agusinska 05.10.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam jestem nowa i mam problem. Odziedziczyłam dość duży dom 1350x1150 z dachem kopertowym 1977rok. Pow. zabudowy 155.25m2 Kubatura 1024.6m3 (ganek dobudowany o szerokości 2.60m) Dom ten ma piwnice gdzie znajdują się pomieszczenia gospodarcze nie używane wraz z kotłownią. Do której to od 2 lat na wiosnę wchodzi woda. teraz czuć tzm wilgoć, stęchliznę mimo otwartych cały czas okienek. Parter gdzie jest kuchnia, łazienka i 4 przechodne pokoje. Jest wilgoć w każdym pomieszczeniu albo przy oknach, w rogach albo na dole ścian. Strych jest nie ocieplony i nie użytkowy. Otóż chciałabym przeprojektować dom, zrobić poddasze tak aby mieszkała w nim jedna 5-osobowa rodzina i teściowa (najlepiej osobno). Czy jest to możliwe?? Dom nadaje sie do generalnego remontu tzn. wymiana elektryki, hydrauliki, podłóg itp. Od czego zacząć? Ile funduszy potrzeba na coś takiego? Mąż by najchętniej go zbużył, zasypał piwnice i postawił od nowa, ale nie mamy gdzie mieszkać w tym czasie a mamy małe dzieci i nie mamy za wiele funduszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msilent 06.10.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Opis zbyt lakoniczny, problem skomplikowany. Bez rzutów, zdjęć nie da się powiedzieć czy się da, choć ogólnie przebudowa z reguły jest możliwa. Co do konkretów to niestety czeka cię spotkanie z konstruktorem i architektem. Jak zbudowany jest dach, drewniany? Co do izolacji piwnicy, wszystko zależy jaki jest to teren. Najpewniej konieczne będzie obkopanie domu i zaizolowanie fundamentów, być może dojdą do tego dreny. Jeśli chcesz tam cały czas mieszkać to sprawa się troszkę komplikuje bo nie zrobisz wszystkiego naraz. Jeżeli chcesz robić kapitalny remont to czeka Cię zapewne:budowa ścianek działowych/rozbiórka jeżeli chcesz zrobić pokoje nieprzechodnimiwymiana okienwymiana instalacji centralnego ogrzewania i wybór piecawymiana instalacji elektrycznejwymiana instalacji wodnejtynki/gładziepodłogiwykończeniepotem pewnie ocieplenie dachu i ścian Dodaj zdjęcia, skany planów budynku. Co do kosztów to zależy co chcesz zrobić, ale jeżeli wszystko będziesz zlecać to minimum 150.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusinska 06.10.2011 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Opis faktycznie trochę lakoniczny, bo mam mętlik w głowie co z tym dalej zrobić?Jak nauczę sie wklejać zdjęcia to wrzucę tu plan domu i zdjęcia budynku. Dach jest kopertowy o konstrukcji drewnianej, nie deskowany, przykryty blachą. Najlepiej chciałabym zlecić to wszystko jednej ekipie, która by weszła na wiosnę i do jesieni zrobiła (bo wtedy mam tzw.letnia kuchnię, gdzie mogłabym pomieszkać),ale nie wiem czy moje marzenia są realne i czy taka ekipa nie weźmie drugie tyle kasy co poszczególni fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Krótko i węźlasto...Narzędzia teraz są dostępne wszelkie i nie są drogie....Materiały także wszelkie i ceną nie zawsze zabijają...Oszacuj z grubsza:Koszt potrzebnych materiałów.Potem dodaj 100% (co jest kosztem wykonania roboty)I jeszcze 100% (zysk, bo jednak po coś się pracuje).Będzie wynik, taki bardzo z grubsza, ale w miarę realny.Teraz...Jak umiesz się tymi narzędziami posłużyć...Jak masz na to czas i chęci...To koszt całkowity spada o zyski (przejmiesz je) i koszt wykonania (w sporej części, bo nie dojeżdżasz, nie stołujesz się nie mieszkasz - u siebie jesteś).MOŻNA to zrobić "tymi ręcami" będąc na miejscu za przyzwoitą sumę...Ale łatwe to nie jest bo sporo trzeba się będzie dowiedzieć i douczyć.No, jest to (i są podobne) forum! -I już można zdecydować... co dalej...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts