Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My nawet nie wiemy, z ktorej strony Opola chcemy :/ Za to wiemy, jak ma wygladac ;)

to już naprawdę dużo wiecie :)

teraz tylko kwestia miejsca odpowiedniego :)

Z doświadczenia Ci powiem, że tych najładnieszych i najprzytulniejszych nie ma w ofertach biur nieruchomości ani w ogłoszeniach. Nasz dom np. nie był wystawiony na sprzedaż.

Otoz to. Metoda jest taka: puszczamy ogloszenie o checi kupna tego i owego, zobaczymy, co sie znajdzie. A jesli nic ciekawego, to rozpoczniemy wedrowki po wsiach, ew. zobaczymy co ma Agencja Nieruchomosci Rolnych.

Bedzie oki :D

W moim przypadku ogłoszenie o chęci kupna nie przyniosło żadnego skutku.

W mim przypadku tez na ogloszenia, nawet te przylepiane na wioskach przy przystankach PKS nie bylo zadnego odzewu - jak sie okazalo nie oznaczlo to bynajmniej , ze nie ma tam nic do kupienia lub przynajmniej obejrzenia.

Dokłanie tak to wygląda. Trzeba pochodzić i popytać. Ja dodatkowo musiałem przekonywać właściciela do sprzedaży :)

Witam Serdecznie

Nie wiedzałem, że jest grupa opolska 8) Mam na imię Jerzy i mam zamiar budować dom (za 2 - 3 lata). Narazie jestem w trakcie poszukiwania projektu. Mam ziemię orną 25arów, która graniczy z gospodarstwem jest przy drodze, ma blisko wodę bierzącą i prąd no i wspaniały widok. Dałem za nią 2500zł. Wieś nazywa się Sławoszów (10km od Głubczyc). Jestem z Głubczyc i zastanawiam się jakie ceny materiałów bud. są w Czechach. Może tam jest taniej. Poniżej fotka widoku, który jak jak Bóg da będę podziwiał. Na razie tyle. Bedę się kontaktował z Wami i pytał się o hurtownie, firmy bud. w okolicach Głubczyc ale to później.

http://img179.imageshack.us/img179/9830/tmp3831it5.jpg

Witam Serdecznie

Nie wiedzałem, że jest grupa opolska 8) Mam na imię Jerzy i mam zamiar budować dom (za 2 - 3 lata). Narazie jestem w trakcie poszukiwania projektu. Mam ziemię orną 25arów, która graniczy z gospodarstwem jest przy drodze, ma blisko wodę bierzącą i prąd no i wspaniały widok. Dałem za nią 2500zł. Wieś nazywa się Sławoszów (10km od Głubczyc). Jestem z Głubczyc i zastanawiam się jakie ceny materiałów bud. są w Czechach. Może tam jest taniej. Poniżej fotka widoku, który jak jak Bóg da będę podziwiał. Na razie tyle. Bedę się kontaktował z Wami i pytał się o hurtownie, firmy bud. w okolicach Głubczyc ale to później.

http://img179.imageshack.us/img179/9830/tmp3831it5.jpg

Widok rewelka :D

Ostatnio byłem u kolegi w Dzimierzu, ma podobną panoeamę.

Nic tylko pozazdrościć. Za takie coś można dać wiele.

Powodzenia

:wink:

W sumie kupiłem tą ziemie ze względu na widok i cenę. Nigdy bym nie startował na przetargi ziem uzbrojonych w Głubczycach, gdzie 6 arów zaczyna się od 20tys. ceny wywoławczej. Zupełnie przez przypadek kupiłem od rolnika i mam nadzieję, że wybuduję domek. Odnośnie widoku: Jest to rezerwat krajobrazowy w Czechach "Bludny Balwan" Od mojego pola jest jakieś 500 m do granicy. Najdalszy szczyt ten ze słupkiem to Pradziad a najwyższy szczyt po prawej stronie to Kopa Biskupia chyba ledwo co mieści się z prawej.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
A sprawdzał Pan w planie zagospodarowania przestrzenego, czy na tej działce można budować skoro to dzialka rolna?

Nie nie sprawdzałem. Jednak wszelkie gwiazy na niebie mówią, że będzie można bo: ziemia jest przy drodze, graniczy z gospodarstwem, po drugiej stronie drogi (vi za vi) jest następne gospodarstwo, a z trzeciej strony było gospodarstwo tylko tam zarosło samymi krzakami i drzewami, czyli ziemia rolna była pomiędzy dwoma gospodarstwami taka luka na wsi. Bardzo wątpię, żeby mi odmówili tym bardziej, że ode mnie ok 50m buduje się ktoś a ten ktoś musiał wytyczyć drogę do swojej ziemi i nie bedzie miał budynku przy głownej drodze jak ja. Jego dom może stwarzać następny szereg domów. Na początku nie chcieli mu dać zezwolenia ale się chłop odwoływał, bo przecież ma dojazd i dostał 8)

Pozdrawiam

No niestety nie doczekalam sie odpowiedzi ale jak ktos jeszcze bedzie szukal szamba to plastikowe moze znalezc w Opolu na ul. dzialkowej w wod-budzie.

Teraz szukam jakiegos dobrego stolarza do wykonania drewnianego tarasu z desek frezowanych. Moze macie jakies fane namiary? :wink:

Witam

Powiedzałbym gdybym wiedział. U mnie w miejscowości oferowali zamiast szamba okrągłe bloki betonowe z dnem betonowym i pokrywką betonową. Składa się to prawdopodobnie z kilku bloków. Nie wiem, czy jest tam właz z żeliwny, czy nie w cenie. I tak, koszt to jakieś 3060zł. Komplet ten był wg nich co do pojemności akurat na jeden "szambowóz". A te plastikowe szmbo u Ciebie to ile miało metrów3 i za wiele oni chcą sprzedać.

Stolarka nie jest wg mnie trundna. Musi być "fachowiec"? nie może to zrobić np. ktoś z rodziny :)?

Pozdrawiam

Witam

Zaczynamy budowe w Nysie. Zastanawiamy sie nad sposobem ogrzewania.Chcielibysmy sie dowiedziec cos na temat fundamentu grzewczego od strony praktycznej.

Pozdrawiamy

Wpiszcie hasło legalet w wyszukiwarce forum i miłej lektury.

Poniżej przykład wątku

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=32400&postdays=0&postorder=asc&start=0

• 4 weeks później...
Ciekawe ile jest tu osób budujacych samotnie czyli singli, bo z tego co widze to same parki i malzenstwa, moze jednak nie jestem jedyny? Podniescie mnie prosze na duchu bo zamierzam wystartowac 2007/2008. Działeczka juz jest w Czarnowąsach. Bedzie ciepelko plynelo rurami z Elektrowni Opole plus kominek, tak wiec problem ogrzewania prawie rozwiazany. acha no i szukam dobrego Projektanta bo mam zarysowany pomysl na projekt (twozylem go 3 lata :lol: )