Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EKR firmy TILGNER-wymiana doświadczeń

minertu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W EKR może być o ile nic się nie zmieniło ruszt żeliwny.Palnik ekoenergia spali pelet ale musisz wyposażyć go w system strażak najlepiej ale wtedy to i tak nie ta sprawność kotła.Do peletu sa kotły strikte przystosowane,jako paliwo zastępcze ok ale licz się z wyższym spalaniem.

• 1 month później...
  • 7 months później...
  • 3 months później...
Ja wpasowałem ruszt żeliwny - z dwóch kawałków jeden przyciąłem. Kiedyś tak rozbuchałem piec na drzewie że uciekałem z kotłowni bo temp. skoczyła ponad 100C i wszystko zaczęło się gotować. Na szczęście skończyło się tylko uszkodzonym ( przeciekającym ) zaworem . Trzeba uważać z tym paleniem - samego CWU w ten sposób nie da się zrobić - za mały odbiór ale jak najbardziej przepalanie w domu jak zimno na wiosnę czy wczesną jesienią.

No na cwu trzeba bardzo uważać. Ja jak już muszę zapalić latem to ustawiam wodę CWU na max czyli na 70st, a jak piec idzie powużej ostrzeegawczej chyba 85 albo 90 to i tak z automatu załancza CO..... tak mi się wydaje.

A i miałem zrobiony szyber na rurze z blachy mosiężnej taki obracany... po 7 sezonach zostalo z nigo sitko. Szyber pomaga utrzymać kocioł w ryzach. Przydala by się do takiego palenia małe okienko w dolnych drzwiach z miarkownikiem ciągu.

Edytowane przez Akrimka
dopisanie