sylwek-27 09.10.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam, Potrzebuję porady co do sposobu podłączenia zasilania podłogówki. Mój hydraulik podpiął zasilanie tak jak na zdjęciu 1 czyli za zaworem czterodrożnym. Myślę że jest to źle zrobione, ponieważ zawór czterodrożny obniżył temperaturę zasilenia a następnie mieszacz na podłogówce też to zrobił. Tak więc na podłogówkę poszła woda o niezbyt dużej temperaturze. W zimie nie używałem podłogówki bo nie zauważałem (przy tym montażu) różnicy temperaturze podłogi. Tak sobie myślę, że zrobiłbym tak jak na zdjęciu 2, czyli wpiął bym zasilanie przed zaworem czterodrożnym. W ten sposób temperatura wody byłaby obniżana w mieszaczu i tym sposobem podłogówka miałaby sens. Drugi według mnie sposób to może zostawić tak jak jest, a wywalić mieszacz, wstawić zawór trzydrożny (został mi taki) a pompę z mieszacza wykorzystać do obiegu wody w podłogówce (wpiąć ją przed rozdzielaczem i zaworem trzydrożnym. Proszę o pomoc, tej zimy chciałbym cieszyć się ciepłą podłogą. Pozdrawiam, Sylwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 14.10.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 po co przerabiać masz układ świetny.....poporstu wystarczy na mieszaczu czterodroznym zwiekszyc temperaturę i tyle....po drugie.....skoro masz podłogówke....to raczej (tak jak w moim przypadku gdzie mam ją na całej powierzchni parteru.....) podłoga nie jest jakaś specjalnie ciepła....powiedziałbym że jest neutralna....ani zimna ani tez ciepła.... a i tak mam w domu 24-25 st.C więcej mi nie trzeba....a jesli chcesz sie cieszcyć ciepłą podłogą wyjdź na zewnątrz na mróz nie ubrany zbyt ciepło w półbutach....odczekaj troszkę aż zmarniesz i poczujesz że podłogówka grzeje ci podłoge i odczujesz ciepłotę na posadzce...jesli wejdziesz na nią boso.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 17.10.2011 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 po co przerabiać masz układ świetny.....poporstu wystarczy na mieszaczu czterodroznym zwiekszyc temperaturę i tyle....po drugie.....skoro masz podłogówke....to raczej (tak jak w moim przypadku gdzie mam ją na całej powierzchni parteru.....) podłoga nie jest jakaś specjalnie ciepła....powiedziałbym że jest neutralna....ani zimna ani tez ciepła.... a i tak mam w domu 24-25 st.C więcej mi nie trzeba....a jesli chcesz sie cieszcyć ciepłą podłogą wyjdź na zewnątrz na mróz nie ubrany zbyt ciepło w półbutach....odczekaj troszkę aż zmarniesz i poczujesz że podłogówka grzeje ci podłoge i odczujesz ciepłotę na posadzce...jesli wejdziesz na nią boso.... Na mieszaczu nie będę podkręcał, ponieważ mam piec z podajnikiem i jest na nim nastawiona temperatura 60 stopni i jak dam to na grzejniki to zrobi się w domu sauna. Myślę że u mnie podłogówka nie chodzi efektywnie. Jaki jest sens zminiejszać temperaturę w dwóch miejscach (na zaworze czterodrożnym i mieszaczu). Dodam jeszcze że mam na podłogówce zawór RTL z kapilarą i jakieś ustojstwo do włączania mieszacza (jest przypięte do rury z zasileniem). Poradźcie jak poprawić podłogówkę. Pozdrawiam, Sylwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 17.10.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 a od czego masz głowice termostatyczne przy grzejnikach....?skoro masz podłogówke pozakręcaj grzejniki albo daj je na minimum.....u mnie jest taki sam układ....i nie ma problemu.....mieszczacz mam termostatyczny......dla podlogówki....ale i tak wode dla całego CO w zimę (czyli za zaworem czterodrożnym) puszczam od 27 st do 35 st. (W zalezności od wielkości mrozów) i taka sama idzie woda na grzejniki....tylko po to aby nie wykraplała sie woda na samym dole okien..... a i tak w domku mam 23-25 st. ( na piecu 53 - histereza na 3 st.c) co do tego twojego ustrojstwa to masz zainstlowany zawór termostatyczny z kapliarą na zasilaniu (kapilara powinna być zainstlowana na rozdzielaczu zasilajacym) aby zawór ten mógł dostarczyc w miare potrzeby ( w zalezności na ile jest nastrawiony) odpowiednią ilość ciepłej wody na zasilaniu.....) ale jeśli ty zmniejszysz temperature na zasiulaniu juz za zaworem czterodroznym to poprostu zawór termostatyczny odkręć bardziej wtedy uzyskasz wieksza temperature.....ale myslę że chyba u ciebie cos jest namieszane bo po co jest wtedy zainstalowany RTL skoro jest juz zawór termostatyczny....(RTL ogranicza przepływ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 18.10.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 a od czego masz głowice termostatyczne przy grzejnikach....? skoro masz podłogówke pozakręcaj grzejniki albo daj je na minimum..... u mnie jest taki sam układ....i nie ma problemu.....mieszczacz mam termostatyczny......dla podlogówki.... ale i tak wode dla całego CO w zimę (czyli za zaworem czterodrożnym) puszczam od 27 st do 35 st. (W zalezności od wielkości mrozów) i taka sama idzie woda na grzejniki....tylko po to aby nie wykraplała sie woda na samym dole okien..... a i tak w domku mam 23-25 st. ( na piecu 53 - histereza na 3 st.c) co do tego twojego ustrojstwa to masz zainstlowany zawór termostatyczny z kapliarą na zasilaniu (kapilara powinna być zainstlowana na rozdzielaczu zasilajacym) aby zawór ten mógł dostarczyc w miare potrzeby ( w zalezności na ile jest nastrawiony) odpowiednią ilość ciepłej wody na zasilaniu.....) ale jeśli ty zmniejszysz temperature na zasiulaniu juz za zaworem czterodroznym to poprostu zawór termostatyczny odkręć bardziej wtedy uzyskasz wieksza temperature.....ale myslę że chyba u ciebie cos jest namieszane bo po co jest wtedy zainstalowany RTL skoro jest juz zawór termostatyczny....(RTL ogranicza przepływ) Generalnie nie powinienem zwiększać temperatury na grzejniki zaworem czterodrożnym (a zawory na grzejnikach skręcać i dzięki temu mieć wyższą temperaturę zasilenia podłogówki z mieszaczem), gdyż będzie to szkodliwe dla pieca (za duża będzie różnica między wyjściem z pieca a powrotem (w instrukcji na powrocie ma być 50 stopni). Teraz mam ustawiony zawór na 4 z 10, temperaturę na piecu 60 stopni a temperaturę powrotu ok. 50 stopni i zawory na grzejnikach ustawione na Maksa i jest ok., ale lipa z podłogówką. Według mnie powinienem wyrzucić mieszacz, wstawić pompę obiegową i powinno być ok tak jak na załączonych zdjęciach. Powiedzcie czy taka przeróbka miałaby sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.10.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 ustaw mieszacz od podłogówki na wyższą tempareturę . Trochę też nie rozumiem idei sprzęgnięcia razem RTLi mieszacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worktravel 18.10.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Ja też uważam, że powinieś ustawić wyższą temperaturę na podłogówce, trzeba też pamiętać, ze podłogówka, szczególnie na początku sezonu potrafi się bardzo długo nagrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 18.10.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 ustaw mieszacz od podłogówki na wyższą tempareturę . Trochę też nie rozumiem idei sprzęgnięcia razem RTLi mieszacza. Może ja źle się wyraziłem odnośnie RTL. Mam jakiś taki zawór z głowicą i jakąś kapilarą. Powiedzcie mi czy temperatura ok. 35-40 stopni jaka idzie na mieszacz podłogówki jest odpowiednia. Dla mnie ogrzewanie podłogowe na parterze nie działa. Na górze mam w łazience podłogówkę zasilaną z tego samego rozdzielacza co grzejniki i "napędzaną" tą samą pompą co grzejniki, tylko założoną mam głowicę termostatyczną na powrocie skręconą w połowie. Tam temperatura podłogi jest przyjemna i czuć pod nóżkami że działa. Na parterze jest zimna, dlatego chcę coś z tym zrobić bo jak ma tylko "mielić" wodę i żadnej różnicy nie ma w temperaturze to lepiej nie używać. Dlatego co powiecie na przykładowe schematy z mojego posta powyżej, szczerze to ten mieszacz bym wywalił i przerobiłbym tak jak w przykładzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.10.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Poczekaj,Ogrzewanie podłogowe we w miarę ocieplonym domu nie będzie miało takiej temperatur żebyś czuł ciepłą podłogę. Podłoga co najwyżej nie będzie zimna.Jaką masz temperaturę w pomieszczeniach w zimie? Nie są dogrzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts