Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EKR firmy TILGNER-wymiana doświadczeń

minertu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Ja tam na swojego EKR nie mogę narzekać, spaliłem ruszcie wodnym na zagęsczonmym prętami fi10mm sporo drewna, palet, odpadki z budowy, wszytko co drewnianiane i papierowe.

Pozdajnik załanczam dopiero jak sie robią mrozy i trzeba palić non stop aby nie było wachań za du,zych w domku.

Jedynie co na moje 220m2 uzytkowej to przesadziłem z mocą, i chyba poeksperymetuje aby do ograniczyć moc palnika albo sie zgłoszę po.. nakładkę..

Jako że mam rusztwodny, wisi pod nim łądnie deflektor... zastanawiam sie czy nie dołożyć jakiejś płyty ceramicznej, albo szamotki albo choć cegły dziurawki podwieszonej na ruszcie aby poprawić dopalanie.

W górnej częsci kotła mam półkowy wymmienić i na nim mam własnie zrobiony z blachy zawirowacz.... kosztowało mnie to 15min, blacha 1mm i przez rok sie nie przepaliła

http://ogrzewanie.top100.net.pl/dane/full/ae22b9df83ac496fabad720b6507e475.jpg

http://ogrzewanie.top100.net.pl/zawirowywacz-do-kotla-kmw23kw-cat-8-id-2756.aspx#

Mam jak pawelo_pl EKR 25kW.

Jaką tą cegłę kupić? Szamot czy dziurawkę? Narzie nie pale na palniku ale mnie kusi żeby go już rozdmuchać, a mam jeszcze sporo drewna i papierów do spalenia i na takie temperatury jest ok,

Ostanie 2 dni słonce solarami tak wodę dogrzało w okolice 60 C, że nawet jakimś cudem przez weżownice od CWU piec miał 36C:)

Wszytko zależy jak zbudowany dom, ja mam poroterm+15cm styro, dach wełna 25cm, sufity na poddaszu wełna 30-40cm, okna 3 szyby.

Garaż nie grzany ale mam grzejnik, i ustawiony na min, załączył się zeszłej zimy kilka razy jak tem spadała poniżej 7st.

W tym roku bedzie tak naprawdę pierwszy sezon gdzie mam całe ogrzewanie puszczone, wczesniej nie grzałem poddasza, ale tez i nie było dokońca docieplone. Czuje że wiekszy zysk bedzie z docieplenia bo były straty niż z tego że muszę to dogrzewać.

Ostatnio mam zaktulaiowany soft w sterowniku, ale to napewno na mniejsze spalnie nie pomoże.

Pozdrawiam

mamy bardzo podobnie, u mnie jest 18 cm na ścianie, 15 na podłodze, 30 wełny na skosach, okna też 3-szybowe, jedyny minus u mnie to 11 okien dachowych - normalnych :(

Poza tym w garażu też mam dociągniętego pexa żeby w razie czego podłączyć grzejnik no i 100 % podłogówka (bez reku i mechanicznego).

Pozdrawiam

Ja na 220 m2 + 36 m2 garażu, który i tak ma być nie ogrzewany kupiłem 20 ale jeszcze nie zamontowany, a rozważałem 15...

Najwyżej pomyślę nad montażem dyszy od Minertu ewentualnie wymianą palnika na ten mniejszy 15-25 KW

Nie kupisz u mnie tej dyszy bo ona jest do pierwszych (chyba,że tę masz) wersji ekoenergii a nie do tych nowszych

Nie kupisz u mnie tej dyszy bo ona jest do pierwszych (chyba,że tę masz) wersji ekoenergii a nie do tych nowszych

Minertu, dużą ekoenergię można przerobić na małą.

Ekoenergia wycenia taką operację nastepująco;

ślimak, 260,

dysza 160,

palenisko 430.

ceny brutto dla klienta,

przesylka 150 zł.

Ze starego zostaje motoreduktor oraz zewnętrzna część palnika

Minertu, dużą ekoenergię można przerobić na małą.

Ekoenergia wycenia taką operację nastepująco;

ślimak, 260,

dysza 160,

palenisko 430.

ceny brutto dla klienta,

przesylka 150 zł.

Ze starego zostaje motoreduktor oraz zewnętrzna część palnika

No tak ale pierwsze wersje nie były dzielone,wyglądała ja Brucer.

minertu .. A ten stary typ to do kiedy był... ja mam piec z 2010r, palnik brucer, wyglada mi na duży.

Identyczny jak moj ma chyba moja ciotka z konca 2010r, ale tam doradził jej "szwagier" i kocioł sporo przewymiarowany, mimo że dom w górach w Szklarsiej Porębie..do tego pali węglem z "castoramy" i narzeka na duże spalnie.

Jak bede u niej w tym roku to bym chciał jakoś pomóc:) i może ta nasadka rozwiąze problem:)

Pozdrawiam

Marcin

minertu .. A ten stary typ to do kiedy był... ja mam piec z 2010r, palnik brucer, wyglada mi na duży.

Identyczny jak moj ma chyba moja ciotka z konca 2010r, ale tam doradził jej "szwagier" i kocioł sporo przewymiarowany, mimo że dom w górach w Szklarsiej Porębie..do tego pali węglem z "castoramy" i narzeka na duże spalnie.

Jak bede u niej w tym roku to bym chciał jakoś pomóc:) i może ta nasadka rozwiąze problem:)

Pozdrawiam

Marcin

Jeżeli gardziel paleniska jest prostokątny to będzie pasowała,jeżeli od strony podajnika jest na półokrągło to już nie.