Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OSB pod styropian????

Recommended Posts

Zdjęcie z budowy pewnego apartamentowca:

06102011013.jpg

I gdyby ktoś chciał obejrzeć w większym formacie:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/z7OXqUw5nNNeDSFG0ovg5F1DKSZoiyLDwzzCsB2eDOw?feat=directlink

Czy może mi ktoś znający się na elewacjach wytłumaczyć, o co tutaj chodzi? Przede wszystkim - na cholerę te płyty OSB pod styropianem?

Nie, nie mam nic wspólnego ani z ta budową, ani z przyszłymi szczęśliwymi lokatorami, zdjęcie zrobił kolega i intryguje nas to.

J.

Zdjęcie z budowy pewnego apartamentowca:

06102011013.jpg

I gdyby ktoś chciał obejrzeć w większym formacie:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/z7OXqUw5nNNeDSFG0ovg5F1DKSZoiyLDwzzCsB2eDOw?feat=directlink

Czy może mi ktoś znający się na elewacjach wytłumaczyć, o co tutaj chodzi? Przede wszystkim - na cholerę te płyty OSB pod styropianem?

Nie, nie mam nic wspólnego ani z ta budową, ani z przyszłymi szczęśliwymi lokatorami, zdjęcie zrobił kolega i intryguje nas to.

J.

moim zdaniem to poprostu poszli na łatwiznę i oszczędność. Żeby wykończenie wyglądało, jakby stropy były grube nad balkonami to po prostu pojadą szerszym styropianem. A ze styropian sam nie moze wisiec, to dają OSB i do niego przyklejają. A płyta nad balkonem to 1/4 tego co będzie wizualnie widac.

Co prawda ze zdjęcia tego nie wynika, ale kolega twierdzi, że na ścianach też pod tym położonym już styropianem jest OSB. Jeśli to prawda, to jedyne, co mi przychodzi do głowy, to że inwestor jest jakimś ekstremalnym wielbicielem teorii oddychających ścian i robi te OSB na dystansach z wentylacją pod...

J.

Co prawda ze zdjęcia tego nie wynika, ale kolega twierdzi, że na ścianach też pod tym położonym już styropianem jest OSB. Jeśli to prawda, to jedyne, co mi przychodzi do głowy, to że inwestor jest jakimś ekstremalnym wielbicielem teorii oddychających ścian i robi te OSB na dystansach z wentylacją pod...

J.

...może, tylko jakie wtedy to ocieplenie :)