Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny lokal mieszkalny

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Mam prośbę, Nigdzie nie mogę znaleźć definicji lokalu mieszkalnego. Znalazłem informację o tym ża jest to wydzielona ścianami ... itd. służąca zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych. Nie mogę natomiast nigdzie znaleźć informacji, chodzi mi o konkretne przepisy, które mówią o wyposażeniu takiego lokalu, konkretnie o instalacje. Proszę o wskazanie jakichś przepisów.

Pozdrawiam

Reguluje to Rozporządzenie w sprawie WT……:

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

9) mieszkaniu - należy przez to rozumieć zespół pomieszczeń mieszkalnych i pomocniczych, mający

odrębne wejście, wydzielony stałymi przegrodami budowlanymi, umożliwiający stały pobyt ludzi i

prowadzenie samodzielnego gospodarstwa domowego,

W zasadzie w tym jest zawarte co lokal mieszkalny powinien posiadać – zwracam uwagę na pogrubienie (moje).

Szczegółowe wymagania wynikają z Działu III rozporządzenia w sprawie WT .

Natomiast określenie „samodzielny” dotyczy raczej „kwalifikacji” dla potrzeb własnościowych.

Witam

Dziękuję za info i wskazówkę. Mam nadzieję że skrót WT oznacza rozporządzenie ws. warunków technicznych z.U. 2002 nr 75 poz. 690. Pobrałem wspomniane przez Ciebie rozporządzenie i po przeczytaniu wskazanego Działu III wynika że lokal czy mieszkanie (samodzielne) powinien być wyposażony w instalacje które umożliwiają stały pobyt ludzi.

Potrzebuję tego właśnie do wykonania podziału domu na dwa odrębne lokale mieszkalne. Sprawa toczy się w sądzie, było wstępne postanowienie sądu które nakazywało wykonanie określonych prac podziałowych a na ostatniej rozprawie powołany został biegły który ma wycenić wykonane prace i z tego co zrozumiałem nie zamierza wyceniać wykonania instalacji wewnętrznych.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź