zoltala 07.10.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Mamy zagwozdkę co do komina. Na parterze potrzebujemy cztery kanały, z czego jeden leci od kominka, jeden od pieca gazowego, a dwa są wentylacyjne. więc teoretycznie dwa leciałyby od podłogi, a dwa od sufitu, a ostatni kanał w łazience na piętrze możnaby zacząć od sufitu na piętrze. I teraz powstaje pytanie: Czy można w ten sposób stawiać komin przy szkieletówce?? Myśleliśmy o kominie Schiedla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 07.10.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 07.10.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 mialbym zastrzezenia co do umieszczenia wylotow kanalu wentylacyjnego w poblizu wylotu kanalu spalinowegow przypadku powstania w pomieszczenia ujemnych cisnien moze nastapic zassanie spalin do lazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 07.10.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 mialbym zastrzezenia co do umieszczenia wylotow kanalu wentylacyjnego w poblizu wylotu kanalu spalinowego w przypadku powstania w pomieszczenia ujemnych cisnien moze nastapic zassanie spalin do lazienki W kominach systemowych są gotowe moduły gdzie kanały kominowe są obok wentylacyjnych i nic się nie dzieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 07.10.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 W kominach systemowych są gotowe moduły gdzie kanały kominowe są obok wentylacyjnych i nic się nie dzieje . no tak, u mnie widzę w systemowym, że wentylacyjne są zakończone pod betonową czapą i "patrzą na boki", dymowy jest zakończony ponad czapą i "patrzy" w górę - to wg mnie wyklucza zasysanie - chociaż, ja mam tylko wentylacje garażu i kotłowni w tym kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 07.10.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 no tak, u mnie widzę w systemowym, że wentylacyjne są zakończone pod betonową czapą i "patrzą na boki", dymowy jest zakończony ponad czapą i "patrzy" w górę - to wg mnie wyklucza zasysanie - chociaż, ja mam tylko wentylacje garażu i kotłowni w tym kominie. przy silnym wietrze i dwuspadowym dachu za krawedzia powstaje strefa ujemnego cisnienia i fortex, wtedy dzieja sie rzeczy znane tylko czarownicom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 08.10.2011 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 przy silnym wietrze i dwuspadowym dachu za krawedzia powstaje strefa ujemnego cisnienia i fortex, wtedy dzieja sie rzeczy znane tylko czarownicom a jesli wszystko jest powyzej poziomu kalenicy, to tez moze wystapic taka sytuacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 08.10.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 szczerze? nie potrafie odpowiedziecspotkalem sie z przypadkiem gdy dym z komina byl zasysany przez przewod wentylacyjny, stad moje zastrzezeniezeglarstwo nauczylo mnie jednego, kazda proba rozmowa o aerodynamice konczy sie przypuszczeniamitemperatura gazow z pieca w kominie jest zdecydowanie wyzsza niz temperatura powietrza z wentylacji (ktore jest tez bardziej nasycone wilgocia), moze to ma tez jakis wplyw , nie znam odpowiedzips. kazde ujscie komina powinno byc powyzej kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 08.10.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Temat troszkę zboczył . Tak samo może zasysać w szkieletówce jak betonówce . Do drewnianych domów bezpieczniejsze są systemówki gdzie kanał spalinowy jest bardziej wytrzymały (np w przypadku zapalenia się sadzy ) . Ponadto jest wyizolowany ( a nawet wentylowany ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts