podobnymi do Twojego ze zdjęcia),

jest w sposobie montowania . Wszystkie wchodzą do trójnika ceramicznego, niestety

rozwalając go czasem już podczas montażu. Ten z S. wchodzi na trójnik , czyli stal

pod wpływem rozszerzalności cieplnej nie działa rozpychając.