Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to sobie powalczyłem...

Wczoraj zadzwoniłem z pytaniem o taką sprytną spychokoparę bo mam humus do rosplantowania. A tu odpowiedź - dziś, albo nie wiem kiedy. Więc szybciutko na urlop. Taką wielką górę po całej działce mi rozwiózł i roboty mam na miesiąc :-?

Ale jak urośnie trawaka :wink:

Ludzie, mamy w koncu Internet! Po roku odciecia, nie wiecie jaka to radosc. Na dodatek mamy na razie lacze 11Mb/s bo testuja ciagle to lacze radiowe w Tarnowie.

Blachu, jestem w szoku gdy przeczytalam Twoja wycene! Jakim cudem wyszlo 35tys za akum. plus rekuperacja? Jak juz pisalam za piece z montazem dla domku 150m2 dalismy 10tys (mam fakture), do tego troche naszych kabli i praca elektryka cos okolo 400zl. Teraz ciekawostka dla wszystkich odnosnie ceny rekuperatora. Najtanszy kosztuje juz 3tys brutto i jest produkowany w opolu przez Pro-Vent. Jak poczytacie na forum centrala Mistral ma dosc dobra opinie i jako uzytkownik moge tylko potwierdzic, ze jest OK, choc troche zalujemy ze nie dozucilismy 1tys i nie kupilismy wiekszej by w przyszlosci dobudowac GWC. Koszt rur w Jumarze to 2,3 tys. Do tego wlasny projekt (robil moj maz technolog zywnosci, kazdy by zrobil znajac 2 wzory ) i montaz przez zaprzyjaznionych Ukraincow, ktorzy robili to pierwszy raz pod nadzorem meza i schrzanili tylko ujscie przy anemostatach i trzeba bylo zakrzywic kanaly, co oczywiscie pogarsza wydajnosc. Ale i tak dziala OK.

W sumie wiec za calosc instalacji went. dalismy okolo 6,5tys. Razem wiec wychodzi 16,5 a nie 35tys. Skad ta roznica?

Mam pytanie do Norberta

Czy to normalne ze dym z kominka jest czasem zasysany przez wlot powietrza i przedostaje sie do niektorych pokoi?

Pytan do ciebie bede miala wiecej ale juz przy innej okazji.

Czy to normalne ze dym z kominka jest czasem zasysany przez wlot powietrza i przedostaje sie do niektorych pokoi?

Oczywiście, że nie jest to normalne, a wynika zapewne z popełnionego błedu konstrukcyjnego, czyli błędnego umieszczenia czerpni powietrza względem np. wylotu z kominka i kierunków prądów powietrza w otoczeniu budynku lub nie zachowania odpowiednich odległości.

Powinniście szybko cos z tym zrobić, gdyż jest to poprostu niebezpieczne dla Waszego zdrowia.

Przestrzegałbym też przed zbyt pochopnym i szybkim podchodzeniem do tematu.To fakt, że nie jest to wiedza tajemna, ale napewno znajomość dwóch wzorów nie wystarczy.Warto głęboko zaznajomić się z problemem albo skorzystać z czyjejś pomocy. To wcale nie jest droższe, a różnice w cenie wynikają z różnych potrzeb, wielkości urządzeń, ich wyposażenia, jakości materiałów, no i wielkości budynku.

Pozdrawiam

Norby

Dla wszystkich, którzy chcą sie przymierzyć do takiej instalacji podaję najprostszą metodę doboru urządzenia (wielkości).

Obliczamy całkowitą kubaturę pomieszczeń, które będziemy wentylować, mnożymy przez współczynnik krotności wymian 0.3 - 0.8 (najczęściej 0.5-0.6) to co nam wyjdzie to potrzebna wydajność centrali wentylacyjnej po pokonaniu oporów instalacji.

Np.: kubatura 450 m3, 450*0.5=225, czyli wydajność centrali min. 225 m3 po pokonaniu całkowitych oporów instalacji.

Oczywiście to tylko uproszczone wyliczenie nie uwzględniające zapotrzebowania dla poszczególnych rodzajów pomieszczeń (kuchnia, łazienka, salon, sypialnia) i ilości osób stale lub czasowo tam przebywających.

10mb przewodu izolowanego o średnicy 127mm to koszt ok. 170 PLN + 22%VAT, ale tu może być różnie zależnie od dobranego typu i miejsca zakupu

Norby, czerpnia i wyrzutnia jest po pln stronie (czyli najwlasciwszej, ) komin jest centralnie, czyli tez najlepiej. Nie widze lepszego rozwiazania. Jakie ty bys proponowal?

Czy moglbys szczerze powiedziec ile znasz domow z rekuperacja i kominkiem (zamknieta komora)?????

Dla mnie ten problem jest zupelnie normalny.

Ostatnio poczulam nawet dym papierosowy w sypialni od pracownikow ktorzy byli blisko czerpni.Byloby dziwne gdyby ten zapach nie przeniknal. Sterowac wiatrami sie nie da i jak czasem powieje dymkiem to sila rzeczy musi zassac go do centrali! Takie sytuacje zdarzyly sie nam tylko kilka razy i czy to jest zdrowe czy nie, nie wypowiadam sie, bo nie wiem.

• 2 weeks później...

Długo nas tu nie było, bo trochę czasu zeszło na dopełnienie wszystkich formalności i niespecjalnie wiele działo się u nas na budowie. W każdym razie od poniedziałku już mamy wylane ławy, a w tej chwili murarze pędzą z robotą. Teraz (jak czas pozwoli) będziemy zaglądać tu częściej.

Pozdrawiam,

mc

• 4 weeks później...

Ja się remontuję w Ochodzach. Gmina ta sama, tyle, że z drugiej strony. I też kanalizacji nie ma, ale nie wierzę w szybką zmianę. W Chmielowicach są jeszcze jakieś szanse, ale Ochodze leżą zupełnie na uboczu.

A tak przy okazji, czy opolscy Forumowicze wiedzą coś na temat wspierania inwestycji proekologicznych przez nasze gminy????