szybkaosa 15.11.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A mi się wydaje, że lany strop to straszny przeżytek. Kto to teraz stosuje? Kogo stać na czekanie całego miesiąca, żeby beton zawiązał? ja pod koniec września walnąłem smarta, który ekipa położyła w jeden dzień i budowa ruszyła dalej... Lepszym izolatorem? No nie wyda je mi się... Poza tym, jak się dobrze zatynkuje połączenia między pustakami, to da się uniknąć powstawania rys... Wiem, bo dużo się zastanawiałem przed wyborem Smarta, no ale cóż - on okazał się najatańszy Lany strop pozwala na bardzo szerokie możliwości ustawienia ścian nośnych, przestrzenie bez podciągów i ścian i nie jest to przeżytek tylko strop stosowany np. do najbardziej skomplikowanych obiektów. W pewnych sytuacjach lepszy jest jeden a w innych drugi. Nie ma uniwersalnego najlepszego stropu. Ja nie zastanawiałem się długo i nie wybrałem tego smarta mimo takiego marnego marketingu jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 16.11.2011 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 a ja wciąż nie wiem czy lany, czy prefabrykowany, a poza stropem pojawia mi się tyle tych wyborów, że chyba wkrótce wymięknę, oleję temat trudnych wyborów i zdam się na znajomego inspektora nadzoru.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 16.11.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Dom buduje sie zgodnie z projektem czyli tym co zaprojektowała osoba uprawniona i z odpowiednią wiedzą.Jeśli masz wybór to zdecydowanie lany- monolityczny.Terriva jest dla leni i dyletantów. To dobre rozwiązanie ale tylko dla wykonawcy a nie inwestora.Jak potrafisz czytać projekt to sam sobie poradzisz.W moim przypadku koszty wyszły mniejsze niż jakichś terriv i innych wynalazków ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotologia 16.11.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ja mam terrive. Jednak gdybym miał brać ponownie lany i tyle. Koszt terrivy całość materiały plus robocizna to ok 26-27 tys. Za lany wyszło by mi ok 3-4 tys. taniej. Do terrivy przekonał mnie kolega budowlaniec. Szkoda, że go posłuchałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 21.11.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Nie rozumiem co to jest za problem samemu zakasać rękawy i pod-szalować strop , ułożyć zbrojenie i wylać beton?Takie bajki jak to, że to dużo roboty, dużo desek, pielęgnacja itd to chyba tylko wymyślają Ci którzy nigdy tego nie robili lub są leniwi i im się nie chce wiązać zbrojenia.Pielęgnacji to jest 14 dni potem nie ma to już sensu.Desek jest na prawdę mało- na 100metrowy strop przywiózł to samochód do 3,5t ładowności.Betonu poszło jakieś 14m3Zbrojenia jakieś 2 kmPod szalowanie trwało 2 dni, zbrojenie 1 dzień, wylewanie 40 minut, rozebranie szalunku 1 dzień.Murować można już po tych 14 dniach spokojnie a są tacy co stawiają ściany kolankowe i szczytowe po 3-4 dniach i domy stoją dalej.Cała prawda jest taka, ze jak przyjdzie do Ciebie malarz który mówi że jest murarzem to terrive Ci poskłada a z monolitem będzie miał problem bo nie potrafi czytać projektu lub jest leniem i tyle.Taki strop nie dudni, nie klawiszuje, nie pęka, spina elegancko i obciąża ściany, stawiasz działówkę gdzie chcesz na poddaszu i jest tańszy o kilka tysięcy pln niż wynalazki ze styropianu czy pustaków keramzytowych. Zawsze jeśli jest taka możliwość wybiera się rozwiązanie tańsze ale równie dobre jak nie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość D&L 22.11.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Witajcie,Czytam Wasze wypowiedzi i czacha mi paruje.Może poradzicie czy według Was zastosowane rozwiązania w projekcie, do którego zamieszczam linka poniżej, są według Was optymalne?Dodam, że poddasza nie zamierzam na razie adaptować. Być może nigdy do tego nie dojdzie, ale furtkę otwartą wolę sobie zostawić. Kto wie... http://www.mgprojekt.com.pl/domki/niezapominajkazgarazem/ Dodatkowo myślę o zrobieniu tarasu nad garażem zamiast dachu. Co o tym myślicie?Dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam,D&L Edytowane 22 Listopada 2011 przez D&L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 03.12.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Dom buduje sie zgodnie z projektem czyli tym co zaprojektowała osoba uprawniona i z odpowiednią wiedzą. Jeśli masz wybór to zdecydowanie lany- monolityczny. Terriva jest dla leni i dyletantów. To dobre rozwiązanie ale tylko dla wykonawcy a nie inwestora. Jak potrafisz czytać projekt to sam sobie poradzisz. W moim przypadku koszty wyszły mniejsze niż jakichś terriv i innych wynalazków ze styropianu. Mój wykonawca namawia mnie na filigran, zamiast Terrivy, którą mam w projekcie. Z kolei architekt adaptujący projekt nie podejmuje się przeprojektowania stropu twierdząc, że powinien to zrobić producent filigranu. W Terriva obawiam się klawiszowania. Strop z filigranem przypomina chyba nieco monolit (filigran jako szalunek tracony zamiast deskowania) z mniejszą warstwą nadbetonu i wydaje się dobrym rozwiązaniem. Ale obawiam się kosztów. Miał ktoś styczność z filigranami? Jak droga to inwestycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 03.12.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Ja mam zrobiony strop filigran. płaciłem 65zł/m2 +Vat za płyty zbrojone 5cm grubości. Więcej szczegółów jest tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149301-Mam-p%C5%82yt%C4%99-fundamentow%C4%85-i-co-dalej.&p=4948307#post4948307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 03.12.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Ja mam zrobiony strop filigran. płaciłem 65zł/m2 +Vat za płyty zbrojone 5cm grubości. Więcej szczegółów jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149301-Mam-p%C5%82yt%C4%99-fundamentow%C4%85-i-co-dalej.&p=4948307#post4948307 A czemu akurat filigran? Kłopoty z pozyskaniem szalunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 03.12.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 A czemu akurat filigran? Kłopoty z pozyskaniem szalunków? Nie, żaden problem z pojechaniem do składu i zakupem desek. Chciałem żeby strop był zrobiony w ciągu 10 dni- powody osobiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 03.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Nie, żaden problem z pojechaniem do składu i zakupem desek. Chciałem żeby strop był zrobiony w ciągu 10 dni- powody osobiste. ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 03.12.2011 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Ja mam zrobiony strop filigran. płaciłem 65zł/m2 +Vat za płyty zbrojone 5cm grubości. Więcej szczegółów jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149301-Mam-p%C5%82yt%C4%99-fundamentow%C4%85-i-co-dalej.&p=4948307#post4948307 Dzięki netcom! Wygląda zachęcająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 04.12.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam, tez jestem na etapie decyzji co do stropu, z moich rozmów z wykonawcami (3 różne osoby) wynika że jeśli to dom z użytkowym poddaszem to tylko lany bo później mozna dowolnie kształtowac ścianki działowe... Moja architekt też tak mówiła, ale jak zobaczyłem projekt konstrukcyjny to od razu było widać, że wcale nie ma dowolności w budowaniu ścian działowych jak strop już jest wykonany. Pod każdą ścianą było u mnie zaprojektowane dodatkowe zbrojenie. Mi akurat nie robiło to wielkiej różnicy bo nie przewiduję takich zmian, ale ten mit o dowolności stawiania ścianek działowych słyszałem wielokrotnie. Dowolność owszem jest , ale na etapie projektowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_za 07.12.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Z zainteresowaniem przeczytałam wszystkie wypowiedzi, bo w przyszłym roku stanę przed koniecznością wyboru. Mam zaprojektowaną terrivę, sama o to prosiłam architekta, bo rozważając wszystkie za i przeciw, terriva wyszła mi rozwiązaniem optymalnym - niezbyt drogi, dość dobre parametry termoizolacyjne, powszechnie dostępne materiały, no i jego powszechność powoduje, że nawet niezbyt rozgarnięta brygada sobie z nim poradzi. Policzyłam przybliżone koszty potrzebnych materiałów - wyszło ok. 100 zł/m2 stropu (belki, pustaki, stal, beton) - bez robocizny. Strop lany - same materiały (beton i stal) ok. 70 zł/1 m2, jak się doliczy szalunki, steple - wyjdzie na to samo co terriva, może trochę taniej. Myślę, że jak ktoś ma czas i dobrą brygadę, oraz buduje dom z poddaszem użytkowym powinien wybrać strop lany. Ja mam poddasze do adaptacji, wybiorę pewnie terrivę. Z pozostałych rozwiązań najbardziej zainteresował mnie lekki strop panelowy SMART. Na stronie konbetu jest film, który pokazuje, jak proste i szybkie jest to rozwiązanie. Cena paneli nie jest wysoka, wychodzi taniej niż terriva. Tylko że producent pokazał układanie stropu w domu bez kominów, wywietrzników i żadnych dodatkowych elementów na poddaszu. Nie jest też pokazane, jak należy płyty kotwić do wieńca. W ogóle nie jest pokazana konieczność kotwienia, a kotwić trzeba i wzdłuż i w poprzek. Wzdłuż - trzeba w każdym łączeniu płyt przeprowadzić pręt zbrojeniowy i zakotwić do wieńca. W poprzek - trzeba płytę nacinać aż do kanałów, kotwić do wieńca i zalewać betonem. Przy kominach trzeba płytę ciąć, albo wymyślać inne rozwiązania np. łączyć z terrivą. Pod ścianki działowe też pewnie trzeba będzie się nakombinować, w terrivie rozsunę pustaki i wywołam belkę. W smarcie też można rozsunąć panele i wywołać belkę, ale tak kombinując traci się to co ma być największą zaletą smarta - szybkość i łatwość wykonania. Choć przyznam, że nadal jestem zainteresowana smartem i chętnie wymieniłabym uwagi z kimś, kto taki strop ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 07.12.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Choć przyznam, że nadal jestem zainteresowana s..tem i chętnie wymieniłabym uwagi z kimś, kto taki strop ma. Oczywiście i masz na imię Jola, a lat to 12.... żenua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość D&L 08.12.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Ponawiam moje pytanie : "Witajcie,Czytam Wasze wypowiedzi i czacha mi paruje.Może poradzicie czy według Was zastosowane rozwiązania w projekcie, do którego zamieszczam linka poniżej, są według Was optymalne?Dodam, że poddasza nie zamierzam na razie adaptować. Być może nigdy do tego nie dojdzie, ale furtkę otwartą wolę sobie zostawić. Kto wie... http://www.mgprojekt.com.pl/domki/ni...najkazgarazem/ Dodatkowo myślę o zrobieniu tarasu nad garażem zamiast dachu. Co o tym myślicie?Dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam,D&L" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_za 09.12.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Oczywiście i masz na imię Jola, a lat to 12.... żenua Dziękuję szybkiejosie za odmłodzenie. Na imię mam Anna. Ja nie reklamuję tego produktu!! Wiem o nim tyle co wyczytałam na stronie Konbetu oraz co mi przekazał pracownik tej firmy drogą mailową. Za mało, żeby podjąć decyzję. Dlatego szukam kontaktu z inwestorem, który montował w swoim domu strop SMART. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 09.12.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Dziękuję szybkiejosie za odmłodzenie. Na imię mam Anna. Ja nie reklamuję tego produktu!! Wiem o nim tyle co wyczytałam na stronie Konbetu oraz co mi przekazał pracownik tej firmy drogą mailową. Za mało, żeby podjąć decyzję. Dlatego szukam kontaktu z inwestorem, który montował w swoim domu strop SMART. Jeśli tak to najprościej zwrócić się do producenta by Cię skierował do inwestorów, którym dostarczył swój produkt. Jak dla mnie, te posty to wciąż wyglądają jak lokowanie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_za 11.12.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Oczywiście pytałam producenta o inwestora, który montował ten strop w Polsce centralnej - tak abym mogła osobiście zobaczyć, porozmawiać. Producent nie kojarzy nikogo z Polski centralnej, ktoby dokonywał takiego zakupu. Myślę, że forum o tytule "jaki strop" jest najlepszym miejscem na szukanie odpowiedzi na to właśnie pytanie. Nie liczę za bardzo na 100-procentową szczerość producenta. Producent chce produkt sprzedać i w związku z tym nie będzie mówił o jego wadach lub trudnościach w jego montażu. Z tego co producent zamieszcza na swojej stronie wynika, że panele może ułożyć każdy, komu się uda wdrapać na poziom stropu. A ja bym chciała wiedzieć jak to wygląda od strony inwestora i brygady montującej te panele.Dlatego ponawiam pytanie - kto montował w swoim domu strop paneloway SMART? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 14.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Trąchę na tym wątku się zrobiło jak w wątkach na temat co jest lepsze ceramika czy BK. No ale za to mamy wolnośc wypowiedzi i opinii.Ja dla odmiany uparłem się na strop z Porothermu, i tako mam zaprojektowany, technicznie robi sie to podobnie jak Terrivę tylko rozstaw belek i pustaków stropowych jest inny.Chętnie przeczytam wypowiedzi na temat stropu z porothermu, jeśli ktoś go stsował, coś mi sie zdaje że ten strop to niszowy temat.Nie wiem co mnie podkusiło, chyba zostanę ju ż przy tym stropie.Czy ktoś stosował tą ceramikę na strop?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts