Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hm a ile wynosi ta stawka u Pani architekt wnętrz za cały domek???

my jeszcze mamy czas ale dobrze byłoby wiedzieć...

a jak u Was z ogrzewaniem i wentylacją Waszych domków???

czym zamierzacie ogrzewać i jak wentylować???

Stawka zależy od wielkości domu i tego co tam trzeba zrobić/wymyślić.

A z tym, że macie czas - to tylko pozory - im wcześniej zaczniesz współpracę, tym lepiej. Najłatwiej robić zmiany na etapie adaptacji projektu, potem jest coraz trudniej.

My po tynkach postanowiliśmy zmienić miejsce kominka i będzie troszkę kłucia (gniazdka el. za kominkiem :roll: ). Gdybyśmy wcześniej zaczeli współpracę nasza kuchnia też wyglądałaby inaczej. No ale teraz nie zdecydujemy się na żadne drastyczne zmiany, więc pozostaje tylko kosmetyka.

U nas ogrzewanie pompą ciepła i wentylacja mechaniczna, na razie bez GWC.

osobiście mamy u siebie piec na eko groszek _ świetna sprawa :D , a w zanadrzu miejsce na ( trochę za drogą jak na obecne mozliwości ) kozę - czyli piękny cały żeliwny piecyk 14 Kw ( cudo za 7000 zł) Pierwotnie chcieliśmy DPG jednak jak widzę ile z tym jest roboty ( bo mają teściowie) - no i hasło mojej właśnie teściowej Cyt. -" jak chcesz ,że jednak co 2-3 lata obowiązkowe malowanie pomieszczeń - to naprawdę wyleczyłam sie - nie wiem, może jestem leniwcem a może po prostu mam za mało czasu a poza tym szkoda mi życia na ciągłe myślenie w stylu - " kup drweno, porąb drewno ,ułóż drewno , przynies drewno ,dołóż drewno !"- oj nie to nie dla mnie ( już chyba wolałabym gaz ) Głęboko się zastanówcie nad DGP jako pierwotnym żródłem ciepła - nasza rodzina coś o tym wie - a zaznaczam że teściowa nie leci rano do pracy i nie przychodzi wieczorem więc ma czas na ciągło polerowanie tej szybki w kominku ( która niestety przy ciągłym użytkowaniu nie wygląda jak z gazety :(

osobiście mamy u siebie piec na eko groszek _ świetna sprawa :D , a w zanadrzu miejsce na ( trochę za drogą jak na obecne mozliwości ) kozę - czyli piękny cały żeliwny piecyk 14 Kw ( cudo za 7000 zł) Pierwotnie chcieliśmy DPG jednak jak widzę ile z tym jest roboty ( bo mają teściowie) - no i hasło mojej właśnie teściowej Cyt. -" jak chcesz ,że jednak co 2-3 lata obowiązkowe malowanie pomieszczeń - to naprawdę wyleczyłam sie - nie wiem, może jestem leniwcem a może po prostu mam za mało czasu a poza tym szkoda mi życia na ciągłe myślenie w stylu - " kup drweno, porąb drewno ,ułóż drewno , przynies drewno ,dołóż drewno !"- oj nie to nie dla mnie ( już chyba wolałabym gaz ) Głęboko się zastanówcie nad DGP jako pierwotnym żródłem ciepła - nasza rodzina coś o tym wie - a zaznaczam że teściowa nie leci rano do pracy i nie przychodzi wieczorem więc ma czas na ciągło polerowanie tej szybki w kominku ( która niestety przy ciągłym użytkowaniu nie wygląda jak z gazety :(

duduś ile miesięcznie spalasz tego ekogroszku?

U nas ogrzewanie pompą ciepła i wentylacja mechaniczna, na razie bez GWC.

aniahubi napisz proszę trochę więcej o pompie i wentylacji - jaki typ, firma, wykonawca, koszty przybliżone, itd.

Jestem na etapie wstępnym, ale najlepiej już teraz podjąć decyzje o ogrzewaniu, żeby nie ponosić dodatkowych koszów na późniejsze przeróbki - dlatego szukam wszelkich informacji na ten temat.

osobiście nie przeliczam tego na miesiące ale w skalroku ( bo tylko raz kupuję węgiel ) a więc całoroczne grzanie wody i cały sezon grzewczy ( od września do maja a nawet czerwca- no bo oczywiście piec jest całoroczny , nie wygasza się go - oprócz 1 raz w roku żeby przeczyścić) zużywamy 5,5 tony przy metrarzu 160 m kw i ciepełku w domu - tak więc przelicz sobie ( patrząc na wodę i ogrzewanie)

Witam budujących Opolan

Mam pytanko:

Czy ktoś może mi polecić solidnego architekta, ale takiego co to skóry nie zedrze z biednego potencjalnego inwestora?

Przymierzam się do budowy domu z projektu gotowego i potrzebuję powyższego fachowca celem dokonania adaptacji projektu, drobnych zmian, zagospodarowania działki, itd.

Przeszukałem forum, ale z Opolszczyzny nie znalazłem NIC :cry:

Prześledziłem wątki z innych regionów i zauważyłem ogromne zróżnicowanie cen za takie usługi...

Pierwszy lepszy architekt z którym rozmawiałem telefonicznie zaszokował mnie ceną w granicach 5 tys. , co na tle reszty kraju wydaje się dość wygórowane :cry:

na Opolszczyźni ceny jak w stolicy :D trzeba szukać rozsądna cena to 3 tys. zł jeśli nie ma istotnych zmian np. konstrukcyjnych.

co sądzicie o wełnie mineralnej isover uni-mata 15 cm, mam dobrą cenę za metr i nie wiem czy brać

pod dach chcę położyć 15 i 5

zdecydowanie 2 warstwy wełny - na przekłądkę - przy jednej warstwie zawsze znajdą się miejsca gdzie wełna nie będzie dociskać dokładnie np. do krokwi stąd kolejna warstwa ma taie uchybienia naprawić :lol:

ja dałem 15 + 5 ale wełnę o najlepszych parametrach - gdybym dał 25cm wełny o słąbszych parametrach na to samo by wyszło.

A więc dałem 5 pod krokwie i 15 między a przed zimą jeszcze dołożyłem na wierzch 5cm :D w pokoju nad garażem już nie mogłęm dołożyć 5 cm bo sufit miałem zamkniętym i jest ciut chłodniej.

Reasumując 15+5 to absolutne minimum jeśli chcesz więcej to do pewnej granicy się opłaci - jak z elewacją kłądzie się stropian 10, 12, 15 cm i więcej :D każde dołożenie paru centymetrów poprawia komfort cieplny stym że później płacimy proporcjonalnie do tego co dołożymy a zysk cieplny już nietstey proporcjonalny nie jest :evil:

osobiście nie przeliczam tego na miesiące ale w skalroku ( bo tylko raz kupuję węgiel ) a więc całoroczne grzanie wody i cały sezon grzewczy ( od września do maja a nawet czerwca- no bo oczywiście piec jest całoroczny , nie wygasza się go - oprócz 1 raz w roku żeby przeczyścić) zużywamy 5,5 tony przy metrarzu 160 m kw i ciepełku w domu - tak więc przelicz sobie ( patrząc na wodę i ogrzewanie)

przy cenie ekogroszku 300 zł to było OK - ale teraz jak kosztuje ponad 700 zł to 4tys. zł za ogrzewanie - sporo - porównywalnie z gazem.

Mnie na szczęście żona przekonała do pompy ciepłą - od stycznia do grudnia c.o. + c.w.u. - 800,- zł + 200zł drewno do kominka.

Dodam że wyszło 1.000,- zł bo dużo czasu spędziłęm na poszukiwanie najekonomiczniejszych rozwiązań - oczywiście chodzi o to żeby pompa załączała się jak najczęsciej w II tafyfie. Gdybym zostawił niezmienione nastawy po instalatorze wyszłoby ok. 1500-2000,- zł.

witam wszystkich

aniahubi - ja również będe wdzieczny za informacje na temat kosztów, danych technicznych oraz pozostałych ważnych wg Was informacji na temat Waszego ogrzewania i wentylacji.

życzymy również wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku

Pompę mamy z firmy thermogolv - Zirius M2-9 scroll, rekuperator Mistral 400 duo - instalowany przez Ventus z Opola. Dom ma ok 220m2

Nic jeszcze nie działa, więc o kosztach trudno mówić.

Na pewno rozważając pompę ciepła warto pomyśleć o podłogówce w całym domu a to wiąże się z wyższą podłogą (więcej styropianu i wylewki) - trzeba to wziąć pod uwagę, żeby pomieszczenia nie wyszły za niskie.

No a jak ma być rekuperacja (pompa ciepla zresztą tez) to można zlikwidować wszystkie kominy poza kominkowym.