Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kominek...wydawało mi się że wiem jak to zrobić i na forum szukałem tylko pewnych rozwiązań technicznych...no i jak poczytałem to mam dziwne wrażenie że nic nie wiem. Kupiłem wkład kominkowy Topaz i obudowę kominkową Monika z belką drewnianą.Bardzo proszę o informacje jak toto prawidłowo zamontować ...chodzi mi przede wszystkim o zamontowanie izolacji.byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie zdjęć z montażu...
https://forum.murator.pl/topic/161514-kominekwydawa%C5%82o-mi-si%C4%99-%C5%BCe-wiem-jak-to-zrobi%C4%87/

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek...wydawało mi się że wiem jak to zrobić i na forum szukałem tylko pewnych rozwiązań technicznych...no i jak poczytałem to mam dziwne wrażenie że nic nie wiem. Kupiłem wkład kominkowy Topaz i obudowę kominkową Monika z belką drewnianą.Bardzo proszę o informacje jak toto prawidłowo zamontować ...chodzi mi przede wszystkim o zamontowanie izolacji.byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie zdjęć z montażu...

Kupiłeś to wszystko na targu z jabłkami ?! Bez instrukcji , bez instruktarzu,

bez gwarancji ?!

Gość Konto usunięte_12*
No NIE!! Nawet jako niefachowiec muszę jednak wystąpić w obronie Piotra B. Instrukcje jednak u nas dają prawie do każdego wyrobu (no, chyba że do szczoteczki do zębów), więc jego uwaga była słuszna i żadnej reklamy jego firmy tu nie było!

Cóż , być może moja reakcja była zbyt żywiołowa , ale nie wyobrażam

sobie instruowania na odległość w sprawie tak "śliskiej" , jak montaż belki

drewnianej .Poczyniliśmy pewne próby z Rumunezem (poszukaj) , ale on

miał inny typ obudowy i to był Rumunez :)

Dziękuję innym za wsparcie

Nie wspominając o gwarancji :) Topaz i Monika.. piekne nazwy :rolleyes:

Spytaj się sprzedawcy o instrukcję i gwarancję też.

Moze doprecyzuje ...mam gwarancje i instrukcje...chciałbym tylko dowiedzieć sie o parę detali i rozwiązań technicznych związanych z montażem izolacji np.jak szczelnie zamocować ostatni (zamykający) fragment izlolacji czapy .Nie mam pomysłu jak przykleić taśmę aluminiową na połączenie tej ostatniej części.

Dzieki za zdjecie obudowy....jednak ktoś jeszcze ja widział:) moja jest narożna.

Cóż , być może moja reakcja była zbyt żywiołowa , ale nie wyobrażam

sobie instruowania na odległość w sprawie tak "śliskiej" , jak montaż belki

drewnianej .Poczyniliśmy pewne próby z Rumunezem (poszukaj) , ale on

miał inny typ obudowy i to był Rumunez :)

Dziękuję innym za wsparcie

A można tak było odrazu:) .Choć dalej nie wiem co miała na celu ta pierwsza wypowiedz...za te dziękuje zaraz poszukam.:rolleyes:

No NIE!! Nawet jako niefachowiec muszę jednak wystąpić w obronie Piotra B. Instrukcje jednak u nas dają prawie do każdego wyrobu (no, chyba że do szczoteczki do zębów), więc jego uwaga była słuszna i żadnej reklamy jego firmy tu nie było!

A czy ja pisałem że tego nie mam:rolleyes:

A można tak było odrazu:) .Choć dalej nie wiem co miała na celu ta pierwsza wypowiedz...za te dziękuje zaraz poszukam.:rolleyes:

Cel był jeden . Naświetlić i wyolbrzymić problem drewna w obudowie

kominka.

Z tego typu obudowami z cyklu gotowe, spakowane z reguły kupowane z myślą samodzielnego montażu jest kilka problemów.

Problemów z którymi kupujący boryka się już niestety po zakupie.

Obudowy te nie są całkowicie kompletne, potrzeba dokupić wiele materiałów, co w końcowych podliczeniu nieraz zaskakuje niemiło kupującego.

Obudowy te nie posiadają również pełnych i jasnych instrukcji montażowych i szczegółowych informacji jakich materiałów nie ma i trzeba dokupić.

Nieraz podczas montażu wychodzi, ze zabardzo nie pasują do konkretnego miejsca, trzeba by przerobić to i tamto.

No i co najważniejsze z mojego doświadczenia obudowy takie w większości są wykonane niedbale, nie zawsze poszczególne elementy dokładnie pasują do siebie, no i nie są trwałe.

Z tego typu obudowami z cyklu gotowe, spakowane z reguły kupowane z myślą samodzielnego montażu jest kilka problemów.

Problemów z którymi kupujący boryka się już niestety po zakupie.

Obudowy te nie są całkowicie kompletne, potrzeba dokupić wiele materiałów, co w końcowych podliczeniu nieraz zaskakuje niemiło kupującego.

Obudowy te nie posiadają również pełnych i jasnych instrukcji montażowych i szczegółowych informacji jakich materiałów nie ma i trzeba dokupić.

Nieraz podczas montażu wychodzi, ze zabardzo nie pasują do konkretnego miejsca, trzeba by przerobić to i tamto.

No i co najważniejsze z mojego doświadczenia obudowy takie w większości są wykonane niedbale, nie zawsze poszczególne elementy dokładnie pasują do siebie, no i nie są trwałe.

Niestety musze przyznać racje i widać że wiesz o czym piszesz ale... liczyłem sie z tym,początkowo miałem zamiar zbudowac obudowę samodzielnie ale...gotową dostalem za 1/4 ceny(likwidacja ekspozycji i pewne niewielkie uszkodzenia)więc po skalkulowaniu wszelkich poprawek wyszło mi i tak sporo taniej.A czy mogę mieć

prośbę o wyjaśnienie sprawy izolacji ...chodzi o montaż ostatniego fragmentu i jeszcze czy od wewnętrzne strony proili pod płyte gk zakładać izolacje z wełny czy tylko między profile...i tu powrót do początku czyli jeśli od spodu to jak założyc ostatnią część.

Cel był jeden . Naświetlić i wyolbrzymić problem drewna w obudowie

kominka.

A wydawało by sie ze nie powinno z tym być problemu,przecież belki drewniane w kominkach to żadna faneberia...i żadna nowość :confused:

Ja uważam, że tych informacji na forum jest sporo, trzeba poczytać i potem myśląc dopasować do swojej sytuacji.

Takie pytanie przewijały się tu setki razy i praktycznie tyle samo prawdopodobnie jest odpowiedzi.

Jednak jeżeli uparcie chcesz aby odpowiedz była udzielona Tobie indywidualnie, to musisz poczekać jak ENIU będzie miał wiecej czasu i co również ważne był w formie i dobrym humorze. Istotne też aby był przynajmnie średnio wypoczęty. Jak będzie przepracowany może napisać odpowiedź skrótow i bedziesz się musiał dopytywać.

Ma on ogromne doświadczenie i aktualnie sporo czasu i zapewne już Twoje zapytanie jest u niego skatalogowane i w kolejce czeka do odpowiedzi.

A więc spokojnie trzeba czekać.

Edytowane przez bohusz
Ja uważam, że tych informacji na forum jest sporo, trzeba poczytać i potem myśląc dopasować do swojej sytuacji.

Takie pytanie przewijały się tu setki razy i praktycznie tyle samo prawdopodobnie jest odpowiedzi.

Jednak jeżeli uparcie chcesz aby odpowiedz była udzielona Tobie indywidualnie, to musisz poczekać jak ENIU będzie miał wiecej czasu i co również ważne był w formie i dobrym humorze. Istotne też aby był przynajmnie średnio wypoczęty. Jak będzie przepracowany może napisać odpowiedź skrótow i bedziesz się musiał dopytywać.

Ma on ogromne doświadczenie i aktualnie sporo czasu i zapewne już Twoje zapytanie jest u niego skatalogowane i w kolejce czeka do odpowiedzi.

A więc spokojnie trzeba czekać.

Ok dzieki...uzbroje sie w cierpliwośc :popcorn:a co do szukania...coż od tygodnia szukam i dalej niestety nie znalazłem konkretnego rozwiązania...może szukam w niewłaściwym miejscu:(

Ok dzieki...uzbroje sie w cierpliwośc :popcorn:a co do szukania...coż od tygodnia szukam i dalej niestety nie znalazłem konkretnego rozwiązania...może szukam w niewłaściwym miejscu:(

Widzę ,że próby zmuszenia Cie byś wyrzucił gotową obudowę

do kontenera na gruz (:D) nie przynoszą efektów , trzeba będzie Cię

jakoś spławić . Pewnie najszybciej się odczepisz jak Ci podpowiemy

co nieco :D.

Ryzyko spore , bo jak coś spieprzysz będzie to okazja do wyjścia z

ukrycia różnych kominkowych mądrali , i wytykania nas paluchami.

Ba , nawet do odpowiedzialności może nas ktoś pociągnąć !

Zacznijmy może od Twojej instrukcji . Pokaż ją , szczególnie opis

montażu belki. Odniesiemy się do niej pokazując błędy ,lub potwierdzimy

słuszność zawartych tam opisów.

Zapewne będzie:

Montując drewnianą belkę kominkową należy pamiętać o jej dokładnym odizolowaniu od działania wysokich temperatur.........

Albo cała instrukcja bedzie się sprowadzała do:

Montaż obudowy powinna wykonać firma z doświadczeniem zajmująca się budową kominków...