Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Planuję budowę domu takiego jak tu bądź tego typu : http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m472f20da5e2c4

Okolice Opola.

Moje fundusze to 450tyś ale około 120 - 130 tyś muszę odliczyć na działkę.

Na dom wykończony pod klucz + wszelkie pozwolenia itp pozostaje jakieś 320tyś.

Planuję szukać ekip które będą wykonywać poszczególne etapy ale jeśli braknie im "worka cementu" to będą musieli sami go dokupić. Krucho u mnie z czasem.

Jeśli chodzi o wykończenie pod klucz to ja sam osobiście mógłbym się podjąć pomalowania ścian i ułożenia paneli podłogowych.

W cenie tej oczywiście chcę zmieścić piec na eko-groszek (w przypadku

Czarnowąs przyłącze do ogrzewania z elektrowni) i oczywiście takie rzeczy jak umywalka, kabina prysznicowa itp.

Wiem że bardzo dużo zależy od ceny elementów wykończeniowych, ale "złotych klamek" nie muszę mieć. Planuję zakup elementów tanich ale o dobrej jakości. Czyli tanie ale nie najtańszy badziew.

Czy są szanse abym się zmieścił w moim budżecie ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom wybudujesz ale z wykończeniem o jakim zapewne myślisz -to za mało !Policz koszty schodów wew. , te balkony , wysuniete okienko( lukarna), okna ze szprosami itp. Ten dom wygląda ładnie w takiej wersji w jakiej jest ale jak już z czegoś zrezygnujesz to będzie całkiem inny dom .Wiem -bo to przerabiałam i mój dom całkiem stracił efekt. No chyba że nie jesteś w gorącej wodzie kąpany i z wykończeniówką możesz czekać ( ale to czekanie wykańcza i bardzo boli że żyje sie ciągle na "budowie") Może jednak parterówka?????????/

Witam

Planuję budowę domu takiego jak tu bądź tego typu : http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m472f20da5e2c4

Okolice Opola.

Na dom wykończony pod klucz + wszelkie pozwolenia itp pozostaje jakieś 320tyś.

Ja buduję troszkę większy domek (tak o ok. 10 m2 wiekszy) i planuję że bedzie mnie kosztowac 350 000 zł. Może poszukaj tańszej działki, to więcej będzie na dom. W Czarnowąsach działki sa bardzo drogie, ale już w Dobrzeniu mozna kupić o połowę taniej. Faktem jest, że lukarny, sprosy podrażają koszty budowy, może wybierz bardziej prosty domek.

Witam

Okolice Opola.

Na dom wykończony pod klucz + wszelkie pozwolenia itp pozostaje jakieś 320tyś

Czy są szanse abym się zmieścił w moim budżecie ?

Pozdrawiam

Może być ciężko ale myślę, że nie jest to wykluczone. Nasz dom ( vide mój avatarek ) ma 140 m kw. powierzchni użytkowej. Przez zimę będziemy się "wykańczać" i widzę, że najprawdopodobniej wystarczy nam 300 tys. zł. Z tym, że całą robociznę murarską i wykończeniówkę mam za friko.

Postaraj się o maksymalnie szczegółowy kosztorys, no i nie drogą ekipę. Domek, który planujesz wybudować jest nieduży i niezbyt skomplikowany. Myślę też, że jeżeli jedyną zmianą, którą wprowadzisz będzie zmiana okien na takie bez szprosów, to dom wiele nie straci, a będzie trochę taniej. Pomyśl może o dachówce cementowej zamiast ceramicznej, to też jakaś oszczędność, a dom nie powinien stracić na urodzie. Tak jak radzi koleżanka "piętro wyżej" :wink: zdecydowanie poszukałabym tańszej działki - te kwoty, które podałeś - jeśłi to cena za 7-8 arów - są jak dla mnie zabójcze.

Życzę powodzenia

• 2 weeks później...

witam forumowiczów, już moge się pochwalić oknami w moim domku.

Natomiast po wigilii - kiedy nawet zwierzęta mówią ludzkim głosem - odezwał się dekarz.

Co prawda nie z własnej inicjatywy, a w odpowiedzi na moje (głuche) telefony i smsy. Nabrał chyba zapału z nowym rokiem i obiecał że od 14 stycznia zaczyna kłaść dachówkę!....łaskawca.

Od umownego terminu zakończenia tego nieszczęsnego dachu minęły już 3 miesiące! A to jeszcze nie koniec.

Można zaryzykować nowe życzenia dla wroga:

Oby Ci dekarz ... z Praszki dach budował.

Jeżeli nie zakończy robót do lutego to zmodyfikuje tekst, w miejsce ... wstawię nazwisko.

Witam,

Czy korzystał ktoś z usług firmy Kormet z Opola? Jeżeli macie inną sprawdzoną firmę od instalacji centralnego ogrzewania to proszę o namiary.

My budujemy w Kędzierzyie-Koźlu a firmę od CO a jednocześnie od instalacji wodno-kanalizacyjnej mieliśmy z Głogówka. Gdybyś był zainteresowany to daj znać a puszczę na priv bliższe dane. Firma porządna, terminowa. Robili nam wszystkie instalacje włącznie z podłogówką. Fachowcy z prawdziwego zdarzenia. Byliśmy bardzo zadowoleni

My budujemy w Kędzierzyie-Koźlu a firmę od CO a jednocześnie od instalacji wodno-kanalizacyjnej mieliśmy z Głogówka. Gdybyś był zainteresowany to daj znać a puszczę na priv bliższe dane. Firma porządna, terminowa. Robili nam wszystkie instalacje włącznie z podłogówką. Fachowcy z prawdziwego zdarzenia. Byliśmy bardzo zadowoleni

Aniu, to bardzo proszę o przesłanie danych, na priva lub na [email protected].

P.S. Cena 130 tyś za 8 arów jest szokująca? To zdradzę Ci tylko tyle, że Pan o bardzo popularnym nazwisku woła za sąsiadującą z moją działka kwotę 12 tyś. za ar. Pomnożone razy 8 daję sumę 96 tyś. Rok temu płaciłem 7 tyś. za ar. Zamiast brać kredyty na budowę powinniśmy kupować działki, za 3-4 lata domek byłby wybudowany za darmo :)

Pozdrawiam

Witam,

Czy korzystał ktoś z usług firmy Kormet z Opola? Jeżeli macie inną sprawdzoną firmę od instalacji centralnego ogrzewania to proszę o namiary.

Proszę o namiary, wysłałem kontakt na priv.

Aniu, to bardzo proszę o przesłanie danych, na priva lub na [email protected].

P.S. Cena 130 tyś za 8 arów jest szokująca? To zdradzę Ci tylko tyle, że Pan o bardzo popularnym nazwisku woła za sąsiadującą z moją działka kwotę 12 tyś. za ar. Pomnożone razy 8 daję sumę 96 tyś. Rok temu płaciłem 7 tyś. za ar. Zamiast brać kredyty na budowę powinniśmy kupować działki, za 3-4 lata domek byłby wybudowany za darmo :)

Pozdrawiam

Witam, gratuluję postępów w pracach na budowie! Pogoda sprzyja więc robota idzie. W takim tempie to tylko patrzyć jak nas przegonicie :wink: ! Jaki plany co do przeprowadzki? Mi się marzy wprowadzić do wakacji.

Namiary na instalatora wysłałam na priv.

A co do ceny działek Pana N. to mu się chyba coś w główce poprzestawiało! Jak dla mnie cena - masakra, zważywszy, że lokalizacja tych pozostałych mu działek nieszczególna, bo tam to już ludzie z bloku na Archimedesa z okien zaglądać będą do ogródka. Faktycznie trzeba było wtedy kupić wszystko co miał a dziś handlować :D

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Jestem z grupy wrocławskiej, ale często korzystam z fachowców z opolskiego.

Chciałem Wam polecić wykonawcę od instalacji wod/kan/co z Opola. Właśnie jutro u mnie kończy robotę i jestem w 110% zachwycony. Uczciwy i dokładny i wiele mi doradził. Robił cały projekt w ramach wyceny (Także z podłogówką).Materiały brał gdzieś z hurtowni w Opolu na 7% VAT. Co ważne, robi tak jak w umowie i za małe dodatkowe zmiany nie wziął ani grosza więcej niż w umowie.

Podaję namiary - może się komuś przyda:

Kazimierz Oliwa tel: 501 258 864

W zamian bardzo proszę o sprawdzoną, solidną i szybką ekipę do zabudowy poddasza KG. Fachowcy potrzebni za tydzień, jak tylko skończą mi wylewki.

• 2 weeks później...