margod 18.10.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Jak Was to tak bardzo interesuje to specjalnie dla Was rozpalę dziś w obudowie z DGP i zatkam jedną z rur. Wynik pomiaru temperatury opublikowany będzie w najbliższym wydaniu "Świata Kominków" PS W sumie to sam ciekawy jestem jaka będzie tam temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.10.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) Margod .Szkoda drewna... Wystarczy podstawówkę skończyć z 3 z fizyki. (Kibel jak się zapcha - też nie leci ) A jak nie leci , to co ma grzać ??? Powietrze zaczopuje się i trzeba będzie długo grzać ,żeby do wełny jakieś ciepło doszło . Oczywiście , jak wełna będzie włożona niechlujnie, pozostaną szczeliny, wówczas może trochę śmignąć i coś tam wyleci , ale ten problem , jeśli nawet do niego dojdzie , załatwi zaklajstrowanie otworu z zewnątrz. Najwięcej ciepła pojawi się od rozgrzanej spiro . Jeśli ta temperatura , przekazana na kratkę ,wskutek przewodnictwa cieplnego metalu przeszkadza , trzeba kratkę wywalić ( Ile tam może być ? 40 o C w najbardziej ekstremalnej sytuacji ??...) Edytowane 18 Października 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.10.2011 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Margod .Szkoda drewna... Wystarczy podstawówkę skończyć z 3 z fizyki. (Kibel jak się zapcha - też nie leci ) A jak nie leci , to co ma grzać ??? Powietrze zaczopuje się i trzeba będzie długo grzać ,żeby do wełny jakieś ciepło doszło . Oczywiście , jak wełna będzie włożona niechlujnie, pozostaną szczeliny, wówczas może trochę śmignąć i coś tam wyleci , ale ten problem , jeśli nawet do niego dojdzie , załatwi zaklajstrowanie otworu z zewnątrz. Najwięcej ciepła pojawi się od rozgrzanej spiro . Jeśli ta temperatura , przekazana na kratkę ,wskutek przewodnictwa cieplnego metalu przeszkadza , trzeba kratkę wywalić ( Ile tam może być ? 40 o C w najbardziej ekstremalnej sytuacji ??...) Taka porada .. jaki udzielający Te 40*C to naprawdę dowód twojej fachowości .. "Jak nie leci , to co ma grzać ? " :rotfl:" Powietrze zaczopuje się ..." Pozwolisz że ten Twój wpis wydrukuje i powieszę na ścianie w galerii " kominkowe BZDURY " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.10.2011 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Margod wykonaj te pomiary Zamknięte kubatury / ku batury jako dyslektyk nie ;)bardzo wiem jak to napisać Hypokaustum ... jedna że starych technik zduńskich także jest bez przelotu powietrza na zewnątrz . Czyli w myśl tego co napisał "eniu" grzać nie powinno " jak nie leci to co ma grzać ? " Wiedza zduńska a podobno "eniu" jest zdunem to coś zupełnie innego jak hydraulika ... Możliwe że zapychanie kibla w szkole podstawowej było jego największym doświadczeniem w dziedzinie przypływów .. cieczy . Gdyby jeszcze podgrzewał ciecze to może wiedziałby cokolwiek o przepływach ciepła Edytowane 19 Października 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.10.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Margod wykonaj te pomiary Zamknięte kubatury / ku batury jako dyslektyk nie ;)bardzo wiem jak to napisać Hypokaustum ... jedna że starych technik zduńskich także jest bez przelotu powietrza na zewnątrz . Czyli w myśl tego co napisał "eniu" grzać nie powinno " jak nie leci to co ma grzać ? " Wiedza zduńska a podobno "eniu" jest zdunem to coś zupełnie innego jak hydraulika ... Możliwe że zapychanie kibla w szkole podstawowej było jego największym doświadczeniem w dziedzinie przypływów .. cieczy . Gdyby jeszcze podgrzewał ciecze to może wiedziałby cokolwiek o przepływach ciepła Dawno, dawno temu ... (za siedmioma górami ) ... odwiedziłem salon w Żabiej Woli . Salon , wielkie słowa ! Bardziej przypominało to zubożałe gospodarstwo ,które przerwy miedzy karmieniem prosiaków , wykorzystuje na lepienie kafli... Było też jedno bardzo pozytywne wrażenie. Dwoje starszych, niezwykle sympatycznych ludzi , którzy pełnili rolę gospodarzy . Ci mili , kulturalni i bardzo uprzejmi ludzie , zajęli się mną pod nieobecność syna. Czemu o tym piszę ? ... Bo nijak nie pasuje mi to do aroganckiego bełkotu, uprawianego na FM przez syna tych przemiłych ludzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.10.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Hypokaustuma co to słowo konkretnie i jednoznacznie określa, oczywiście w warunkach Polski.Bo napewno nie "zamknięcia" bo dym uchodzi kominem sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.10.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam.Bohusz, nie bądź tak dociekliwy bo się dopiero zacznie ...Kochanieńcy - prosty problem zatkania wylotu talerzykiem z ocynku oraz kłębkiem wełny plus przymknięciem żaluzji w kratce, urósł tu do rozmiarów głównego problemu branży kominkowej w naszym kraju.Nie ma co robić wycieczek osobistych, mierzyć temperatur, czy też wdawać się w dyskusje w których to jedna strona usiłuje za wszelką cenę pogorszyć swój i tak już nie najlepszy wizerunek.Temat można uważać za zakończony - nic tu już nie wymyślimy i hypokaustum z tej rurki nie zrobimy ...Jeno co wyjść może dalej to mętlik w głowie pytającego o poradę ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.10.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Margod .Szkoda drewna... Wystarczy podstawówkę skończyć z 3 z fizyki. (Kibel jak się zapcha - też nie leci ) A jak nie leci , to co ma grzać ??? Powietrze zaczopuje się i trzeba będzie długo grzać ,żeby do wełny jakieś ciepło doszło . Oczywiście , jak wełna będzie włożona niechlujnie, pozostaną szczeliny, wówczas może trochę śmignąć i coś tam wyleci , ale ten problem , jeśli nawet do niego dojdzie , załatwi zaklajstrowanie otworu z zewnątrz. Najwięcej ciepła pojawi się od rozgrzanej spiro . Jeśli ta temperatura , przekazana na kratkę ,wskutek przewodnictwa cieplnego metalu przeszkadza , trzeba kratkę wywalić ( Ile tam może być ? 40 o C w najbardziej ekstremalnej sytuacji ??...) Ciekawe twierdzenie jak na zduna "który pracuje";) w firmie prowadzącej szkołę kominkową.... Zakładając oczywiście, że istnieje ktoś kto jest "Eniem"... wielu w to wierzy czytając forum :lol2: Edytowane 19 Października 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.10.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Powtarzasz się ...Już dzisiaj bączki puszczałeś na ten temat. Może napary z miłorzębu złagodziłyby dolegliwość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 19.10.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Margod wykonaj te pomiary na razie pomiarów nie będzie, dziś odłączyłem od komina wkład z obudową, komin potrzebny mi był do testów innego wkładu (Mila z Kratek) Zresztą słusznie Forest zauważył, że nie ma sensu dalej drążyć tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.10.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 na razie pomiarów nie będzie, dziś odłączyłem od komina wkład z obudową, komin potrzebny mi był do testów innego wkładu (Mila z Kratek) Zresztą słusznie Forest zauważył, że nie ma sensu dalej drążyć tematu... Szkoda. Nie ma sensu drążyć tematu:o ? Czy może oczywiste jest że "eniu" napisał bzdurę , niepierwszą zresztą , i w ramach "dobrokoleżeńskiej współpracy " lepiej zatuszować sprawę banalnymi wpisami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.10.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Spisek !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korowi 19.10.2011 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam. Bohusz, nie bądź tak dociekliwy bo się dopiero zacznie ... Kochanieńcy - prosty problem zatkania wylotu talerzykiem z ocynku oraz kłębkiem wełny plus przymknięciem żaluzji w kratce, urósł tu do rozmiarów głównego problemu branży kominkowej w naszym kraju. Nie ma co robić wycieczek osobistych, mierzyć temperatur, czy też wdawać się w dyskusje w których to jedna strona usiłuje za wszelką cenę pogorszyć swój i tak już nie najlepszy wizerunek. Temat można uważać za zakończony - nic tu już nie wymyślimy i hypokaustum z tej rurki nie zrobimy ... Jeno co wyjść może dalej to mętlik w głowie pytającego o poradę ... Pozdrawiam. Podpisuje się pod tym. Temat miał na celu dyskusję w sprawie wylotu. Zrobiło się z tego zbiorowisko enia?. Czyli, wszyscy za tym aby dać wełnę?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.10.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Nie wełnę i nie na wylocie do pomieszczenia a na wlocie do rury .. Lepiej zakorkuj płytą glinokrzemianową ta przynajmniej nie pyli i nie gazuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.10.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Wełna najprostszym rozwiązanie, bo było o zaczopowaniu kółkami z płyt izolacyjnych, itp. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zatkanie rury zaraz na wlocie przy kominku, by materiał rury nie przenosił ciepła. Panie czopuj pan, aby było OK BO NIE TAKIE RURY I DZIURY SIĘ CZOPUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korowi 19.10.2011 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Tak, tak wiem na wlocie przy kominku . Dziękuję za konkret odpowiedź!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 19.10.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Myślę, że można już kasztanic Więc ja proponuję iść na całość. Jeżeli mamy zamykać rurę na wlocie (a wiąże się to z rozebraniem okapu) to może przebudować kominek, zlikwidować w ogóle kratki, wykonać ciepłą zabudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.10.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Tak tyż można, a dlaczego by nie. Tym bardziej, że chyba ciepła zabudowa "wychodzi" taniej niż ta o której przyjeło się mówić "zimna" Co jednak nie zmienia faktu, że są jeszcze gdzieś osoby dla których radzaj kamienia na kominku jest sprawą najważniejszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 19.10.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Tym bardziej, że chyba ciepła zabudowa "wychodzi" taniej niż ta o której przyjeło się mówić "zimna"Ciepła - ciepłej nierówna, więc bym polemizował, która jest tańsza. Tym bardziej, że ja proponowałem zabudowę bez kratek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.10.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Ja doskonale wiem, że ciepła - ciepłej nie jest równa.Lecz nie decyduje o tym cena.Dezyduje materiał, materiał, materiał, jego parametry, waga, grubość stosowna w stosownym miejscu. Ale napewno nie kolor... który praktycznie może być dowolny, jeżeli chodzi o obudowy.No i decyduje tyż triku miku, czyli knyf, jak to zostało powiedziane w innym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts