Bajmak 04.10.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witam wszystkich zwracam się do was z prośbą o wzięcie udziału w ankiecie. Chciała bym w niedalekiej przyszłości otworzyć własną działalność gospodarczą. Firma będzie się zajmowała m. in. badaniami podłoża pod zabudowę oraz dokumentowaniem warunków hydrogeologicznych. Gorąco zachęcam do udziału w ankiecie http://moje-ankiety.pl/respond-14843.html Wszystkim serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.10.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 "Budując dom zleciłabyś/byś dokładniejszą ekspertyzę geologiczną działki pod zabudowę dającą ważne informacje, mimo że będzie to dodatkowy koszt?" Tego pytanie nie rozumiem. Czyli co zlecam badnie a badający przychodzi i mówi ze za tyle to on mi powie ze pod "domem" jest grunt a jak dopłace to powie jaki ? Zlecam badanie gruntu pod projekt fundamentów wydaje mi się ze jest to jasno określone co takie badnie ma zawierać aby konstruktor był z otrzymanych danych zaprojektowac fundament. Nie wyobrażam sobie dodtakowego zlecenie na to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajmak 05.10.2011 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Możliwe, ze pytanie nie zostało jasno sformułowane, chodziło o fakt samego wykonania ekspertyzy gdyż nie jest to obowiązkowe. "Planujący budowę uważają zazwyczaj, że niewielkie budynki, przekazujące na podłoże nieduże obciążenia - a do takich należą przecież domy jednorodzinne - nie są warte wykonywania badań geotechnicznych. Takiej potrzeby nie precyzuje wyraźnie Prawo budowlane, wedle którego projekt budowlany ma zawierać wyniki badań geologiczno-inżynierskich oraz geotechniczne warunki posadowienia obiektów budowlanych w zależności od potrzeb. Zgodnie z rozporządzeniem MSWiA z 24.09.1998 r. budynki jedno- lub dwukondygnacyjne należą do pierwszej kategorii geotechnicznej. Obejmuje ona niewielkie obiekty budowlane w prostych warunkach gruntowych - a dla nich wystarcza jakościowe określenie właściwości gruntów. Nie ma więc jednoznacznego przepisu, nakazującego inwestorowi przeprowadzenie badania gruntu, a niektóre urzędy wydające pozwolenie na budowę nie wymagają przedstawiania wraz z projektem budowlanym dokumentacji geotechnicznej." Stąd moje pytanie czy mimo, że nie ma obowiązku wykonywania badań pod zabudowę pierwszej kategorii geotechnicznej zlecili by państwo takie badanie geologowi po to by dokładniej poznać warunki gruntowo-wodne na terenie własnej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts