TomekBudujeDomek 23.08.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Haloo!Budujecie coś wogóle? Coś mało się tu dzieje.Mam pytanie (trochę abstrakcyjne)Ile w naszym województwie kosztuje wybudowanie domu?Macie jakiś przelicznik ile za mkw? Mam na oku projekt domu o pow. netto 209,8 mkw. użytkowej 168,5mkw.Tylko nie wiem, czy zdołam wyszarpać odpowiednią ilość gotówki.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shell 23.08.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) aloalo;-)Niby coś tam budujemy, ale nic nam się już nie chce, nawet klikać na forum. Pytanie rzeczywiście trochę abstrakcyjne, bo nieco zależy od standardu, który Cię interesuje. Jest tu sporo wątków na temat kosztów budowy. Może nie dotyczą konkretnie Opolszczyzny, ale jakiś obraz dają (czasem zamazany:rolleyes:)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131013-Jaki-jest-śrddni-koszt-wybudowania-1m2&highlight=koszt+wybudowaniahttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?190-Czy-można-zbudować-dom-130-m2-za-200-tys.-zł&p=3066272#post3066272. Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez shell wszystko przez jolępp2;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 23.08.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Oczywiście, że budujemy lecz w naszej grupie jakoś cichutko. Zaglądam tu co chwilę, ale napotykam pytania o wykonawców i działki. Szkoda Pozdrawiam budujących wna Opolszczyźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 24.08.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) aloalo;-) Niby coś tam budujemy, ale nic nam się już nie chce, nawet klikać na forum. Pytanie rzeczywiście trochę abstrakcyjne, bo nieco zależy od standardu, który Cię interesuje. Jest tu sporo wątków na temat kosztów budowy. Może nie dotyczą konkretnie Opolszczyzny, ale jakiś obraz dają (czasem zamazany:rolleyes:)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131013-Jaki-jest-śrddni-koszt-wybudowania-1m2&highlight=koszt+wybudowania http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190-Czy-można-zbudować-dom-130-m2-za-200-tys.-zł&p=3066272#post3066272. Ehhh... przeglądam to forum od dłuższego czasu... im więcej czytam na temat kosztów, tym mi się mniej chce zaczynać budowę. Chyba sobie odpuszczę to czytanie, kupię projekt i niech się dzieje co chce. Musi mi starczyć to co mam - potem to już tylko spłacanie kredytów Mam już działkę. Dodam, że wiele prac chcę wykonać samodzielnie (w miarę możliwości i ilości wolnego czasu), resztę zatrudniając ekipy i negocjując ceny za materiały. Słyszałem, że w naszych okolicach nie jest tanio, dlatego rzuciłem ten pościk. jolapp2 Przeczytałem cały Twój dziennik, dzięki. Mam nadzieję, że po zalaniu nie ma śladu i wszystko wyschło. A tak przy okazji... na jakiej wysokości macie zero? Pytam, bo u mnie też zagrożenie zalaniem występuje. Zastanawiam się nad wyborem materiału do budowy ścian i tu chciałem zapytać o szybkość schnięcia porotermu (bo widzę, że z niego budujecie) Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez TomekBudujeDomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 27.08.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Ale tu cisza. Pewnie wszyscy sie wzieli do pracy a ja tu siedze bezczynnie jak ten palec w ... Też bym coś pobudował a tu trzeba czekać. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 27.08.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 jolapp2 Przeczytałem cały Twój dziennik, dzięki. Mam nadzieję, że po zalaniu nie ma śladu i wszystko wyschło. A tak przy okazji... na jakiej wysokości macie zero? Pytam, bo u mnie też zagrożenie zalaniem występuje. Zastanawiam się nad wyborem materiału do budowy ścian i tu chciałem zapytać o szybkość schnięcia porotermu (bo widzę, że z niego budujecie) Dzięki TomekBuduje Domek, po zalaniu na szczęście nie ma śladu, tylko pozostały doły i dołki dzięki którym przelewaliśmy wodę do jeszcze większego dołka w drodze, żeby strażacy ją wypompowywali Nie mam pojęcia na jakiej wysokości mamy stan zero. Geodeta wytyczał dom i stan zero w stosunku do istniejącej nieopodal drogi bo nasza droga nie jest jeszcze na tej wysokości co powinna. Poroterm wysycha bez problemu, a nasz murarz jest zachwycony tymi pustakami - dobrze pasują do siebie, nie kruszą się podczas przecinania na potrzebny wymiar, są ładnie wypalone. Myślę, że podjęlismy dobrą decyzję. Na dodatek cena w miarę dobra A to nasz domek wg stanu na dzien dzisiejszy http://lh5.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/THgIpqkioMI/AAAAAAAAB5E/GeO_wW3fAjo/59.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 28.08.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) jolapp2 piękny domek gratuluję. Jeśli mogę, chciałbym Cię prosić o ocenę kosztorysu na stronie Waszego projektu pod kontem odzwierciedlenia cen w naszym regionie? Czy jest bliski rzeczywistości? Zalezy mi na takich opiniach, gdyż jestem ciągle na etapie wyboru projektu, pełen obaw i wątpliwości co do kosztów. Pozdrawiam. Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez TomekBudujeDomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maazas 29.08.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witajcie,pozdrawiam wszystkich budujących na Opolszczyźnie Jesteśmy na etapie stanu zero. Jolapp2 gratuluję pięknego domku,czy pamiętasz jaką izolację stosowaliście na ścianie fundamentowej pod pierwszą warstwę porothermu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 29.08.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 jolapp2 piękny domek gratuluję. Jeśli mogę, chciałbym Cię prosić o ocenę kosztorysu na stronie Waszego projektu pod kontem odzwierciedlenia cen w naszym regionie? Czy jest bliski rzeczywistości? Zalezy mi na takich opiniach, gdyż jestem ciągle na etapie wyboru projektu, pełen obaw i wątpliwości co do kosztów. Pozdrawiam. Dzięki TomekBudujeDomek, podliczyłam koszty wg kosztorysu na stronie naszego projektu i wychodzi mi, że osiągnięty przez nas etap powinien kosztować 243 684,02zł (brutto) My wydaliśmy 162 358,18zł (brutto) Koszty w dużej mierze zależą od tego jaki chcesz mieć standard i z czego budujesz. Mogliśmy zaoszczędzić na pustakach, dachu (Creaton Futura), oknach (szprosy i rolety), bramie (silnik + 2 piloty), ale te materiały tworzą bazę domu i nie tak szybko cokolwiek z tego wymienisz. Raczej trochę zaoszczędzić można na pozostałych materiałach np. glazurze, panelach - nie muszą być z najwyższej półki - bo je można szybciej wymienić niż dach czy okna. Mając już SSZ widzę, że nasz wybór projektu był trafiony ponieważ przestrzeń domku jest dobrze wykorzystana a pomieszczenia są przestronne i ustawne. Jedynie zabudowa nad wejściem nie była w moim guście więc zrobiliśmy zmiany na etapie adaptacji, jak na razie jeszcze nie jest jeszcze ukończona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 29.08.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witajcie,pozdrawiam wszystkich budujących na Opolszczyźnie Jesteśmy na etapie stanu zero. Jolapp2 gratuluję pięknego domku,czy pamiętasz jaką izolację stosowaliście na ścianie fundamentowej pod pierwszą warstwę porothermu? Dziękuję Maazas, położyliśmy IZOFREX-FOLIA PCV Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 30.08.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 jolapp2 . Wielkie dzięki. Wasza budowa napawa mnie optymizmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts