Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EKR firmy TILGNER-wymiana doświadczeń

minertu

Recommended Posts

Czy levi napisze coś po ostatnich mrozach?

Jak kocioł dawał sobie radę?

Po ostatnich mrozach kocioł wraz z właścicielem czują się świetnie. Wgrywam każdy nowy soft od ES i jak na razie jestem zadowolony z pracy kotła - temp stabilna i zużycie węgla przyzwoite na poziomie około worka na dobę. Mam teraz soft *.14, ale najpóźniej jutro wrzucę *.16. Za bardzo nie ma o czym pisać, bo jeszcze nie mieszkam, a temperaturę utrzymuję na poziomie 16 st. C. Sprawdzam codziennie organoleptycznie czy wszystko w tzw. normie, czyszczę kocioł, dosypuję węgla i takie tam. Jak na przyszłą zimę będę już mieszkał i monitorował on-line pracę kotła, wtedy na pewno sporo więcej napiszę.

--

levi

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A od kiedy eCoal pracuje z taką dmuchawą ?

I ja też zadaję sobie te pytanie ... a tak na poważnie to nie wiem od kiedy. Co do mnie to na pewno od momentu jak kupiłem kocioł. Co do producenta, patrz pierwszy akapit.

A jakie inne dmuchawy/dmuchawa są rekomendowane do pracy z Ecoal?

--

levi

A od kiedy eCoal pracuje z taką dmuchawą ?

Pracuje na żeliwniaku i ma się wyśmienicie.

Na Twoim badziewiaczku zapewne jest jeszcze mocniejsza i jak chodzi?

Nie tylko moc wentylatora ma wpływ na pracę kotła.Ostatnie testy pokazują ,

że nie potrzebne są nam mocne dmuchawy a kociołkowi będzie się lżej pracowało co pokazał ostatni soft testowy 0.2.9.16.

I ja też zadaję sobie te pytanie ... a tak na poważnie to nie wiem od kiedy. Co do mnie to na pewno od momentu jak kupiłem kocioł. Co do producenta, patrz pierwszy akapit.

A jakie inne dmuchawy/dmuchawa są rekomendowane do pracy z Ecoal?

--

levi

Zachęcam do wgrania 0.2.9.16.

Wczoraj udało zamienić się kilka słów z Panią z Krakowa.

Zamówiła kocioł z wymiennikiem poziomym.Taka możliwość jest u tego producenta bez jakichkolwiek dopłat za zmiany konstrukcyjne.

W jej głosie dało się wyczuć zadowolenie i zdziwienie ,że sprzedawca zainteresował się pracą kotła.

Na zapytanie jak kocioł się sprawuje odpowiedziała,że nie sprawia jej żadnych problemów.

Zachwalała zaletę dużych drzwiczek popielnika no i sam popielnik.Czyszczenie ok 3 min jej zajmuje.

Ta Pani kotłem zajmuje się sama.

levi jak to wygląda u Ciebie?

Wczoraj udało zamienić się kilka słów z Panią z Krakowa.

Zamówiła kocioł z wymiennikiem poziomym.Taka możliwość jest u tego producenta bez jakichkolwiek dopłat za zmiany konstrukcyjne.

W jej głosie dało się wyczuć zadowolenie i zdziwienie ,że sprzedawca zainteresował się pracą kotła.

Na zapytanie jak kocioł się sprawuje odpowiedziała,że nie sprawia jej żadnych problemów.

Zachwalała zaletę dużych drzwiczek popielnika no i sam popielnik.Czyszczenie ok 3 min jej zajmuje.

Ta Pani kotłem zajmuje się sama.

levi jak to wygląda u Ciebie?

Soft *.16 wrzucony i dziś wieczorem będę sprawdzał jakie są zmiany w stosunku do poprzednich "firmware". Co do kotła, to jak już wspominałem posiada duże dolne drzwiczki i fakt: obsługa związana z czyszczeniem to "lekkość bytu" jak dla mnie. Cały kocioł czyszczę w około 5 minut (wymiennik rurowy szczotką drucianą, ściany kotła i jego zakamarki specjalną łopatką, oraz sam dół tradycyjnie szufelką - wszystko dostałem od producenta). Jest jeszcze pogrzebacz, ale na razie stoi i czeka aż się przyda - a zapomniałem, poprawiałem nim jednego razu deflektor w trakcie pracy kotła, bo mi nie pasowało jego położenie ;P

Popielnik jest spory i łatwo dostępny, posiada też dużą szufladę, ale chyba ją wywalę bo jak czyszczę kocioł już któryś raz z rzędu, to jeszcze go nie wyjmowałem, więc wydaje mi się, że nie jest tam potrzebny - przynajmniej dla mnie.

A ... i jeszcze jeden patent - czopuch wychodzący z kotła do komina przebiega po krótkim łuku 90 st. Na zakrzywieniu tego łuku od dołu mam wspawany do czopucha prostopadłościan, który ma wysokości około 40 cm. i boki o szerokości około 25 cm każdy. Na dole tegoż umiejscowiona jest (również na boku) klapka, na dwa motylki, do wybierania całego syfu, który spada z kotła oraz z komina. Nie trzeba się męczyć ze skrobaniem czegokolwiek, wszystko samo spada pod wpływem grawitacji.

Nie zauważyłem negatywnego wpływu tego rozwiązania na cokolwiek, co by mogło wskazywać na jakieś potencjalne problemy z zawirowywaniem powietrza w ciągu kominowym.

--

levi

Pracuje na żeliwniaku i ma się wyśmienicie.

Na Twoim badziewiaczku zapewne jest jeszcze mocniejsza i jak chodzi?

Nie tylko moc wentylatora ma wpływ na pracę kotła.Ostatnie testy pokazują ,

że nie potrzebne są nam mocne dmuchawy a kociołkowi będzie się lżej pracowało.

Minertu wiesz dobrze że powinna być stosowana WPA07 a nie WPA06 i bardzo mnie to zdziwiło że producent wstawił taką dmuchawę.

Ja właśnie w swoim badziewiaczku mam WPA06 i nie jest ważna jej moc lecz wydajność.

W przypadku WPA06 jest to 255m3/h a zalecana WPA07 ma coś około 160.

eCoal potrzebuje właśnie tej słabszej dmuchawy.

Minertu wiesz dobrze że powinna być stosowana WPA07 a nie WPA06 i bardzo mnie to zdziwiło że producent wstawił taką dmuchawę.

Ja właśnie w swoim badziewiaczku mam WPA06 i nie jest ważna jej moc lecz wydajność.

W przypadku WPA06 jest to 255m3/h a zalecana WPA07 ma coś około 160.

eCoal potrzebuje właśnie tej słabszej dmuchawy.

Hm, odrobiłem pracę domową i wentylator WPA07 pobiera około 2,5 raza mniej mocy aniżeli WPA06. To już przemawia aby wymienić go na, jak sam zaznaczyłeś, zalecaną WPA07.

Rozumiem, że WPA07 jest dedykowana dla sterownika Ecoal? Czy to kocioł 15,20,25 kW to właśnie ten model dmuchawy jest rekomendowany?

--

levi

Tak dedykowana jest WPA07 nie wiem dlaczego producent zastosował właśnie WPA06 ale się dowiem.

Byłbym zobowiązany gdybyś spróbował rozwiązać tę zagadkę. Pewnie zainwestuję w WPA07, choćby dla sprawdzenia różnicy w pracy całości. Może uda się namówić producenta tych wentylatorów aby do WPA07 dołożył przysłonę?

--

levi

Byłbym zobowiązany gdybyś spróbował rozwiązać tę zagadkę. Pewnie zainwestuję w WPA07, choćby dla sprawdzenia różnicy w pracy całości. Może uda się namówić producenta tych wentylatorów aby do WPA07 dołożył przysłonę?

--

levi

A może producent sam przetestował i stwierdził,że się nadaje.Nieumyślnie by tego raczej nie robił.

--

levi

Czy możesz przetestować wersję oprogramowania 0.2.9.16 do pobrania na esterownik.pl

One są również z przesłonami.

No to ja też się odezwę jako posiadaczek EKR Tilgner ze sterownikiem eCoal. U mnie piec jest zamontowany od lipca tamtego roku, jeszcze nie mieszkamy, ale cały ten sezon grzejemy. Zanim się zdecydowałem, naprawdę dużo przeczytałem tutaj na forum, przez pare miesięcy śledziłem wątki związane z piecami, byłem z wizytą w IChPW w Zabrzu jak była takowa dla forumowiczów. Byłem też w pleszewie zobaczyć jak wygląda zakład w którym produkują koły Tilgner oraz przy okazji w sekomie. Wahałem się wtedy między tymi dwoma piecami, wizyta przekonała mnie całkowicie, że warto wybrać Tilgner. Mój piec był robiony na zamówienie pod wymiar mojej kotłowni, mam piec z bocznym wyjściem czopucha usytuowanym na takiej wysokości, że wchodzi na wprost do komina (komin systemowy). Kotłownie mam małą i liczył się każdy kawałek miejsca. Piec na wymiar pozwolił idealnie wykorzystać miejsce w kotłowni. Nic nie dopłacałem za zrobienie pieca na wymiar.

Teraz co do samej pracy pieca. Narazie ciężko mi się obiektywnie wypowiadać, bo grzeję różnie. Czasami jak było cieplej to go wygaszałem na jeden dzień, sporo też paliłem drzewem na ruszcie wodnym. Grzeje do około 15 stopni w środku. Konstrukcyjnie u mnie nad rusztem wodnym (nad komorą paleniska awaryjnego) jest jakby jeszcze jeden taki ruszt wodny tylko w poprzek i nad nim dwie półki poziomie. Niestety ten drugi "ruszt" (chyba opłomienki na to mówili w Tilgenrze) jest trochę niefortunny w czyszczeniu. Jest to poniżej dolnej krawędzi drzwiczek wyczystkowych i ciężko to wyczyścić dokładnie. Normalnie w tym piecu są płomieniówki, ale ponoć przy bocznym wyjściu czopucha się nie da i musiało tak być. Zasobnik faktycznie jest dość wąski, nie ważyłem dokładnie ile kg węgla tam wchodzi, ale no oko jest to 120-140kg. Z plusów to duża komora paleniska awaryjnego i spory popielnik. Układ CO to u mnie piec w obiegu otwartym a reszta w układzie zamkniętym i połączone to wymiennikiem płytowym. Pompy mieszającej nie mam, przy wymienniku jest ona raczej zbędna, powrót raczej nie spada drastycznie w stosunku do zasilania.

eCoal pracuje u mnie na sofcie takim jaki przyszedł razem z kotłem, nie mam żadnych problemów więc nie aktualizuję, a też nie za bardzo mam na to czas, internetu na budowie też jeszcze niema.

Generalnie jestem zadowolony, czy większa w tym zasługa eCoala czy Tilgnera to ciężko powiedzieć. Chyba jedno i drugie zasługuje na pochwały. Mały minus za niewygodne czyszczenie opłomienek.

Ostatnio coś mi lekko zaczął popiskiwać jak pracuje ślimak, muszę zadzwonić i podpytać - pewnie gdzieś trzeba przesmarować. Z serwisem styku jeszcze nie miałem, jedynie na początku jak zmówiłem piec to przyszedł z czopuchem kwadratowym zamiast okrągłym, bez problemu wymienili na właściwy.

Coż, chyba tyle co mogę napisać na początek. Wątek będę śledził i pewnie też się udzielał.

Edytowane przez Darek G