Tygielek 08.10.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 (edytowane) Witam! Moja sytuacja wygląda następująco jestem na etapie wykańczania domu drewnianego typu "przykop" z bala grubości 14cm do tego dochodzi od wewnątrz 15 cm wełny plus 12cm gazobetonu ,poddasze 25 cm wełny i płyta gk,Działka graniczy z jeziorem (podobno 20 l temu miało do 18 m głębokości teraz ma 1m wody i ciężko sprawdzić ile mułu ale na pewno powyżej 5 m -sprawdziłem).Uważam że jest to doskonałe dolne źródło przy zatopionym kolektorze poziomym z rury 25 Pe i chciałbym zapytać czy ktoś wie gdzie mógłbym dobyć odpowiednie zezwolenia na wykorzystanie jeziorka jako DZ ponieważ chciałbym mieć to prawnie uporządkowane.A przy okazji może dostałbym jakieś propozycje jaka pompa ogrzała by mój domek i cwu, oraz jaka powinna być długość pętli dom ok 145m2 z parterem w podłogówce i poddaszem z ogrzewaniem ściennym?pozdrawiam Edytowane 9 Października 2011 przez Tygielek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.10.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Musisz sobie to jeziorko kupić i wtedy wykorzystasz je jako DZ zgodnie z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tygielek 09.10.2011 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 A może napiszesz więcej konkretów, ta odpowiedź nic nie wnosi do sprawy, na podstawi aktów prawnych to stwierdziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 09.10.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 No to wyobraź sobie, że to twoje jezioro. A tu sąsiad zanurzył rurkę co by wykorzystać je jako DZ. Naprawdę byś się nie zdenerwował? Przecież to zwykła kradzież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Kto jest właścicielem jeziora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tygielek 11.10.2011 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 No wyobrażam sobie i co nie widzę żadnego problemu żeby udostępnić w tym wypadku jeziora gdyż nie widzę żadnych przeciwwskazań ku temu. Bo co niby by mi miało przeszkadzać że sąsiad w jeziorku w którym jest od 02-do 1m wody i od 4 w górę metrów mułu zatopi sobie rurkę Pe i to za moją zgodą więc o jakiej kradzieży tu mowa? Po to napisałem posta by wiedzieć czy można i jak to zrobić to zgodnie z prawem. A propos właściciela jest nim oczywiście skarb państwa jak większości jezior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Utop rurę i po problemie. Wejdzie w muł i nikt jej już nigdy nie znajdzie. No chyba że, ale zawsze się można wtedy dogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Tak szybko żadnej zakopanej rury nikt nie utnie. A już na pewno zakopanej w głębokim mule. Oczywiście, to jest tylko gdybanie i pewne ryzyko, ale ja bym spróbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts