tinek15 07.10.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Witam, Jestem na etapie zamknięcia fundamentów (za jakieś 3 tyg zaczną na nich stawiać dom z bala). Dom ocieplany jest kominkiem. Pierwotnie zaprojektowane zostało "tradycyjne" doprowadzenie powietrza tj. rura od kominka zakończona na cokole budynku tradycyjną czerpnią (kratką). W międzyczasie dowiedziałem się, że stosuje się również systemy podgrzewające powietrze dostarczane do kominka w gruncie (coś w rodzaju GWC - gruntowy wymiennik ciepła ale bez pełnej maszynerii do wentylacji całego domu). Jest to po prostu rura PCV która zamiast kończyć się na cokole wchodzi w ziemię poniżej granicy przemarzania a potem wychodzi czerpnią kominową. Idąc za ciosem kazałem wykonawcy wyprowadzić rurę PCV z fundamentu 40 cm poniżej powierzchni... Zrobiłem amatorski projekt takiej instalacji (obrazek poniżej) i w związku z tym proszę o opinię osoby, które już coś takiego robiły (jako projektant/wykonawca/inwestor). Chodzi mi głównie o sugestie dotyczące: 1) Użytych materiałów (czy zwykła rura PCV wystarczy? Czy musi być jakaś specjalna?) 2) Głębokości na jaką zejść (grunt piaszczysty, przemarzanie do 1m) 3) Długość rury (planuję około 10m ale w razie potrzeby mogę przedłużyć nawet do 20m) 4) Czy w takich instalacjach nie ma problemu ze stojącą wodą i "stęchlizną"? Jeżeli tak to jak to rozwiązać? 5) Jak z wydajnością przepływu powietrza? Tzn. czy kominek będzie w stanie czerpać tyle m3 z takiego kanału ile potrzebuje (kominek ma być zamknięty z szybą), rura PCV ma około 16cm 6) zabezpieczenie przed robalami, gryzoniami itp... 7) Bezcenne wszelkie sugestie i uwagi osób, które mają doświadczenie w projektowaniu tego typu instalacji lub mają to rozwiązanie u siebie. Schemat (mojego autorstwa): Dlaczego zdecydowałem się na to rozwiązanie? Bo słyszałem o następujących korzyściach: 1) Powietrze dopływające do kominka ma od kilku do kilkunastu stopni więcej niż mroźne z tradycyjnej czerpni (oszczędność energii -> mniej drewna na ogrzanie tej samej liczby m3 powietrza). 2) Gdy nie palimy w kominku to nie "wieje" od niego mrozem (podobno nawet przy zamkniętej tradycyjnej czerpni kratkowej zawsze nieźle z takiego kominka "pizga") Edytowane 7 Października 2011 przez tinek15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.10.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Dom ocieplany jest kominkiem. Widziałem jak ociepla się domy styropianem, ale żeby używać w tym celu kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.10.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 koninek "za szybą" nie wystarczy, ma to być urządzenie za zamkniętą komorą spalania, -c najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.10.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 (edytowane) Tak płytko i na tak krótkiej drodze chciałbyś aby powietrze ogrzało się do KILKUNASTU stopni?? Rozumiem, gdybyś zszedł na 1000 m w głąb ziemi (mogą to potwierdzić górnicy ), ale na trochę głębiej, niż 1 metr, to raczej ...słaba nadzieja. A z zamkniętego kanału czerpni wieje wtedy, gdy po prostu szyberek jest ... nieszczelny Edytowane 8 Października 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts