Anulka i Adamulek 05.10.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam wszystkich forumowiczówW przyszłych roku na wiosnę rozbudowujemy z mężem poddasze. Plan poddasza już prawie gotowy. Mam tylko problem z formalnościami. Dom jest własnością rodziców. Kredyt hipoteczny na rozbudowę będę brała ja z mężem. Na kogo powinno być pozwolenie na budowę? Na mnie czy na rodziców? Nie chcę żeby rodzice nam przepisywali części domu teraz, tylko dopiero ukończone poddasze jako osobny lokal.Warunki zabudowy zostały wydane na mnie. Czy jest możliwość żeby rodzice scedowali na mnie pozwolenie na dysponowanie nieruchomością na cele budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petitka 06.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Anulka, skoro warunki zabudowy zostały wydane na Ciebie to pozwolenie na budowę także musi być na Ciebie. U nas jest podobna sytuacja, z tym, że warunki zabudowy i pozwolenie jest na męża, teściowie tylko napisali oświadczenie - umowę, że zgadzają się na nadbudowę i żeby ich syn był inwestorem. To będzie wam potrzebne prawdopodobnie do starostwa do uzyskania pozwolenia. Co do kredytu to na 100% do uzyskania odrębnej własności waszego lokalu dom należący do waszych rodziców będzie musiał być zabezpieczony hipoteką. (lub zabezpieczeniem może być inny lokal). Powodzenia w papierkowych sprawach, dobrze, że zaczęliście już teraz bo to chwilę potrwa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts