Hans72 09.10.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Widzę ,że próby zmuszenia Cie byś wyrzucił gotową obudowę do kontenera na gruz () nie przynoszą efektów , trzeba będzie Cię jakoś spławić . Pewnie najszybciej się odczepisz jak Ci podpowiemy co nieco . Ryzyko spore , bo jak coś spieprzysz będzie to okazja do wyjścia z ukrycia różnych kominkowych mądrali , i wytykania nas paluchami. Ba , nawet do odpowiedzialności może nas ktoś pociągnąć ! Zacznijmy może od Twojej instrukcji . Pokaż ją , szczególnie opis montażu belki. Odniesiemy się do niej pokazując błędy ,lub potwierdzimy słuszność zawartych tam opisów. mam dużo samozaparcia...troche więcej niż osioł,ale tylko troche:) a wracając do sprawy to temat belki już opanowany,wykorzystam pomysł Rumuneza z drobnymi modyfikacjami. Cały czas kombinuje na ile szczelna musi być izolacja części powyżej obudowy i jak zamotować ostatni fragment tej izolacij, przecież nie da sie jej uszczelnic taśmą na łączeniu:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.10.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 mam dużo samozaparcia...troche więcej niż osioł,ale tylko troche:) a wracając do sprawy to temat belki już opanowany,wykorzystam pomysł Rumuneza z drobnymi modyfikacjami. Cały czas kombinuje na ile szczelna musi być izolacja części powyżej obudowy i jak zamotować ostatni fragment tej izolacij, przecież nie da sie jej uszczelnic taśmą na łączeniu:bash: Ostatnie "grzebanie" wewnątrz obudowy możesz zrobić przez kratkę. Przykład Rumuneza , jak już wcześniej napisałem , dotyczy innego rodzaju zabudowy. Twoja belka jest bardziej narażona na zapalenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans72 09.10.2011 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Ostatnie "grzebanie" wewnątrz obudowy możesz zrobić przez kratkę. Przykład Rumuneza , jak już wcześniej napisałem , dotyczy innego rodzaju zabudowy. Twoja belka jest bardziej narażona na zapalenie Dlatego oprócz płyty daje od wewnętrznej strony izolacje z wełny, a według tego co doczytałem w instrukcji i na forum od zewnętrznej strony belka nie powinna sie nagrzać(przy prawidłowo zamontowanym wkładzie).Chyba ze sie myle:confused: jeszcze mam pytanie dotyczące izolacji powyżej obudowy.Izolacja powinna być dwuwarstwowa czyli jedna warstwa po wewnętrznej stronie profili a druga pomiędzy nimi,czy też wystarczy jedna pomiędzy profilami? i jeszcze jak mocować wełne?Na wkręty do profili czy klić.Jeśli kleić to na jaki klej? Z tym grzebaniem przez kratke to oczywiste....tyle że o tym nie pomyślałem za mocno kombinowałem a rozwiązanie proste. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.10.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Witam.Hans - w wątku Kominki nasze !!! właśnie umieszczono zdjęciową "instrukcję obsługi" zabudowy podobnej do Twojej.Abstrahując od tego czy jest bardziej czy mniej ok, zobacz jak to jest tam zrobione. Powiedzmy że jest to tam wykonane dużo lepiej od niejednej zabudowy jaką inni "majsterkowicze" już tu pokazywali.Pozdrawiam. Edytowane 9 Października 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans72 09.10.2011 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam. Hans - w wątku Kominki nasze !!! właśnie umieszczono zdjęciową "instrukcję obsługi" zabudowy podobnej do Twojej. Abstrahując od tego czy jest bardziej czy mniej ok, zobacz jak to jest tam zrobione. Powiedzmy że jest to tam wykonane dużo lepiej od niejednej zabudowy jaką inni "majsterkowicze" już tu pokazywali. Pozdrawiam. super! DZIEKUJE:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.10.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Bohusz nie życaj słów na wiatr.:D:D .Może se takie cus kupił i ma taką instrukcję. http://instalacjeb2b.pl/files/869,Finse.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans72 10.10.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Bohusz nie życaj słów na wiatr.:D:D .Może se takie cus kupił i ma taką instrukcję. http://instalacjeb2b.pl/files/869,Finse.pdf Na temat jakości oraz przydatności instrukcji szkoda słów....zastanawia mnie tylko jakie szkolenie trzeba przejść żeby napisać 10 stron na temat obudowy z których nic nie wynika.Jestem pełen podziwu dla literata który to spłodził Na szczęście po intensywnym przekopaniu forum,pomocy stałych bywalców FM,i odwiedzenia sam nie wiem ilu jeszcze miejsc w sieci oraz obejrzeniu paru kominków na "żywo", powinienem dać rade:).Znam zdanie większości na temat wynalazków tego typu, ale cóż tylko taki mam:). Bez względu na efekt końcowy napewno dam znać co z tego wyszło, a po zimie podsumuje efekty używania.Może komuś sie to przyda...bo w koncu ktoś "se takie cus" kupuje(chyba że jestem jedynym nabywcą) Jeśli ktoś ma jakieś przydatne linki to chętni sie z tym zapoznam,bo może coś przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 10.10.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Czy ktoś może pomóc mi zrozumieć poniższy zapis z instrukcji:Uwaga! W przypadku montażu w Niemczech, Austrii lub Szwajcarii należy zamontować dodatkową blachę ekranującą.A dlaczego w Polsce nie trzeba i cóż ta blacha daje/odbiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.10.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Czy ktoś może pomóc mi zrozumieć poniższy zapis z instrukcji: Uwaga! W przypadku montażu w Niemczech, Austrii lub Szwajcarii należy zamontować dodatkową blachę ekranującą. A dlaczego w Polsce nie trzeba i cóż ta blacha daje/odbiera? Niemcy maja "geprufte sicherheit" . Dlatego u nich musi być wszystko lepiej . I tak pewnie jest.... Blacha hamuje promieniowanie z obudowy na elementy izolacji i konstrukcji. Nie niszcząc ich i nie nagrzewając . u nas mało kto wie co to takiego i ... "zlewka" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.10.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 eniu czytałeś tą rozpiską??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.10.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 znam ją na pamięć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.10.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 znam ją na pamięć... Oż ty w życiu :D............ale jezdeś pamiętliwy..........:) mistrzunio to chyba na przedłużonym wickendzie :D ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Oż ty w życiu :D............ale jezdeś pamiętliwy..........:) mistrzunio to chyba na przedłużonym wickendzie :D ) ...nudno bez niego ... nie ma się kogo czepić :D Może na "studiach" u Szwejka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.10.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 eniek ale ty jezdeś upierdliwy..........Pepiki wzięli go do galopu to sie mistrzo teraz będzie wywyższał.:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.10.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Witam.Ciiii ... bo się błogostan skończy ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans72 10.10.2011 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Prosze o podzieleniem sie opinią na temat taśm do połączen wełny mineralnej.Jakiej firmy sie najlepiej sprawdzają bo podobno niektóre sa do bani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.10.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Prosze o podzieleniem sie opinią na temat taśm do połączen wełny mineralnej.Jakiej firmy sie najlepiej sprawdzają bo podobno niektóre sa do bani. Hans , nie rób nam obciachu . Kup płyty KW ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans72 12.10.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 No i tyle sie dowiedzialem na temat taśm=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.10.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 No i tyle sie dowiedzialem na temat taśm=0 A kto tego jeszcze używa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiles1978 14.10.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Panowie znawcy tematu jaka jest temperatura (jakaś przybliżona) w czopuchu kominka z wkładem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts