mnowak355 08.10.2011 03:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 WitamMam prośbę, Nigdzie nie mogę znaleźć definicji lokalu mieszkalnego. Znalazłem informację o tym ża jest to wydzielona ścianami ... itd. służąca zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych. Nie mogę natomiast nigdzie znaleźć informacji, chodzi mi o konkretne przepisy, które mówią o wyposażeniu takiego lokalu, konkretnie o instalacje. Proszę o wskazanie jakichś przepisów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.10.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Reguluje to Rozporządzenie w sprawie WT……: § 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 9) mieszkaniu - należy przez to rozumieć zespół pomieszczeń mieszkalnych i pomocniczych, mający odrębne wejście, wydzielony stałymi przegrodami budowlanymi, umożliwiający stały pobyt ludzi i prowadzenie samodzielnego gospodarstwa domowego, W zasadzie w tym jest zawarte co lokal mieszkalny powinien posiadać – zwracam uwagę na pogrubienie (moje). Szczegółowe wymagania wynikają z Działu III rozporządzenia w sprawie WT . Natomiast określenie „samodzielny” dotyczy raczej „kwalifikacji” dla potrzeb własnościowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 09.10.2011 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 WitamDziękuję za info i wskazówkę. Mam nadzieję że skrót WT oznacza rozporządzenie ws. warunków technicznych z.U. 2002 nr 75 poz. 690. Pobrałem wspomniane przez Ciebie rozporządzenie i po przeczytaniu wskazanego Działu III wynika że lokal czy mieszkanie (samodzielne) powinien być wyposażony w instalacje które umożliwiają stały pobyt ludzi.Potrzebuję tego właśnie do wykonania podziału domu na dwa odrębne lokale mieszkalne. Sprawa toczy się w sądzie, było wstępne postanowienie sądu które nakazywało wykonanie określonych prac podziałowych a na ostatniej rozprawie powołany został biegły który ma wycenić wykonane prace i z tego co zrozumiałem nie zamierza wyceniać wykonania instalacji wewnętrznych. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts