Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi, ościeżnica - pomocy

Recommended Posts

witam, mam taki problem-posiadam w mieszkaniu (w bloku) drzwi wejściowe wewnętrzne i zewnętrzne i znajdują się one tak jakby na jednej ościeżnicy. Problem jest taki, ze chcę wymienić tylko drzwi wejściowe zewnętrzne a wewnętrzne zostawić!!! a Pan który ostatnio u mnie był w sprawie pomiaru drzwi powiedział, że nie da się zamontować nowych drzwi zewnętrznych bez wyrzucenia całej ościeżnicy(razem z drzwiami wewnętrznymi) co o tym myślicie ?? a może jest możliwość przecięcia tej ościeżnicy w połowie i zostawienia starych drzwi wewnętrznych ??

Nikt nie doradzi, bo pytanie jest banalne, a to czego oczekujesz nie jest rozwiązaniem fachowym.

Drzwi zewnętrzne, by były szczelne powinny być zamontowane kompletne, wraz z dopasowaną do nich ościęznicą. Wówczas nie będą Ci juz potrzebne te drzwi wewnętrzne.. Przecięcie ościeżnicy to po pierwsze osłabienie pozostałej częci, po drugie - raczej niewiele da, bo nowa ościeżnica wraz się nie musi zmieścić.

Dlaczego chcesz wymienic drzwi zewnętrzne? Chcesz by były tylko ładniejsze?

no właściwie to tak. chcę, żeby były ładniejsze, bo stare zewnetrzne nie mają zamka i wygladają jak po włamaniu (a wyglądają tak bo straż musiała dostać się na dach i wyważyła je i pozniej zostały tylko wstawione a zamki odpadły...) pytanie wydaje sie banalne dla kogos kto sie na tym zna!!

Chcesz ładniejsze - wybierz coś w markecie przeznaczonego na drzwi wejściowe i powieś. Fachowe firmy raczej unikają tamtów za ok 200-300zł bo zwyczajnie nie da się na tym zarobić. Firmy "z super ogłoszeń przyjmujące zapisy na wymianę drzwi" używają właśnie takich skrzydeł. Ale biorą za to już min. 800zł.

Za 1,5-2 tys. złotych kupisz całkiem niezłe lub nawet dobre drzwi. Podałęm cenę brutto wraz z osprzętem i wymianą.