Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam opolanów!

Jestem na etapie zalatwiania formalnosci mam juz warunki zabudowy z gminy, warunki przylacza elektrycznego, mapki do celow projektowych, wkrotce powinienem otrzymac warunki przylacza do sieci wodociagawej wiem ze droga do uzyskania pozwolenia na budowe jest jeszcze daleka i z pewnoscia kosztowna dlatego zwracam sie z prosba o jakies wskazowki co dalej, z pewnoscia wielu z was przeszlo juz cala ta popierologie i mam nadzieje ze ktos mi podpowie nastepny krok. Jest mnostwo specow ktorzy zalatwiaja takie rzeczy za kase (mam propozycje za 3000zl) ale mam nadzieje ze taniej tez sie da. Pozdrawiam i czekam na informacje, Marian

Witam!

Projekt mam taki http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-234,253,61,opis.html zauwazylem ze na tym forum przewazaja projekty z archipelaga a mnie wlasnie ten odpowiada gdyby ktos byl w trakcie budowy lub juz wybudowal ten dom chetnie skorzystal bym z doswiadczen. Wiem ze bedzie potrzebny szereg akceptacji nie wiem tylko czy zdolam sam cos pozalatwiac czy tez lepiej zlecic to jakiemus specowi. Moze podpowiesz gdzie udac sie nastepnie kiedy bede juz mial to o czym pisalem wczesniej.

Pozdrawiam, Marian

No niestety taki jak to nazywasz "załatwiacz" musi być, ale to nikt inny jak architekt bądź inżynier bud.z uprawnieniami projektowymi. Teraz musisz udać się do kogoś takiego i dokonać tzw. adaptacji projektu do istniejącej działki, wnieść ewentualne zmiany do projektu. Taka osoba na pewno już dalej pokieruje co robić, uzyskuje uzgodnienia w ZUD`zie i następnie występuje w twoim imieniu o pozwolenie na budowę. U nas średnio takie pokierowanie sparawą biorą ok 1500 zł. Jeśli zmian w projekcie jest dużo, wymaganych jest wiele rysunków zastępczych, załatwi projekty przyłącza wody, projekt szamba to oczywiście odpowiednio więcej.Innej drogi sobie nie wyobrażam, chyba wszyscy tak mniej więcej załatwaiją.

Jeśli chodzi o budujących ten sam projekt co ty, skorzystaj z wyszukiwarki (wpisz nazwę projektu), może ktos się faktycznie znajdzie, życzę powodzenia i służę pomocą.

Dzieki za odpowiedz, zmian w projekcie nie bedzie wiele, jedynie okna frontowe te ktore sa podwojne chce miec pojedyncze takie jak od strony tarasu i drzwi wejsciowe rowniez pojedyncze, rozmawialem z murarzem i powiedzial ze takich drobnych zmian nawet nie trzeba zglaszac ja jednak pytalem juz w samej firmie studioatrium i powiedzieli ze dadza mi bezplatna zgode czyli problemow nie bedzie. Jak wspominalem ja mam oferte za 3000zl za papierki ciekaw jestem w jakiej to miejscowosci biora 1500 bo brzmi kuszaco!!! Ja mieszkam ok 15km od Opola jadac w strone Czestochowy i mysle sobie moze u nas jest po prostu drozej co nie oznacza ze nie skieruje sie tam gdzie taniej! Pozdrawiam, Marian

Fachowcem nie jestem i nie będę kwestionował zdania murarza ale wiem, że zmiany zewnętrzne, a jest nią zmiana okien powinny być uwzględniane. Poza tym warunki o których wspominasz to nie wszystko. Potrzebne są jeszcze projekty wykonania owych przyłączy. Więc jeśli oferta jaką posiadasz obejmuje adaptację projektu, wykonanie przyłączy i projekt zagospodarowania to moim zdaniem jest to całkiem interesująca propozycja.

:D

Instalacji gazowej nie bedzie chociaz kociol gazowy jest w projekcie ale ja sam jeszcze nie wiem jak z tym ogrzewaniem troche kusi mnie pompa ciepla ale najpierw musze znalezc kogos kto to uzytkuje i przekonac sie co do oplacalnosci calej inwestycji, na poczatek prawdopodobnie kociol tradycyjny weglowy.

• 1 month później...

Oj widzę, że już jesień i grupa przeszła we wczesny sen zimowy.

U mnie przygotowania do zimy są na finiszu, zostało mi tylko położyć tynk akrylowy i tu mam problem bo umówiony wcześniej "fachowiec" mnie olał (załapał dużą robotę i ma mnie gdzieś).

Więc dosyć pilnie poszukuję prawdziwego fachowca do położenia 200m2 tynku na styropianie.

Jakbyście mieli jakieś namiary na słownych wykonawców to dajcie cynk.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam witam :D

Śpieszę donieść, że u mnie stan surowy zamknięty a wewnątrz instalacja elektryczna, alarmowa i właśnie robi się ogrzewanie i hydraulika.Ale wyskoczył spory problem.Okien dachowych w liczbie 9 nie mogliśmy wstawić gdyż klamki (veluxy) wypadają tuż pod sufitem....? Okna spore 78x140 i dach stromy. Jak to się stało??? Mieliśmy wspaniałą panią architekt. No i co teraz? Sprzedać te, kupić nowe. Moze ktoś reflektuje z Opolan? Okna nowe nierozpakowane nawet. Posiadam 2 GGU i 7 GGL z kołnierzami oczywiście. Pozdrawiam i nie życzę tego typu pomyłek! :evil:

Witam po dłuższej nieobecności. Unas podobnie jak u Kruszki, ale okna wlaśnie z powodu klamek mamy Fakro. Jeszcze w Nysie kilka miesięcy i skok do Wroclawia, to znaczy na noc do Czernicy, bo praca we Wrocławiu. Okna mamy Aluplast jesteśmy zadowoleni to bardzo dobre profile, propozycji mieliśmy wiele, ale te były ładne i dobre. Upust też zrobił swoje. Nie kupuj Thysena.

Witam filemonka!Powiedz jak się buduje dom na tak dużą odległość? Jak dokonaliście wyborudziałki pod W-wiem?Chyba nie było łatwo? My z mężem też przymieżaliśmy sie do budowy pod W-wiem, jeździlismy po okolicznych wioskach od stony pd-wsch (jesteśmy z Brzegu), oglądneliśmy dziesiątki miejsc, ale przyznam ci, że strasznie obco się tam czuliśmy mimo że W-aw nie jest nam obcy! Jakoś nie wyobrażaliśmy sobie tych 10 ogrodzonych arów na obcej ziemi! Nie potrafiliśmy dokonać wyboru i zostajemyu tu na miejscu.Ciekawi mnie jak się decydują na taki krok inni napływowi, szczerze zazdroszczę podjętego :wink: wyzwania.pozdrowionka

Hej Opole! Nareszcie znalazłam kogoś z Opola, ja jestem z samego miasta Budowę zamierzamy rozpocząć z mężem na wiosnę. Na razie to wszystko jest dla mnie nowe i nie bardzo umiem się w tym wszystkim połapać - myślę o samiej budowie... Mąż jest optymistą i wierzy,że musi się udać A ja narazie czytam forum i ucze się i uczę i uczę. Pozdrawiam gorąco!

Kruszka po prostu życie nas zmusilo. Pracowałem we Wrocławiu i dojeżdżałem do pracy(he he teraz dojeżdżam do Brzegu ale chwilowo) więc postanowiliśmy kupić mieszkanie we Wrocławiu, ale żadne nam nie odpowiadało, ceny wysokie. Zaczęliśmy szukać domu na wsi, ale ceny zaporowe a domy nijakie więc w pewnym momencie postanowiliśmy się budować. Działkę kupiliśmy od gminy w dobrym miejscu, (dziesięć parcel po około 10arów) za 40 tysiące uzbrojoną w kanalizę, wodę a prąd mają nam odebrać w tym tygodniu. Do granic Wrocławia mamy 7kilometrów, do Placu Grunwaldzkiego jadę 20 min. W okolicy same nowe domy, sklep czynny do 22 pod samym nosem. DO Korony jadę 15 minut. Jest fajnie!! Do Brzegu też blisko :lol: