Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedłużenie kabla przy włączniku

Recommended Posts

Witam,

mam następujący problem. Przy włączaniu oświetlenia górnego, czasami mrygało światło. Wyjąłem włącznik i okazało się, że kable idące ze ściany ledwo do niego sięgają w związku z tym pewnie dlatego przerywa, lub też gdzieś blisko jest peknięty bo jak ruszam włącznikiem to też przerywa. W związku z tym chcę ten kabel przedłużyć. Kabel jest miedziany. Tylko nie wiem jaki kabel kupić, czy one się czymś różnią? I czy wystarczy skręcić stary z nowym i zizolować czy potrzebna jakaś złączka czy ewentualnie lutować trzeba ?

Proszę o porady, z góry dzięki.

albo kostka + linka potem (będzie przyjemne w eksploatacji pozniejszej)

A co może być przyjemnego w użytkowaniu przewodu w puszce pod włącznikiem?

oczywiście zaciskarką zarobione końcówki linki ... nie opłaca się kupować wago 3 sztuk :)

Za to opłaca się kupić zaciskarkę i końcówki

ale kostke to chyba w domu każdy może mieć jakąś i nic nie trzeba kupować (szyne łączeniową :) )

Jasne, że każdy ma. Tak samo jak każdy ma 1kg gwoździ papiaków, kilogram różnych śrubek, stary smar, kłębek sznurka do snopowiązałek, worek starych koszulek i spodni(wszystko może się przecież kiedyś przydać) i oczywiście puszkę po sardynkach, na wypadek gdyby trzeba zrobić jakieś sprężynujące styki.

Wszystko to jeszcze za komuny przyniósł z zakładu pracy ojciec lub dziadek, więc i pamiątka rodzinna też jest