rafalmix 07.10.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Witam.Mam pytanie na temat wentylacji pomieszczenia gospodarczego - kotłowni.Pomieszczenie gospodarcze z kotłem gazowym kondensacyjnym o mocy ok 21 kWPowierzchnia 10 m2.Co zastosować – szczelne drzwi + nawiew i wywiew czy sam wywiew i drzwi z szczeliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 07.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 do pieca kondensacyjnego stosuje się kominy systemowe wraz z dolotem powietrza do spalania przez komin. A to oznacza, że wentylacja jest tu tak samo potrzebna jak w innych pomieszczeniach - "tylko do oddychania" bo powietrze do spalania będzie szło przystosowanym kanałem. Chyba że masz inne kominy - wtedy polecam zrobić dolot powietrza do spalania z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 07.10.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 witamjeśli chodzi o kocioł to wiem ale nie wiem co lepiej zrobić w tej kotłowni sam wyciąg a nawiew przez drzwi czy to i to razem a drzwi szczelne, czy musą to być jakieś drzwi typu PPOŻ czy zwykłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 07.10.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Drzwi do kotłowni mogą posiadać kratkę nawiewną, natomiast pod sufitem powinieneś mieć wywiew - obie kratki nie powinny znajdować się blisko siebie. W takim przypadku oba otwory będą w okresie silnych mrozów znacznie wychładzać pomieszczenie, dlatego można rozważyć wykonanie tylko otworu wywiewnego na ścianie zewnętrznej 20 cm poniżej sufitu. Kratka min. 200cm2 i z uwagi właśnie na okres zimowy można ją "uczynić" zamykaną. Pamiętaj, że kratka wywiewna i nawiewna podczas rozszczelnienia instalacji gazowej w pomieszczeniu kotłowni mogą uchronić Ciebie i Twoich bliskich przed tragedią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 08.10.2011 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 A jak będzie rakuperator to co proponujesz? nie możę być grawitacyjna z mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 14.10.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 (edytowane) Witam, mam podobna sytuacje. W moim domu, w części mieszkalnej działa rekuperacja ale w pomieszczeniu gospodarczym jest tylko wentylacja grawitacyjna i mam kratkę wywiewową pod sufitem (piec kondensacyjny ma nawiew przez komin). Często obserwuje jednak, ze w gospodarczym jest odwrócony ciąg i zasysa mi wtedy smrodliwe powietrze. Podejrzewam, ze jest to dlatego, bo komin pomieszczenia gospodarczego jest blisko odpowietrznika instalacji kanalizacyjnej na dachu. Nie wiem co z tym robić, a w niektóre dni smród z pomieszczenia gospodarczego rozchodzi się w całym domu. A jak będzie rakuperator to co proponujesz? nie może być grawitacyjna z mechaniczną Edytowane 14 Października 2011 przez Janusz314 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.10.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 A jak będzie rakuperator to co proponujesz? nie możę być grawitacyjna z mechaniczną W kotłowni tylko wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts