Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy. Problem z brakiem zakończenia budowy domu...

lukazewsi

Recommended Posts

Witam,

Kupilem dom w 2010 roku i pech polegal na tym, ze za gotowke...

Wszystko pieknie... Az do dzis... Okazalo sie, ze nie moge go sprzedac bo bank klienta wymaga zaswiadczenia o pozwoleniu na uzytkowanie domu... Co prawda pozwolenie na budowe mowi, ze nie jest ono wymagane i wystarczy zgloszenie o zakonczeniu budowy... Otoz okazalo sie dzis, ze takiego zgloszenia nie ma...

Sytuacja wyglada tak:

Dom jest rozbudowany w wyniku przebudowy starego. Z projektu wynika, ze w starym domu bylo:

Przylacze do budynku z sieci wodociagowej rura 40 mm

Przylacze elektroenergetyczne

Budynek mieszkalny murowany...

Pozwolenie jest z 2003 roku. Dom jest wykonczony i taki byl w dniu zakupu... Zameldowalem sie bez problemu... Jeszcze w 2007 roku nastapila zmiana numeru domu (Za poprzedniego wlasciciela)

Ze wzgledow czysto zawodowych musze jednak wrocic blizej miasta... Znalazlem wiec klienta na dom i bank wlasnie chce ten papierek... Zaswiadczenie o zakonczeniu budowy, a ja nie mam go w dokumentacji... Po telefonie do poprzedniego wlasciciela wiem tez, ze i on nie ma...

Jak zobaczylem co musialbym zrobic, zeby teraz to poogarniac to wiem, ze to bedzie trwalo... Ale i tak nie wiem do konca co zrobic... Gdzie sie udac...

Nie chcialbym sie dowiedziec, ze mieszkam w domu nielegalnie i jeszcze na dzien dobry otrzymac 10 tysi kary... Poprzedni wlasciciel tez tu mieszkal... Cala rodzina...

Czy po takiej rozbudowie potrzebne sa odbiory instalacji, ktore juz byly? chodzi mi o szambo, wode, prad....Komin tez byl przed rozbudowa...

Nie wiem jak to ugryzc i na jakie koszta sie szykowac...

Dodam, ze wlasciciel nie informowal mnie o tym, ze jest taka sytuacja... Czy ewentualnie mozna go pociagnac do odpowiedzialnosci za jego zaniedbania?

Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu.

Pytanie zasadnicze.

Czy facet od którego to zakupiłeś nie ma papierka ? Czy też w ogóle nie zgłosił faktu zakończenia budowy do PINB-u ?

W pierwszym wypadku sprawa jest prosta. W drugim masz spory problem, który można załatwić.

Witam,

Nie zglosil... Oferta domu napisana byla oczywiscie pieknie... Slowem nie bylo wspomniane o tym, ze dom nie jest ukonczony... A wiesz... W domu wszystko... Od tynkow ozdobnych po meble i sprzet agd... To tez zawarte w ofercie bylo...

Nie sadze by byly zrobione jakies odbiory itp... Do glowy by mi nie przyszlo, ze mozna wyciac taki numer... Na pozwoleniu na budowe teks, ze dom nie wymaga pozwolenia na uzytkowanie... Takze takie cos moglo mnie totalnie zmylic co tez sie stalo...

Nie wiem co robic, a boje sie isc teraz do nadzoru czy gdzies...

Tak... Juz troche ustalilem bo czas goni... Wiem, ze musze przeniesc pozwolenie itp i tutaj podpowiedzi nie potrzebuje. Ogarnalem to.

Orientujesz sie moze ile trzeba zaplacic za odbiory? Dodam, ze to byla rozbudowa... W projekcie rozbudowy jest zaznaczone, ze przylacze wody juz bylo, szambo szczelne juz bylo i prad tez byl... Mam ogrzewanie kominkowe i nie ma co. To maly dom i kominek wystarcza, gazu nie ma.

Czy skoro mam umowy z PGE i Wodociagami jest jakims ulatwieniem w tej sprawie? Teraz juz tylko to mnie martwi... koszta...

Jeśli masz dziennik budowy to zaglądnij do niego i zobacz kiedy jest ostatni wpis i jakiej treści. Przypominam że pozwolenie wydane w 2003 r było ważne dwa lata. Teraz znajdź namiary na kierownika budowy i pogadaj bo możesz się nadziać na grupsze problemy niż tylko koszta.

O koszty to pytaj w Dziale Lista płac wykonawców

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?25-Lista-płac-wykonawców

,ale ogólnie kilka tysięcy w zalezności od regionu.

Kominiarz -100-200zł

Elektryk - 200zł

Certyfikat energetyczny- 500zł

Geodeta- 1000zł

Do odbioru potrzebujesz:

1) kserokopię ostatecznej decyzji pozwolenia na budowę

2) kserokopię przeniesienia decyzji o pozwoleniu na budowę

2) oryginał dziennika budowy

3) oświadczenie Kierownika budowy w zakresie określonym w art.57 ust.1 pkt.2 Prawa budowlanego

4) oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych

5) protokoły badań i sprawdzeń ( przewodów kominowych - ważny 1 rok , wewnętrznej instalacji elektrycznej- ważny 5 lat, instalacji odgromowej ,

6) potwierdzenie zgodnie z odrębnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłączy ( np. przyłącza kanalizacji, wodociągowego, energetycznego, gazowego), ( w zależności co było przerabione pod pozwoleniem)

7) kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku.

7) inwentaryzację geodezyjną powykonawczą ( budynku wraz z przyłączami wody, prądu, gazu, kanalizacji lub oczyszczalni ścieków lub zbiornika na nieczystości ciekłe)

8 )Kopie rysunków wchodzące w skład zatwierdzonego projektu budowlanego z naniesionymi zmianami ( w przypadku nie istotnych zmian od warunków pozwolenia na budowę i projektu z naniesionymi zmianami potwierdzonymi przez projektanta, kierownika budowy i inspektora nadzoru inwestorskiego jeśli został ustanowiony)

9) Inne dokumenty wynikające z warunków pozwolenia na budowę

10) ewentualnie Pełnomocnictwo ( dla osoby działającej w imieniu Inwestora) + 17 zł w znaczkach opłaty skarbowej

Edytowane przez aglig

To wszystko zależy od zakresu prac wyszczególnionych w pozwoleniu na budowę i projekcie - a biorąc to pod uwagę może się okazać, że wystarczy spełnienie pkt. 1 – 4 i 7 (wg. wykazu aglig).

To teoria, ale moim zdaniem, warto spróbować – najwyżej urząd nakaże dostarczenie „brakujących” kwitów.

Jeszcze jedno: W pozwoleniu na budowe mam cos takiego:

1) szczególne warunki zabezpieczenia terenu budowy i prowadzenia robót budowlanych:

Nie ma zadnego wpisu

2) szczególowe wymagania dootyczące nadzoru na budowie:

kierownik budowy

3) inwestor nie jest zobowiązany uzyskać pozwolenie na użytkowanie obiektu budowlanego

Uzasadnienie:

Projektowany obiekt jest zgodny z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego i z decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu nr ...... Inwestor posiada dokument stwierdzający prawo dysponowania nieruchomościa na cele budowlane...

Moze to wam cos powie odnosnie tych wymagan zwiazanych z zakonczeniem budowy :)

Po pierwsze: nie wystarczy punkt 1 - 4 napewno będziesz musiał dostarczyć świadectwo charakterystyki energetycznej budynku i mapę geodezyją powykonawczą ( a to są największe koszty)

Po drugie zapisy cytowane w twoim ostatnim poście są standarowymi zapisami dla budynku mieszkalnego

Po trzecie zastanawiam się czy rzeczywiście rozbudowa została przeprowadzona zgodnie z projektem.

Procedura zgłoszenia a uzyskania pozwolenia na użytkowanie różni sie dwiema kwestiami.

W przypadku uzyskania pozwolenia obowiązkowa jest kontrola PINBu na budowie a po drugie trzeba zawiadomić wcześniej jeszcze cztery inne instytucje które mogą również swoje kontrole przysłać ( m.in Państwowa Straż Pożarna, Inspekcja Pracy)

W obu przypadkach ilość składanych dokumentów jest taka sama.

Nie doczytałeś:

Procedura zgłoszenia a uzyskania pozwolenia na użytkowanie różni sie dwiema kwestiami.

A nie dotrzymanie warunków (np. brak wymaganych „kwitów”) skutkuje odrzuceniem zgłoszenia o zakończeniu budowy, lub decyzją o nieudzieleniu pozwolenia na użytkowanie, w przypadku procedury „pozwolenia”.

Skutki są takie same – nie wolno użytkować.

Sprawdź co było w zakresie prac objętym pozwoleniem ( wynika to też z projektu), bo termin „rozbudowa” sugeruje wiele możliwości, a co za tym idzie, również konieczność odbiorów innych „rozbudowanych” (zgodnie z projektem) „elementów” budynku i dzialki.

Mam ogrzewanie kominkowe i nie ma co. To maly dom i kominek wystarcza, gazu nie ma.

.

Już sam ten fakt bardzo mnie zastanawia. Czy rozbudowa była przeprowadzona zgodnie z projektem

Gdyż zgodnie z prawem kominek nie może byc jedynym źródłem ciepła w domu.

Rozmawialem z Kierownikiem budowy, wurzedach tez i to mnie uspokoilo. Tylko czas oczekiwania do miesiaca na przepisanie pozwolenia jest nieco dlugi... Tym bardziej, ze to jedna kartka a4...

Co do ogrzewania mam w projekcie zaznaczone, ze kominek plus elektryczne. Liczba papierkow jest nieco mniejsza niz pisal aglig, ale to dlatego, ze przylacze wody czy szambo juz bylo wczesniej... Dzieki Panowie za pomoc :)