DACxxxAZ 06.10.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 desmear ,z całym szacunkiem ale krytykujesz coś o czym nie masz większego pojęcia . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 06.10.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 desmear ,z całym szacunkiem ale krytykujesz coś o czym nie masz większego pojęcia . Pozdrawiam znaczy co ? Ty też jesteś zwolennikiem dawania folii a potem przykrywania jej papą ? wyjaśnisz mnie głupiemu po co takie cuda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 06.10.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 krolikos, Twoje pieniądze i Twój dom. ale skoro i tak robisz po swojemu i tego nie zamierzasz zmienić, to po kiego grzyba trujesz na forum ? desmear, jak byś czytał ze zrozumieniem to byś się odpowiednio odniósł do mojej prośby o pomoc: fragment cyt. z pierwszego postu "Coś pozmieniać, czy to dobre rozwiązanie i tak zostawić - tzn sposób układania bo warstw już nie zmienię, ", Krytykę systemu jako takiego przyjąłem i jak bym budował drugi dom to może bym go zmienił Jak widzisz chodziło mi o sposób montażu - ale w międzyczasie sobie już i z tym poradziłem: mój wpis cyt. "Dziś byłem na budowie i mają papę bić papiakami wzdłuż górnej krawędzi - żadnych zszywek - którą przykryje kolejna warstwa i mocować kontrłatami" Ale skoro zadawane były pytania odnośnie samego systemu to po prostu na nie odpowiadałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 06.10.2011 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 dajesz porównanie do ubioru i d.upa polar to nie goretex. polar od wody nie chroni kurtka z gore-texem tak jeśli masz kurtkę z gore-texem to nikt nigdzie na świecie nie założy na nią zwykłej kurtki przeciwdeszczowej bo to czysty idiotyzm -zabije najważniejszą cechę gore-texu : oddychanie. idź do sklepu alpinistycznego i zapytaj. Żadna d.upa, Polar - potoczna nazwa gore-texu bądź poprostu jego tania podróbka Tak czy inaczej podałem w nawiasie że chodzi mi o goretex, Kurtka z gore-texem - kurtka składająca się z dwóch warstw, zazwyczaj można je rozdzielić i nosić oddzielnie, pierwsza warstwa to właśnie tkanina gore-texowa (pot. polar), druga wierzchnia to jakieś poliestry które nie chłoną wody zupełnie (taka właśnie papa) a oddychanie odbywa się poprzez system wywiewno-nawiewów np otworów pod pachami (tak jak w dachu wentylacja w kalenicy) A mi właśnie chodziło o taką kurtkę z podwójną warstwą, A folia/membrana wysokoparoprzepuszczalna to nic innego jak taka membrana gore-texowa która wypuszcza parę a nie wpuszcza wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 06.10.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Może i trzeba było, ale co mógłbym za ok 8zł mieć - ICOPAL SBS V60S24 ? hmm Ta papa to też żadna rewelacja, w okolicach 10-12zł można dostać papę której w rękach nie rozerwiesz i według mnie jest więcej warta niż twoja papa razem z folią kładzione podwójnie. Jeśli szukasz oszczędności to akurat wybrałeś bardzo znaczący element dachu który decyduje o tym kiedy nadejdzie czas na remont. tzw. słabe ogniwo Za późno zacząłem interesować się pokryciem dachowym, trudno jakoś będę z takim dachem żył, myślę że i tak dość długo, na następny dam lepszą papę A z drugiej strony, widzisz, można by tak podnosić koszty i podnosić, 10-12zł dobra, ale jeszcze lepsza byłaby za 17zł, kiedyś trzeba powiedzieć stop i pogodzić się z tym że zawsze można byłoby zrobić lepiej, Pewnie ok połowa domów buduje się z samą folią i też jest dobrze, ja dałem dodatkowo deskowanie i papę, więc jest lepiej niż średni standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 06.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Żadna d.upa, Polar - potoczna nazwa gore-texu bądź poprostu jego tania podróbka kompletnie nie wiesz o czym piszesz polar to miękka puszysta tkanina, cieplejsza od wełny, kompletnie nie chroni przed wodą. gore-tex to membrana. kurtka sportowa o której piszesz składa się z dwóch częsci: pierwszej z polaru (chroni od zimna, nie od wody), druga to to wierzchnia warstwa najczęsciej sklejona razem z membraną goretexową - chroni od wody zachowując oddychanie. tutaj (u dołu strony) masz przekrój przez kurtkę z membraną gore-tex, nie zawierającej polaru http://www.outdoorzy.pl/39--kurtki/5893-marmot-kurtka-silverton-goretex.html tutaj masz polar (bez goretexu): http://www.outdoorzy.pl/42--polary/6050-marmot-polar-damski-furnace-jacket.html założenie obu kurtek na raz chroni od zimna (polar) oraz deszczu i wiatru (gore-tex) zachowując jednocześnie oddychanie. ty na ten rewelacyjny zestaw za duże pieniądze proponujesz założyć dodatkowo gumowy płaszcz rybacki (papa). można, tylko po co ? Edytowane 6 Października 2011 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 06.10.2011 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 kompletnie nie wiesz o czym piszesz polar to miękka puszysta tkanina, cieplejsza od wełny, kompletnie nie chroni przed wodą. gore-tex to membrana. kurtka sportowa o której piszesz składa się z dwóch częsci: pierwszej z polaru (chroni od zimna, nie od wody), druga to to wierzchnia warstwa najczęsciej sklejona razem z membraną goretexową - chroni od wody zachowując oddychanie. tutaj (u dołu strony) masz przekrój przez kurtkę z membraną gore-tex, nie zawierającej polaru http://www.outdoorzy.pl/39--kurtki/5893-marmot-kurtka-silverton-goretex.html tutaj masz polar (bez goretexu): http://www.outdoorzy.pl/42--polary/6050-marmot-polar-damski-furnace-jacket.html założenie obu kurtek na raz chroni od zimna (polar) oraz deszczu i wiatru (gore-tex) zachowując jednocześnie oddychanie. ty na ten rewelacyjny zestaw za duże pieniądze proponujesz założyć dodatkowo gumowy płaszcz rybacki (papa). można, tylko po co ? Faktycznie coś pokręciłem z tym Gore-texem, desmear masz racje, Folia ma służyć wygodnemu i pewnemu układaniu wełny, to wszystko czym różni się ten system od tradycyjnego Nie pisałem że to rewelacyjny zestaw, a tym bardziej że jest za duże pieniądze, bo jest tańszy od dobrej papy, Przyznaję że papę kupiłem śmieciową bo taka dali mi w sklepie z pokryciem dachowym mówiąc że się nadaje na deski, a że zupełnie się w papach nie orientowałem to taką kupiłem, chętnie bym ją zmienił ale połowy dachu nie zerwę, Tak czy inaczej myślę że moje pokrycie jest lepsze niż na większości budowanych obecnie dachach, i zadanie swoje spełni dobrze Pzdr Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.10.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 "krolikos" Twoje warstwy są poprawne i nic złego się nie stanie należy tylko pamiętać o otwarciu kalenicy (szczelina w płytach OSB i papie). Wełny się nie upycha tylko się ją układa nie ma więc żadnej potrzeby stosowania warstwy blokującej (wymuszającej szczelinę). Tak ja sugerował "DACxxxAZ" lepiej by się stało gdybyś pieniądze wydane na folię dołożył do papy i kupił ją w dobrym gatunku gdyż, to ona chroni Twój dach. Ale ogólnie jest OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 07.10.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Po jabłkach, kupione, zapłacone, dostarczone, układane ... Rezygnując z folii i dokładając do dachówki co najwyżej mógłbym kupić ceramicznej na 1/4 dachu (reszta beton) a i to Robena, wolę jednak beton niż najtańszą ceramikę Na początku tak chciałem zrobić (wełna niżej o 2cm od krokwi) ale to w zasadzie wykonawca mnie namówił, a że nie brał ani grosza za to że sam dokłada sobie roboty to pomyślałem że i warto Przepraszam, Czy uważasz ,że Roben to zła ceramika ? Ja mam Robena i bardzo sobie chwale Nie zamieniłbym jej na beton chyba ,że porównujesz Robena do Meyer Holsena Edytowane 7 Października 2011 przez adam2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 07.10.2011 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 "krolikos" Twoje warstwy są poprawne i nic złego się nie stanie należy tylko pamiętać o otwarciu kalenicy (szczelina w płytach OSB i papie). Wełny się nie upycha tylko się ją układa nie ma więc żadnej potrzeby stosowania warstwy blokującej (wymuszającej szczelinę). Tak ja sugerował "DACxxxAZ" lepiej by się stało gdybyś pieniądze wydane na folię dołożył do papy i kupił ją w dobrym gatunku gdyż, to ona chroni Twój dach. Ale ogólnie jest OK. Pozdrawiam. Dzięki Andrzej za pozytywną ocenę, kalenicy przypilnuję, Jak by coś się działo za X lat z papą to zrobię przekładkę i zainwestuję w taką z górnej pułki Pzdr Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 07.10.2011 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Przepraszam, Czy uważasz ,że Roben to zła ceramika ? Ja mam Robena i bardzo sobie chwale Nie zamieniłbym jej na beton chyba ,że porównujesz Robena do Meyer Holsena Jakiś czas temu naczytałem się o dachówkach tu na forum i to co wywnioskowałem można ująć w stwierdzeniu, że lepiej kupić dobrą dachówką betonową niż najtańszą ceramiczną, więc ja tak zrobiłem, Czy Roben jest zły to nie wiem, na pewno jest to najtańsza półka, jeśli jesteś zadowolony to wszystko ok bo o to w zasadzie chodzi Jak się właśnie okazało ja mam śmieciową papę, ale ogólnie z samego mojego dachu jestem zadowolony, więc jest ok, W zasadzie to nie podobają mi się żadne dachówki które wyglądają jak lakierowane, jak by były polukrowane, A gdybym miał więcej pieniędzy na pokrycie to kupiłbym Braas Tegalit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 07.10.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Jakiś czas temu naczytałem się o dachówkach tu na forum i to co wywnioskowałem można ująć w stwierdzeniu, że lepiej kupić dobrą dachówką betonową niż najtańszą ceramiczną, więc ja tak zrobiłem, Czy Roben jest zły to nie wiem, na pewno jest to najtańsza półka, jeśli jesteś zadowolony to wszystko ok bo o to w zasadzie chodzi Jak się właśnie okazało ja mam śmieciową papę, ale ogólnie z samego mojego dachu jestem zadowolony, więc jest ok, W zasadzie to nie podobają mi się żadne dachówki które wyglądają jak lakierowane, jak by były polukrowane, A gdybym miał więcej pieniędzy na pokrycie to kupiłbym Braas Tegalit Też czytałem te posty o Robenie i śmiać mi się chce. Proponuję abyś traktował to forum z pewnym dystansem bo sporo produktów jest tu lobbowanych oraz degradowanych. Ja bazowałem na opiniach zaufanych dekarzy nawet co do miejsca zakupu dachówki i dlatego jestem zadowolony. Mój wybór padł na robena bo przy moim dachu w subiektywnym odczuciu najładniej się prezentuje. Co do "lukrowatości" i połysku to ja mam półmat więc nie ma o tym mowy. Generalnie bawią mnie posty typu : "Która dachówka lepsza?" lub w tym stylu. Wybieramy tą która nam się podoba ,a defekty i narzekania można znaleźć w każdym produkcie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.10.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 znaczy co ? Ty też jesteś zwolennikiem dawania folii a potem przykrywania jej papą ? wyjaśnisz mnie głupiemu po co takie cuda ? Tu nie chodzi o to czy jestem zwolennikiem czy nie . Po prostu nie doradzaj w temacie o którym nie masz pojęcia bo wprowadzasz w błąd. Sam korzystam z różnych for i nie chciałbym aby ktoś pomagał mi podkładając kłody pod nogi żebym lepiej skakał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts