Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy dom od podstaw - założenia

greyhawk

Recommended Posts

Ehh nie lubi takiej autoreklamy, dziwnym trafem jesteś też super administratorem tej strony, więc pewnie też właściciele firmy, jeśli chcesz zaproponować swoje usługi to lepiej na priv.......

Tak się składa że jestem informatykiem więc nie trafiłeś ;) prowadzę im stronę. zjechali z ceny ;)

hehe ja to walnołbym sobie i drużynę piłkarską gdyby mnie stać było:)

Widzicie i przez Was zaczynam zmieniać zdanie co do swoich założeń i jest szansa, że wybiorę coś takiego:

http://gotowe-projekty-domow.pl/dom_przy_cyprysowej_2.htm

Powinno być sporo tańsze od poprzedniego mojego projektu, stodoła 9x9 plus dach dwuspadowy. Ciekawią mnie tylko te projektowe wyceny, są chyba naprawdę mocno przeszacowane. beton komórkowy na to to raptem 14tys... wiem,że dochodzą różne kształtki, nadproża itd. ale w tak prostym projekcie dużo tego nie będzie.

wyprowadźcie mnie z błędu:

fundament płytowy = 27tys. (ok 90m2 razy 300za m2)

beton komórkowy24x25x62.5 h+h 7 zeta za bloczek + zużycie 6,4 m2 = 14tys

strop z info na forum 10tys.

materiał na taki dach to hmm... za blachodachówkę dam jakieś 5 tys czyli cały dach to ze 12tys? nie mam pojęcia o cenaqch więźby i deskowania.

w 70tys. SSO się mieszczę spokojnie(albo i nie o czym się od Was dowiem;) ) zenek majster weźmie za to ode mnie 30tys i uwinie się z tym w górq 2 miechy.

do tego wstępnie patrzyłem tak: okna i drzwi 20tys. PC+reku+podłogówka 70tys.

na podłogi parkiet, meble z ikei płytki po 30 zeta... wykończenie na razie mnie nie kręci, teraz mam panele i mi nie przeszkadza, reszta też... gdybym policzył kanalizację i elektrykę + tynki za 30 tys. zamykam się w 200 tys. i mieszkam. tak to sobie wymyśliłem po lekturze forum. Wszyscy mi mówią w okolicach działki, że jestem wariat za tyle to oni by pałac postawili (z piecem na gumiaki pewnie, ale "pałac"). Wiem, że nie policzyłem masy rzeczy "drobnych", które razem też mogą dawać pokaźną kwotę, ale bez przesady chyba, styro jest w miarę tani, a ile mogą kosztować śrubki, gwoździe itd? gdzie popełniłem błąd?

więźbina i deskowanie to duży koszt. 1m3 desek na dach kosztuje od 550 do 700zł w zależności od regionu. krokwie są jeszcze droższe ale wszystko zależy od tartaku. nie wiem czy liczyłeś podsypkę i tego rodzaju kruszce. za uzupełnienie fundamentu zapłaciłem 3000zł 650zł/30ton.

hehe właśnie się dowiedziałem, że przez środek mojej działki ma biec obwodnica WOW(warszawska obwodnca wschodnia czy jakoś tak). Trza było najpierw sprawdzać warunki zabudowy i plan zagospodarowania, a nie się napalać... Niby są jeszcze protesty jakieś, ale ... ehh... dół. jakieś odszkodowanie na waciki przysługuje chociaż? :bash:

Tak w sumie to przez tą działkę biegnie też linia wysokiego napięcia, takie mega wielkie słupy. olewałem bo nie przeszkadzają, ale teraz to i chyba o nie powalczę. wkurza mnie to. super działka, ojcowizna i takie numery.. ja wiem, że trzeba się rozwijać, modernizować kraj, ale jak moje jeziorko niedoszłe ma szlag trafić to trafia i mnie...

pozdrowienia dla wszystkich budujących, może będą mieć więcej szczęścia!

Edytowane przez greyhawk