memekt 22.10.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Bo może więcej za nią mogą skasować.. nie wiem czy akurat o to chodzi, bardziej wydaje mi się że robią to na zapas tym bardziej, że jak dzwoniłem to powiedzieli mi że bez problemu mogli mi wstawić ten mniejszy palnik, (na moją odpowiedzialność) bez żadnych dopłat itd. Zresztą cena obu jest taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 13.11.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Bodaj już od trzech tygodni mam wyłożony ruszt cegłą klinkierową. Pozostawiłem tylko w środku mały otwór nad którym i tak wisi deflektor. Przyznam się że jakoś dużej różnicy w zużyciu węgla nie widzę ( no ale i aura jest korzystna) . Jedyny plus to taki, że mniej pyłu - sadzy osadza się na górze ( teraz czyszczę gruntownie piec raz na 3 tyg - w poprzednim sezonie co tydzień ) i z tego powodu wyłożenie cegłą rusztu Tilgnera EKR to dobry pomysł. Ciekawe czy się coś zmieni jak w końcu kupię cegły szamotowe. Oczywiście nadal jadę na sterowniku RT-09 PID który po wiosennym upgrade ( opisane w innym wątku ) sprawuje się rewelacyjnie. A palę węglem w czerwonych workach z Taniego Opału - bodaj ten sam jest w Castoramie. Co prawda mokry ale mam na paletach w garażu i nie mam tego syfu jak było w poprzednich latach. Edytowane 13 Listopada 2013 przez pawelo_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 15.11.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Położyłeś klinkierówkę ale dziurawkę czy pełną na ruszcie? Ile szt? U mnie kłopot... bo zapaliłem w tym tyg palnik jak jechałem na delegację, wszytko skręcone na min a w domu 22.7stC, zapomniałem termostatu pokojowego włączyć a sama podłogówką tak dogrzewa, że małżonka tylko z temp pieca z 50 do 40stC zjechała.. W weeknd tzn jutro chce zgasić i zmniejszyć palnik, kawałkiem przyciętej cegły szmotowej. Nie wiem czy ten ekoret taki dobry, czy to że mam całe poddasze ocieplone którego normalnie nie grzałem, czy to że zimy porzadnej jeszcze nie ma:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 15.11.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Miałem i pełną i dziurawkę układałem jak mi pasowało - z tym że dziurawka była połówkowa ale wzdłuż - zdaje się że wchodzi 6 szt cegieł i nawet pasują bez przycinania. Gdzieś czytałem na innym forum że wkładanie na palnik cegły nic nie daje - jak już to trzeba by dokupić przystawkę @Mineretu - i nie ukrywam że zaczynam się nad nią zastanawiać . Tylko muszę jeszcze doczytać - czy rzeczywiście coś daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 19.11.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Kupiłem dziś szamotki, zrobię zmniejszenie palnika od strony nadmuchu, choć przyznam że Ekoret pali się pieknie na minimalnych parametrach, zuzycie mam naprawdę małe, wiadero po tynku na 2.5 dnia:)Cegły przewiercę i zamontuje pod rusztem na takich haczykach z drutu, obok deflektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.11.2013 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Kupiłem dziś szamotki, zrobię zmniejszenie palnika od strony nadmuchu, choć przyznam że Ekoret pali się pieknie na minimalnych parametrach, zuzycie mam naprawdę małe, wiadero po tynku na 2.5 dnia:) Cegły przewiercę i zamontuje pod rusztem na takich haczykach z drutu, obok deflektora. Kup porządne śruby bo drut może ulecieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 20.11.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Pomyśle o tym, ale myślałem o drucie conajmniej 6mm. Mnertu, Podałem namiary na twoje mmniejsze dysze, wujek ma zamontować u siebie to zobaczymy jak to działa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.11.2013 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Pomyśle o tym, ale myślałem o drucie conajmniej 6mm. Mnertu, Podałem namiary na twoje mmniejsze dysze, wujek ma zamontować u siebie to zobaczymy jak to działa:) Problem w tym ,że się skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 20.11.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Problem w tym ,że się skończyły. A kiedy będziesz miał następne ? Bo sam się czaję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.11.2013 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Heh,ostatnio miałem 30szt i dość długo leżały ,teraz nie mam ani jednej,muszę zamówić a to trochę potrwa.Nie ukrywam,że jak dojdą to też jest z nimi trochę roboty bo trzeba je wiercic a czasu mam coraz mniej.Ostatnich 6szt to wysłałem klientom nie powiercone,oznaczone tylko jak i gdzie powiercić no i nieco taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 22.11.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 minertu planujesz zrobienie takiej dyszy dla nowej ekoenergii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 22.11.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Zauwazyłem że odkad nie wyciagam dodatkowego rusztu z prętów fi12mm z pomiedzy rusztu wodnego to piec jest bardziej czysty... dodatkowo narazie mam położene dwie szamotki na rusztach. Jutro może je w kocu podwiesze, bedzie można zapalic papierami i drewnem u góry bez wyciągania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.11.2013 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 minertu planujesz zrobienie takiej dyszy dla nowej ekoenergii?Nie. Za dużo pitolenia z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.12.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Wczoraj wstawiłem cegłę szamotowa połówkę 3cm grubości w palnik od strony podajnika. Wyciąłem ją w kształcie litery T, Musiałem ją jednak przymocować bo węgiel wypychał ją do góry. Została przykręcona za pomocą kawałką kształtownika i dwóch szpilek fi6mm zagiętych od spodu i zachaczonych o palnik bo takie akurat miałem. Nie zaklejałem żadnych otwórów w palniku, jedynie zaślepiłem te które są na górze od strony podajnika, teraz są bezużyteczne bo są za cegłą. Niestety nie dało się podwiesić pełnych cegieł szamotowych obok deflektora na ruszcie wodnym. Jest tam mało miejsca, musze kupić połówki cegły i takie tam się zmieszczą. Obecnie te dwie cegły leżą połozone na ruszcie wodnym na górze. Jak spojrzałem wczoraj to pali się teraz dokładnie pod deflektorem. Zbaczę jekie będą tego efekty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.12.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ja położyłem stary deflektor na palnik - ciężki więc węgiel go nie spycha a cegły leżą na ruszcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.12.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Jaki to stary a jaki nowy deflektor masz? Ile tych cegieł masz na ruszcie? Ja mam dwieZrobiłeś zawirowacze z blachy? No chyba że masz inny wymieniik nie połkowy i nie ma tego gdzie umieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.12.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Deflektor dokupiłem na allledrogo ale po 1,5 roku wypalił się gwint i musiałem kupić drugi ( oryginalnie nie dostałem) . Cegieł mam na ruszcie 4 całe i 2 połówki klinkierowe , poukładane na ruszcie w ten sposób że dziura jest tylko na środku. Sprawdza się super choćby dlatego że mniej popiołu idzie na górę a palę węglem z taniopal . pl . Zawirowywaczy nie robiłem - nie mogę dojść jak Tyś go wcisnął i gdzie - ze zdjęć wychodziło mi że mamy różne piece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.12.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ja mam czopuch do góry, więc nie mam tego poziomego wymiennika z rur, w kierunku czopucha, a taki widziałem w identycznym piecu u mojej ciotki. Ja po otwarciu górnych dzwiczek mam :dwie połki a pod nimi w komorze palenia nad rusztem awaryjnym w poprzek płomieniówki czyli 4 rurki idące w poprzek. Z obserwcji widzę że przy tym samym czasie podawania większy kopczyk z żarem jest. Skróciłem czas podawania, teraz mam:TZ-47Podawanie 5sPauza 70sCzas przerwy 12minKrotnośc 4Dmuchawa na 6 bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubiś 07.02.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 WitamCzy ktoś mógłby załączyć jakieś zdjęcia tych cegieł ułożonych w piecu. Nie do końca rozumiem o co chodzi. Mają one kumulować ciepło czy ograniczać powierzchnię kopczyka węgla? Ja mam Tilgnera EKR z ecoalem. Ze zużyciem zszedłem w tym momencie do ok 1/2 worka dziennie. Nie do końca podoba mi się tylko fakt że żar przesunięty jest w prawą stronę a po lewej stronie paleniska pozostaje sam popiół. Czy to może mieć jakiś wpływ na zużycie węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 07.02.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Jedną cegłę mam położoną na palnik po przeciwnej stronie podajnika. Bodaj 4 cegły ułożyłem na ruszcie wodnym wzdłuż bocznych ścianek w kwadrat tak że zmniejszają one światło rusztu nad palnikiem - dodatkowo nad palnikiem wisi deflektor . Aktualne spalanie 100 kg na 5,5 dnia ( w weekend palę kominkiem w sobotę gaszę piec a rozpalam w niedzielę ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts