Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin Schiedla w szkieletówce

zoltala

Recommended Posts

Mamy zagwozdkę co do komina.

Na parterze potrzebujemy cztery kanały, z czego jeden leci od kominka, jeden od pieca gazowego, a dwa są wentylacyjne. więc teoretycznie dwa leciałyby od podłogi, a dwa od sufitu, a ostatni kanał w łazience na piętrze możnaby zacząć od sufitu na piętrze.

I teraz powstaje pytanie: Czy można w ten sposób stawiać komin przy szkieletówce??

Myśleliśmy o kominie Schiedla.

mialbym zastrzezenia co do umieszczenia wylotow kanalu wentylacyjnego w poblizu wylotu kanalu spalinowego

w przypadku powstania w pomieszczenia ujemnych cisnien moze nastapic zassanie spalin do lazienki

W kominach systemowych są gotowe moduły gdzie kanały kominowe są obok wentylacyjnych i nic się nie dzieje .

W kominach systemowych są gotowe moduły gdzie kanały kominowe są obok wentylacyjnych i nic się nie dzieje .

no tak, u mnie widzę w systemowym, że wentylacyjne są zakończone pod betonową czapą i "patrzą na boki", dymowy jest zakończony ponad czapą i "patrzy" w górę - to wg mnie wyklucza zasysanie - chociaż, ja mam tylko wentylacje garażu i kotłowni w tym kominie.

no tak, u mnie widzę w systemowym, że wentylacyjne są zakończone pod betonową czapą i "patrzą na boki", dymowy jest zakończony ponad czapą i "patrzy" w górę - to wg mnie wyklucza zasysanie - chociaż, ja mam tylko wentylacje garażu i kotłowni w tym kominie.

przy silnym wietrze i dwuspadowym dachu za krawedzia powstaje strefa ujemnego cisnienia i fortex, wtedy dzieja sie rzeczy znane tylko czarownicom

szczerze? nie potrafie odpowiedziec

spotkalem sie z przypadkiem gdy dym z komina byl zasysany przez przewod wentylacyjny, stad moje zastrzezenie

zeglarstwo nauczylo mnie jednego, kazda proba rozmowa o aerodynamice konczy sie przypuszczeniami

temperatura gazow z pieca w kominie jest zdecydowanie wyzsza niz temperatura powietrza z wentylacji (ktore jest tez bardziej nasycone wilgocia), moze to ma tez jakis wplyw , nie znam odpowiedzi

ps. kazde ujscie komina powinno byc powyzej kalenicy