Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EKR firmy TILGNER-wymiana doświadczeń

minertu

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie tak z czystej ciekawości , jak wam się te kotły Tilgnera spisują??? byłem w tym tygodniu w Pleszewie w zakładzie i powiem że byłem mile zaskoczony, jakościa wykonania,sterownikami i czy korzystaliście może z opcji wyboru jakiś parametrów przy zakupie??

Aż się wierzyć nie chce , nikt nic nie pisze.

A może użytkownicy tych kotłów czekają na nowy sezon?

No to ja coś napiszę - użytkuje Tilgnera EKR25 z palnikiem Brucera 3 sezon . Podobnie jak inni dość długo wybierałem konkretny piec - a fakt że mieszkam na pomorzu jeszcze go utrudniał ( nie chciało mi się robić wycieczek do Pleszewa). W wyborze pomogło forum - bodaj @Zawijan robił kiedyś ranking piecy i wymieniał min Tilgnera. Niestety nie miałem wtedy żadnego pojęcia o sterownikach więc piec przyjechał z montowanym seryjnie wtedy Tango-Negro - który okazał się porażką. Choćby dlatego że nie miał sterowania do CWU - i te trzeba było robić na oddzielnym Auratonie. Dodatkowo ciężko go było opanować a ja co 3 dni przebierałem popiół w poszukiwaniu nie spalonego węgla. Po konsultacji z serwisem Tilgnera postanowiłem wymienić sterownik na RT09PID - i to było to . Piec bardzo ładnie teraz wszystko dopala ,przy tym stał się bardziej oszczędny. Z dodatkowych rzeczy - to dodatkowo dokupiłem w tym sezonie deflektor i powiesiłem go na ruszcie wodnym - spisuje się znakomicie - jeśli nie macie polecam dowolny na allegro z uchem w kształcie litery T .

Co do czyszczenia - rzeczywiście piec jest dość łatwo wyczyścić na "szybko" ( można to robić bez jego wyłączania) duże drzwiczki od czoła ułatwiają dostęp , jednak jak chce się to zrobić dokładnie to niestety nie zajmuje to 10 minut a min 40 do 1 godzin z wygaszeniem pieca włącznie . Czyszczenie takie najlepiej robić co dwa tygodnie - bo inaczej piec zaczyna zarastać i ciężko go wtedy wyskrobać. Od czasu do czasu warto go przepalić drzewem na ruszcie awaryjnym - lepiej się dopala sadza. No i od czasu do czasu należy zajrzeć do wyczystki czopucha - sporo się zbiera sadzy przy czyszczeniu płomieniówek.

Awarii poza jedną z własnej głupoty piec nie zaliczył. W drugim sezonie zaczął mi co tydzień zrywać zawleczkę - doszedłem do takiej wprawy w ich wymianie że robiłem to w białej koszuli w ciągu 3 min . Niestety to wkurzało więc wbiłem gwoździa stalowego ( takiego który wbija się w beton ) - efekt był taki że gwóźdź zawinął się na ślimaku . Trzeba było zdemontować palnik ( bardzo prosta sprawa - acz sporo śrub i dobrze jest mieć grzechotkę ) i na szczęście w zakładzie ślusarskim chłopaki dali radę wykręcić ten gwóźdź. Oczywiście po wyjęciu palnika na wierzch - okazało się że przy przeciw-uzwojeniu są dwa gwoździe ( efekt palenia w lato pozostałości po budowie drzewa na ruszcie wodnym). Teraz przy paleniu drzewem kładę blachę stalową na palnik. Acha dobrze jest do rusztu wodnego dokupić ruszt stalowy ( taki jak do piecy u mnie szt 2 ) i na nim palić - wtedy nic poza popiołem nie spada z rusztu.

Wadą pieca w/g mnie jest mała kuweta na popiół - którą jak jest zimno trzeba co 3 ~ 4 dni opróżniać.

Generalnie w sezonie zasobnik na węgiel wystarcza na 7 dni ( dom 240 m2 temp 23 stopnie ) przy dużych mrozach niestety krócej. Ja generalnie mam zawsze 4 wiaderka węgla w kotłowni i najczęściej w środę dosypuję węgla do zasobnika. Jedną zimę ( jeszcze przy sterowniku Tango ) paliłem węgiel + miał + owies - znakomite efekty - węgiel się lepiej dopalał - niestety teraz ceny owsa są porównywalne z węglem więc się nie opłaca.

Obecnie do zmiany mam soft w sterowniku gdyż brakuje w nim czegoś takiego jak strefy czasowe w których piec po otrzymaniu sygnału od sterownika pokojowego (Euroster 2005 zamontowany w holu ) nie powinien wogule załączać pompy obiegowej a tylko CWU ( potrzebne w ciepłe dni bo dom się bez sensu nagrzewa ) , dzięki @Jareckeimu producent RT09 już taką funkcjonalność ma.

Po trzech latach użytkowania widać na ślimaku odpryski - ubytki w żeliwie - pewnie w następnym sezonie przyjdzie wymieniać ślimak.

Jeśli miałbym jeszcze raz kupować piec wybrałbym go ponownie z czystym sumieniem ale już ze sterownikiem eCoal ( lub podobnym ) - bo ten by kupować go teraz oddzielnie jest jak dla mnie za drogi.

Jak zacząć mocno skrobać - to gdzie nie-gdzie widać rdzę wewnątrz ( pewnie ma tak każdy ) - generalnie nie jest żle. Ja palę tylko w sezonie - latem włączam grzałkę w zasobniku CWU ( taryfa weekend + zegar sterujący ) i mi starcza - pewnie jakby był stale palony to i nie miałby rdzy ( czasami jak nazbiera się papierów czy zbędne drzewo to przepalę ). W sezonie utrzymuję temp. w granicach 58 stopni - wiadomo jak czasem bujnie piecem to potrafi spaść nawet do 48 stopni.

Czekam na nakładkę na brucera o której wspominał @Minertu bo mój piec jest chyba przewymiarowany . Poza tym gdy są naprawdę duże mrozy i tak wspomagam się kominkiem - wtedy piec praktycznie nic nie robi - tylko się sam ogrzewa.

Wspomniałeś o małej kuwecie na popiół.Obecnie kotły mają dużo większą kuwetę, popatrz na mój post z pierwszej strony #16

Jeżeli masz mniejsze drzwiczki to i mniejsza kuweta.

Tak wygląda w środku z mała ekoenergią

2011-08-21 12.42.02 [800x600].jpg

Jak znajdę chwilę to zrobię zdjęcie samej kuwety.

Trzeba jednak pod uwagę brać to , że jej wielkość jest uzależniona od budowy kotła i usadowienia palnika.

A to czarne w środku na palniku i blachach to farba ? Jeśli tak to jaka i czy można nią malować kocioł po iluś tam latach używania.

Co do kuwety tu u mnie spokojnie wjechała by z wyższymi ściankami.

Tak,blacha,kotły są malowane od środka.

Jaka to nie wiem.

Zawsze je można wydłużyć :)

• 4 months później...

słuchajcie, może mi ktoś z Was doradzi co jest przyczyną tworzenia się bardzo dużych spieków na palniku , mam Tilgnera EKR z palnikiem Ekoenergi 25 kw, sterownik SIGNUM 600,dom nieocieplony, stara instalacja CO, ekogroszek kupiłem chyba dobry, w każdym razie ze SKŁADY WĘGLA.PL, większość na forum go chwali a u mnie tworzą się duże spieki, już sam nie wiem co jest przyczyną, podstawowe moje ustawienia:

czas podajnika- - 14 s

czas pauzy podajnika - 90 s

czas oczekiwania- - 3 min

krotność- - 3

czas dmuchawy w podtrz.- 20 s

bieg dmuchawy w podtrz - 7

bieg dmuchawy, praca - 11

doradżcie coś bo już kombinuje na wszelkie sposoby z ustawieniami i ciągle to samo, poza tym bardzo krótko piec stoi w podtrzymaniu, szybko mu spada temp ale to byc moze wina starej instalacji

słuchajcie, może mi ktoś z Was doradzi co jest przyczyną tworzenia się bardzo dużych spieków na palniku

Widzę że Ci nikt nie odpowiedział zajrzyj na ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przejście-na-PID-ze-standardowego-sterownika&p=5578435&viewfull=1#post5578435 opisuje w nim parametry dla sterownika RT09 PID - może coś sobie dopasujesz bo u mnie n atych nastawach jest ok. Opis parametrów sprawdź sobie w instrukcji do RT09 na stronie producenta Tatarek jest w pdf. Piec mamy ten sam ( nie wiem czy masz ruszt ) ale różne sterowniki.

dzięki pawelo_pl za zainteresowanie:), ale ktoś już mi tu na forum tyle ze w innym temacie poradził bym zmniejszył biegi dmuchawy i chyba odnosi to pożądany skutek,będę obserwował co będzie dalej się działo, zmniejszyłem pracę dmuchawy do 5, a także zmniejszyłem czas pracy dmuchawy i czas pauzy podajnika, piec za bardzo nie chciał mi stać w podtrzymaniu, więc zmieniłem również histerezę z 2 na 3 , teraz dłużej stoi w podtrzymaniu, zobaczę co będzie dalej:), wiem ze mamy takie same kotły, czytałem Twoje wpisy na temat EKR, też mam ruszt wodny, tyle że sterownik SIGNUM 600 / MENUET,

Pawelo miał wcześniej Tango, poprzednika menueta/signum

Zmienił na RT09pid, aby sobie usprawnić pracę.

To podobna półka sterowań a jednak mamy już algorytm automatyczny i jest mniej kombinowania.

Generalnie jednak ze spokojem, trzeba z kociołkiem przy sterowniku klasycznym posiedzieć. Rób sobie notatki z nastaw, dojdziesz do ładu.

Signum to dobre sterowanie.

• 2 months później...

U mnie kociołem pracuje super ze strownikiem Menuet. jest jednak dwie kwestie..

Pytanuie do Jareckiego i nie tylko..

1. Spieki (a reaczej jeden duzy spiek) robią sie na palniku brucer tylko od tyłu, tzn od tylnej scianki pieca. Podajnik mam z lewej stronym, czy to ma coś wspolnego tym?

2. Sterownik w podtrzymaniu ma opcje - Czał odłaczenia pomp CO - regulowany. Niestety czas pracy pomp jest tylko 30s co nastawioną wartość od 1min w górę. Niestety w tym podtrzymaniu stygnie mi podłogówka, a grzejniki są w miare ok. Czy jest szansa na update softu i zmianę tego parametru "30s " w sterowniku?

Podłogówka stygnie szybciej niż grzejniki - ciekawe ale wydawało mi się że powinno to być odwrotnie. Zdaje się że tych 30 s nikt nie zmieni bo jest to parametr który występuje we wszystkich sterownikach a oznacza że pompa pracuje co ileś minut przez 30 s w podtrzymaniu. Jeśli Ci to nie odpowiada to nastaw najkrótszy czas pauzy czyli 1 minutę wtedy co 1 min będzie się pompa załączać na 30 s - tylko wtedy jaki jest sens podtrzymania ?

pawelo_pl...

W podtrzymainiu grzejniki ciągle dostają pewną porcje ciepła, dla podłogi jest to za mało i powoli stygnie, co powoduje ze salon, kuchnia i witrołap gdzie mam same podłogówki szybciej stygnie. Niestetyy sterownik do pieca mam w jedym z pokoi i tam musze przymykać grzejnik aby się piec wczesniej załanczał. Co do nastaw, to miałem co 1min na 30sek... ale...no dokładnie tak jak mowisz jaki jej sens podtrzymania. Lepiej wtedy grzać ciagle i ewnetylanie przykrecić na zaworze 3drożnym. Ale mi chodziło o obniżanie temp na noc i podczas dnia gdy nas nie ma w domu.

U mnie dodatkowo wymmienik ciepła płytowy za piecem, powoduje pewne opoznienie w transferowaniu ciepła.

Zastanawiam się czy mogłbym jakoś przerobić i wykorzystać czujnik zaworu ze sterownika Manuet do sterowania podłogówką? Tzn zminić zawór 3drożny sterowany recznie na elektryczny wykorzyststując czujnik temperatury zaworu z pieca????

Wczoraj udało zamienić się kilka słów z Panią z Krakowa.

Zamówiła kocioł z wymiennikiem poziomym.Taka możliwość jest u tego producenta bez jakichkolwiek dopłat za zmiany konstrukcyjne.

W jej głosie dało się wyczuć zadowolenie i zdziwienie ,że sprzedawca zainteresował się pracą kotła.

Na zapytanie jak kocioł się sprawuje odpowiedziała,że nie sprawia jej żadnych problemów.

Zachwalała zaletę dużych drzwiczek popielnika no i sam popielnik.Czyszczenie ok 3 min jej zajmuje.

Ta Pani kotłem zajmuje się sama.

levi jak to wygląda u Ciebie?

CO to znaczy kocioł z wymmienikiem poziomym? Ja mam od Tilgnera na specjalne zamówienie wyjscie spalin do góry, dzięki temu mogłem kocioł ustawić bardzo blisko ściany w rogu. Ale aby dać wyjście spalin do góry nie mam tzw czopucha, i zamiast posiomych rur płomieniówek w 3 dzwiczkach u góry mam wstawione poziome półki. Zrobiłem dodtakową modyfikację, podpatrzyłem w kotłach Zywiec i wstawiłem tzw turbodym lyb zawirowacz spalin z blachy pomiedzy dwie półki. Kocioł jestem w stanie wyczyścić w kilka minut nie wygaszając go, jedymie aby dmuchawa nie pracowała w tym czasie..:)

No moze sterownik Menuet nie jest idealny, ale nie wiem ile bym zyskał inwestując kilka stówek w nowy.

Pozdrawuianm

. Układ CO to u mnie piec w obiegu otwartym a reszta w układzie zamkniętym i połączone to wymiennikiem płytowym. Pompy mieszającej nie mam, przy wymienniku jest ona raczej zbędna, powrót raczej nie spada drastycznie w stosunku do zasilania.

.

Darek, możesz napisać jaśniej ze nie masz pompy mieszajacej??? Jaka to?

Ja mam podobny układ i mam..... hmmm 3 pompki, +CWU + recyrkulacja CWU,

1. Pompka pomiedzy piecem i wymiennikiem płytowym

Za wymmienikiem dwie pompki równolegle:

2. Pomka na podłogówkę i zawór mieszajacy (ESBE)

3. Pompka na grzejniki (elektroniczna Vilo aby nie przeszkadzała tej od podłogówki)

4. CWU pompka osobno z kotła przed wymiennikiem płytowym

Pozdrawiam

• 6 months później...
Darek, możesz napisać jaśniej ze nie masz pompy mieszajacej??? Jaka to?

Ja mam podobny układ i mam..... hmmm 3 pompki, +CWU + recyrkulacja CWU,

1. Pompka pomiedzy piecem i wymiennikiem płytowym

Za wymmienikiem dwie pompki równolegle:

2. Pomka na podłogówkę i zawór mieszajacy (ESBE)

3. Pompka na grzejniki (elektroniczna Vilo aby nie przeszkadzała tej od podłogówki)

4. CWU pompka osobno z kotła przed wymiennikiem płytowym

Pozdrawiam

Nie wszyscy muszą mieć te same układy C.O. Ja nie mam mieszającej ani wymiennika płytowego ale mam zawór 4D i mi to odpowiada.Do tego pogodówka ze zmianą krzywej grzania w eCoal.pl