lujski 18.12.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 a_za - moja matka na swojej budowli zastosowala smarta - jakies 2 lata temu to bylo - samochód przyjechal na budowe, polozyli płyty i pojechal ... teraz spisuje sie dobrze, zadnych pekniec, zadnych przebarwien na laczeniach, z tego co zauwazylem to zadnych odłosów nie slychach przez sufit, w przyszlym roku zaczynam wlasna budowe i na 100% wybiore włąsnie smarta - bo i cenowo atrakcyjny i za bardzo nie ma co przy tym spieprzyc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 19.12.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 . Z pozostałych rozwiązań najbardziej zainteresował mnie lekki strop panelowy SMART. Na stronie konbetu jest film, który pokazuje, jak proste i szybkie jest to rozwiązanie. Cena paneli nie jest wysoka, wychodzi taniej niż terriva. Tylko że producent pokazał układanie stropu w domu bez kominów, wywietrzników i żadnych dodatkowych elementów na poddaszu. Nie jest też pokazane, jak należy płyty kotwić do wieńca. W ogóle nie jest pokazana konieczność kotwienia, a kotwić trzeba i wzdłuż i w poprzek. Wzdłuż - trzeba w każdym łączeniu płyt przeprowadzić pręt zbrojeniowy i zakotwić do wieńca. W poprzek - trzeba płytę nacinać aż do kanałów, kotwić do wieńca i zalewać betonem. Przy kominach trzeba płytę ciąć, albo wymyślać inne rozwiązania np. łączyć z terrivą. Pod ścianki działowe też pewnie trzeba będzie się nakombinować, w terrivie rozsunę pustaki i wywołam belkę. W smarcie też można rozsunąć panele i wywołać belkę, ale tak kombinując traci się to co ma być największą zaletą smarta - szybkość i łatwość wykonania. Choć przyznam, że nadal jestem zainteresowana smartem i chętnie wymieniłabym uwagi z kimś, kto taki strop ma. Wizualizacja układania płyt SMART, o której Pani prawdopodobnie pisze jest bardzo uproszczona. Nie jest to w żadnym wypadku film instruktażowy, a raczej poglądowy. Wytyczne dotyczące projektowania, montażu jak i opis połączenia płyt z wieńcem, ewentualne wycięcia szczegółowo opisuje dokumentacja techniczna. Udostępniamy ją bezpłatnie na skierowaną prośbę, np poprzez e-mail. Może Pani tutaj o niego poprosić: [email protected] Wycięcia w płytach dla danego projektu stropu mogą być przygotowana w trakcie produkcji zamówienia, muszą być jednak zgodne z dokumentacją. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_za 19.01.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Miło czytać, że SMART jest stosowany i sprawuje się dobrze. KONBET ja mam dokumentację techniczną i właśnie po jej lekturze nieco się zawahałam.Czy jest możliwość, że firma KONBET, na podstawie dostarczonego przeze mnie projektu stropu (teriva) dobierze długość i ilość belek SMARTA oraz powycina w nich wszystkie potrzebne otwory na kominy, przepusty, itp? Ile czasu będzie potrzebowała firma na wykonanie takiego zamówienia?A może firma ma przedstawiciela w okolicy Łodzi?AZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 A ja, również zainteresowany SMARTem chciałbym zapytać o te dodatkowe kotwienie do wieńca o którym wcześniej tu pisano. Trzeba wycinać jakieś kanały? Przepuszczać zbrojenie przez otwory? Zbroic każde połączenie płyt? Jak to się technicznie wykonuje (jeżeli wogóle)? To trochę przeczy idei szybkiego budowania, jakoś nie bardzo sobie wyobrażam kucia czegokolwiek, jak już to odpowiednie otwory czy szczeliny mozna wykonać w fabryce tyle że nie wiem czy to jest potrzebne. Mógłbyś Konbet coś na ten temat napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 25.01.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Witam! Wszystkie potrzebne wycięcia wykonywane są na etapie produkcji na podstawie projektu wykonawczego.Umieszczam fragment dokumentacji dotyczący wskazówek do montażu. Poniżej rysunek do opisu montażu zbrojenia. Nie potrzeba nic wykuwać. "Panele SMART układa się na murach lub innych podporach stałych przy pomocy lekkiego dźwigu np: HDS, wyposażonego w trawers ze specjalnymi uchwytami szczękowymi. Przy przenoszeniu panelu należy bezwzględnie zapiąć łańcuch zabezpieczający asekuracyjny pod spodem na wypadek wysunięcia się elementu z kleszczy. W przypadku nierównej powierzchni oparcia panele układamy na warstwie zaprawy cementowej o grubości min. 1 cm. Minimalna głębokość oparcia paneli na podporach wynosi 7 cm. Minimalna szerokość wieńca wynosi 4 cm. Po ułożeniu paneli należy je wypoziomować, podpierając od dołu w środku rozpiętości np. przez podstemplowanie. Podpora poziomująca powinna pozostać do czasu związania betonu w żebrach między panelami oraz betonu wieńca. Wieńce i styki między panelami wypełnić betonem o wytrzymałości min. C20/30 i dobrze go zagęścić np. wibrując buławą. Beton w stykach powinien mieć maksymalne uziarnienie nie większe niż 8 mm. W stykach podłużnych należy umieścić zbrojenie łączące panel z wieńcem o średnicy min. 8 mm. Prawidłowe wykonanie połączeń bocznych między panelami umożliwi właściwą współpracę elementów tj. przenoszenie obciążeń liniowych i skupionych, zapobieganie klawiszowaniu stropu i powstawaniu rys pod warunkiem właściwego wypełnienia zamków, najlepiej betonem o ograniczonym skurczu np. na cemencie ekspansywnym." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.01.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Czyli klawiszowanie może nastąpić jeżeli w betonie nie będzie cementu ekspansywnego lub ziarno będzie większe niz 8mm lub gdy beton nie zostanie właściwie zawibrowany. W pozostałych przypadkach firma uwzględni reklamację klawiszowania smartów. Jeśli dobrze zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiffler 30.01.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To nieprawda, że przy lanym stropie można dowolnie stawiać ścianki, każde obciążenie ścianką, słupem itp. musi być uwzględnione w fazie projektowania, niezależnie od typu stropu, ponieważ elementy te tworzą obciążenia skupione. Obciążenia skupione nie przewidziane w projekcie mogą powodować nadmierne ugięcie stropu, widoczne rysy a skrajnych przypadkach doprowadzić do zarwania stropu. W stropach gęstożebrowych, m.in. TERIVA powinno się stosować tzw. żebra rozdzielcze, które w pewnym stopniu pozwolą na przeniesienie obciążenia skupionego na sąsiednie belki a ja jednak powiem, że twoje jest nie prawdą a raczej nie do końca prawdą - to zalezy od projektanta i jego podejścia do projektowania. standardem jest obecnie przyjmowanie obciążenia zamiennego od ścian działowych obciążającego równomiernie cały strop (na co pozwala norma) a co za tym idzie daje to dowolnośc w kształtowaniu ścian dziąłowych - ograniczeniem głównym jest ciężar ściany nieprzekraczający 2.5kN/m2 ale to spełnia nawet działówka z silki gr. 10-12cm + 2x tynk. Grubsze i cięższe ściany trzeba przewidzieć juz na etapie projektowania. Strop lany "trwa dłużej" - bo przed robieniem piętra trzeba czekać na związanie około miesiąca, pzdr Z tym też się nie zgodzę - po miesiącu beton osiąga min. 80% wytrzymałości. Związanie betonu dostateczne do podjęcia dalszych prac to 3-4 dni. W tym czasie nalezy jedynie pielęgnowac beton. Pamiętaj, że beton przez 2-3 tygodnie pozostaje w szalunkach a potem stoi podstęplowany więc brak wytrzymałości nie ma znaczenia bo strop praktycznie nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 31.01.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Właśnie - dawno takich bzdur nie czytałem, czysty marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marty1978 06.02.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 witam. a czy miał ktoś z państwa do czynienia ze stropem ackermana 15cm? cenowo wychodzi podobnie jak lany a podejrzeam, że może być cichszy i sporo lżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 06.02.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 witam. a czy miał ktoś z państwa do czynienia ze stropem ackermana 15cm? cenowo wychodzi podobnie jak lany a podejrzeam, że może być cichszy i sporo lżejszy. Dlaczego miałby być cichszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marty1978 06.02.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 pierwsza sprawa to wypełnione powietrzem pustki tworzące swoiste wygłuszenie a druga sprawa wg mnie to fakt że nadbeton powiększa wysokość stropu o kilka cm, wszak lany strop to tylko ok.15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 06.02.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 pierwsza sprawa to wypełnione powietrzem pustki tworzące swoiste wygłuszenie a druga sprawa wg mnie to fakt że nadbeton powiększa wysokość stropu o kilka cm, wszak lany strop to tylko ok.15cm. Mnie na fizyce uczono,że powietrze jest nośnikiem dźwięku a nie izolatorem- chyba,że ktoś sobie jaja zrobił konstruując gitarę pustą w środku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 12.05.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Czytam tu o stropie SMART że taki tani . Czy około 180zł /m2 z montażem i transportem to tanio przycenie stropu kanałowego 80-90zł/m2? Bo mercedesa mamy za syrenkę? Technologia inna ? To i to kanałowe, tylko w tej pierwszej uzyskano mniejsze gabaryty i wagę dzięki sprężeniu betonu i tyle. Wiec może bardziej pasuje porównanie audi z blachami aluminiowymi do audi z blach stalowych cynkowanych i tyle. Tylko jest jeden problem to nie jeździ tylko leży, więc po co komuś taki strop za większe pieniądze? No sorry panowie ale ja wole mieć te 7-8 tysięcy więcej w kieszeni i kupić sobie dobre wyposażenie do kuchni . Oba stropy pożyją parę wieków. Radze producentowi zejść do poziomu konkurencyjnej ceny czyli jakieś 110-120 z montażem, bo skoro mniej materiału , szybki montaż to na logikę powinno być taniej a nie odwrotnie Edytowane 12 Maja 2013 przez andsoon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamka 12.05.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Czytam tu o stropie SMART że taki tani . Czy około 180zł /m2 z montażem i transportem to tanio przycenie stropu kanałowego 80-90zł/m2? Bo mercedesa mamy za syrenkę? Technologia inna ? To i to kanałowe, tylko w tej pierwszej uzyskano mniejsze gabaryty i wagę dzięki sprężeniu betonu i tyle. Wiec może bardziej pasuje porównanie audi z blachami aluminiowymi do audi z blach stalowych cynkowanych i tyle. Tylko jest jeden problem to nie jeździ tylko leży, więc po co komuś taki strop za większe pieniądze? No sorry panowie ale ja wole mieć te 7-8 tysięcy więcej w kieszeni i kupić sobie dobre wyposażenie do kuchni . Oba stropy pożyją parę wieków. Radze producentowi zejść do poziomu konkurencyjnej ceny czyli jakieś 110-120 z montażem, bo skoro mniej materiału , szybki montaż to na logikę powinno być taniej a nie odwrotnie a gdzie mozna taki strop kanalowy kupic? za 80-90zł/m2? czy to cena z trasportem i ulozeniem?bo cos mi sie wydaje ze chyba nie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 13.05.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) tych firm jest chyba z 50 co produkują kanałowe. A cene znalazłem na forum relacje paru gosciów co montowało. Przy cyzm kanałowe, żeranskie, czy typu S to to samo Ale przykład: http://www.margoprefabrykaty.pl/prefabrykaty/42-strop-zeranski tu akurat 64zł pewenie netto ale do negocjacji. Transport to jakieś 1000zł, Dzwig jakieś 200zł/h góra. I widzę że to sie by jak najbardziej zgadzało po negocjacji te 80-90zł brutto. Edytowane 13 Maja 2013 przez andsoon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 14.05.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) ciag dalszy mojego śledztwa dotyczącego SMARTa czy aby to nie przereklamowane żeby nabić ceną. zestawiłem dane dotyczące wagi: -SMART 15cm wazy wg danych producenta 230kg, klasa betonu C40/50 -natomiast strop kanałowy 1m2 wazy 330kg-klasa betonu C20/25 Łatwo z tego policzyć że przy 100 m2 mamy róznicę w wadze 10ton. albo inaczej (330-230)/330x100%=43% Czyli na strop kanałowy zwykły idzie o 43% wiecej materiału Poszukałem w necie ile wzmiankę jaka róznica w cenie jest obu radzojów betonu i cytuje: "Wbudowanie betonu mostowego klasy C 25/30 (B30) kosztuje 500 zł za 1 m3, natomiast wbudowanie betonu mostowego klasy C 40/50 (B50) jest o 10% droższe – kosztuje 550 zł za 1 m3. Z kolei wbudowanie specjalistycznej zaprawy naprawczej to już koszt 10 000 zł za m3. - Co to oznacza? Jeżeli ułożymy z dwóch stron płyty po 2,5 cm zaprawy naprawczej to ponosimy na materiale wydatek jak na wybudowanie płyty metrowej grubości. Ma to w budownictwie mostowym daleko idące konsekwencje – zauważa dr Germaniuk." Czyli stąd łatwo wyliczyć że 15m3 betonu C25/30 odpowiadającej mniej wiecej 100m2 płyt grubości 26 cm z otworami kosztuje 15x 500zł=7500zł natomiast C40/50 ,100m2 grubości 15cm będzie to około 11 m3 czyli 11x 550zł =6050zł . No proszę na 100m2 producent SMARTa oszczędza 1450zł. Oczywiście ta cena 500zł i 550zł to chyba zawyżone, bo nie pasuje do ceny rynkowej płyt stropowych kanałowych na poziomie 60zł/m2 ale mniejsza z tym. proporcje będą podobne. Czy stal zbrojeniowa lepszej klasy w Smarcie to aż taka duża róznica w cenie będzie w porównaniu do kanłówek warta aż 1,5 tysiaca wiecej dla 100m2? Osobiście wątpię w to , a jesli nawet będzie 2 razy droższa to cena i tak poraża: 100m2 SMART sam materiał -141zł x100=14100zł 100m2 kanałowa materiał- 80zł x 100=8000zł No 6tysiecy róznicy w cenie. Kanałówka wiecej materiału o 1500zł wiecej, czyli jakbym zamienił materiał w kanałówce oczywiście zmiejszajac ilosc do smata to mam 6,5tysiaca zł. wynika stad że pręty i produkcja to koszt 14100-6500zł =7600zł. Śmiem wątpić że takie sa koszty produkcji płyt SMART i cena lepszych pretów. co najwyżej połowa co najwyzej połowa, a wiec realna cena płyty smart m2 powinna wynosić nie i więcej niż 10 tysięcy zł brutto, uwagledniajac upusty. Zapominamy oczywiście o odliczaniu VAT przy produkcji wiec to naprawdę jeszcze lepiej wygląda. Uważam że tumamy ewidentną sytuacje klepania dużej kasy na frajerach. Bo zapominamy że na transporcie też zarabia producent po koszty liczy podobnie w koncu 10 ton mniej przewozi, pozorując że zarabia na tym klient na oszczędności czasu, a tak naprawdę to tylko producent ma z tego korzyści, bo zmaówienie płyt to trzeba czekać nie da się wstrzelić więc klient traci ten tydzień dwa, czyli tyle czasu co na montażu stropu gęstożebrowego. wiec kryterium czasu jest bez sensu nie ma praktycznie żadnej oszczedności, poza producentem . Zapominamy o argumenice producenta że zwykły płyty kanałowe są bardziej pracochłonne, a SMARTY robi maszyna i niby szybciej. Maszyna dość prosta czytałem o niej wiec nie można powiedzieć że w koszta wliczaja masyzne , bo masyzna wyrabia oszczedności w postaci nie zatrudniania pracowników, i wydajności. Potwierza się zatem powiedzenie że poznaniacy to szkoci skazani na banicje za skąpstwo Ale mi to nawet inteligentnie wyszło Edytowane 14 Maja 2013 przez andsoon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 14.05.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Masz trochę w tym racji, ale linia do produkcji strunobetonów trochę kosztuje, a formy do płyt Żerański już dawno zwróciły się.Nie pamiętam ceny stali sprężającej, ale jest naprawdę droga *cena chyba ta sama ale inna waluta) - jest kilka fabryk w Europie produkujących stal o wytrzymałości na zrywanie rzędu 2000 MPa a nie 500 jak w żelbecie.Z drugiej strony zabrałeś cenny - zdroworozsądkowy głos w sprawie wyboru płyt stropowych. Dla inwestora indywidualnego lepszy może być żelbet, dla większego inwestora (budynek kilka(naście) pięter) niektóre cechy strunobetonu są pożądane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 15.05.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 No tak kosztuje taka linia, ale nie można za bardzo robić tak, że kupuje się linie, a koszty przerzuca na produkt o którym mówi się że tani,a tak realnie jest drogi. reklamowanie że technologia strunobetonowa to nowość, a kanałowa zwykła z poprzedniej epoki, to delikatnie mówiąc nieprawda. Bo strunobetonowe płyty opracowali w 1928 roku francuzi. Pytanie po co mi w domku jednorodzinnym to za 2 krotną cenę, jak akurat niepotrzebne. sąsiadowi się nie bedę przecież chwlaił że mam lepszy strop bo mnie np. zgasi tym że wział tańszy nie przeciw atomowy, bo wolał sobie kupić 100calowe LCD. No i przykro by mi było Przy budowie domu jedorodzinnego najwazniejszym kryterium jest jednak cena, bo wytrzymałość materiałów na tego typu obiekt nie ma za bardzo znaczenia. To straszne klawiszowanie, czy akustyka, no bez przesady sąsiadów nie będziemy mieli nad głowa czy obok, tylko własna rodzina, wiec nie ma za bardzo o co kruszyć kopie. Cena i estetyka to najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 27.03.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nowość płyt SMART nie polega tylko i wyłącznie na technologii strunobetonowej. Płyta SMART ma szer. 60cm i inny kształt zamków pomiędzy płytami, przez co wyeliminowane jest zjawisko klawiszowania, które występuje w zwykłych kanałówkach. Przy analizie ceny należy brać pod uwagę wszystkie części składowe: projekt, transport, montaż oraz ilość i koszt wykonania pozostałych robót na budowie. Nie można skupiać się jedynie na cenie jednostkowej produktu, ale przeanalizować całkowity koszt wykonania stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.03.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Konbet - reaktywacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts