IH 15.03.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Witam, Mam dylemat i proszę o radę.Chcemy mieć w salonie kominek ale nie w celach grzewczych a jedynie dla przyjemności posiedzenia przy otwartym ogniu.Przymierzaliśmy się do kupienia wkładu z podnoszoną do góry szybą ale takie wkłady (zwłaszcza z szamotem w środku) są bardzo drogie (około 8 tys. zł.). Pomyśleliśmy więc o kominku otwartym (z cegły szamotowej). Tyle tylko, że mamy w domu rekuperację z wymiennikiem ciepłą i nie wiem, czy otwarty kominek jest wskazany. Poza tym mam wątpliwości co do użytkowania takiego kominka a zwłaszcza utrzymania w czystości obudowy i podłogi przed kominkiem (czy popiół i iskry nie "latają" po pokoju?) No i pytanie, czy zrobienie takiego kominka będzie tańsze niż kupno wkładu? Zależy nam również żeby kominek miał raczej współczesny styl (w miarę prosta bryła). Bardzo proszę o wasze uwagi i komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 16.03.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 będę w mniejszości.kominek zaplanowałam wyłącznie w celach rekreacyjnych, więc zdecydowałam się na otwarty:- tańszy (mam wykonawcę za 2,5k)- szyby mi nie pasują (wg mnie to tak jak z lizakiem za szybą)- widziałam te szyby są czarne- dawniej były tylko otwarte i też było dobrze- u mnie kafle na podłodze, więc o iskry się nie boję (a do mebli raczej nie dolecą - co najwyżej będę mniej drewna nakładać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts