Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sposób wkopania kręgów betonowych

Łukasz80

Recommended Posts

witajcie,

chciałbym zbierać wodę z drenażu i rynien w zbiorniku, który myślę żeby wykonać w postaci 2 lub 3 kręgów betonowych o średnicy 1m.

Jaki sposób jest najłatwiejszy?

1) położyć krąg w docelowym miejscu i kopać w środku, żeby pod własnym ciężarem opadał w dziurę...?

2) wykopać dziurę i opuścić kręgi w dół...?

Robił ktoś taki zabieg...? :)

Mam dość fajny grunt. Pod warstwą humusu jest ok 1m piachu a później już sama glina. Tak więc oznacza to wysokie wody gruntowe. Woda sama napełnia studnie. Utrzymuje się gdzieś 0.5 do 1m pod poziom gruntu. Do mojej studni nie będę odprowadzał wody opadowej.

Jeżeli masz niskie wody gruntowe to radzę jakoś zaizolować wykonaną studnie od środka, żeby woda nie uciekała

witajcie,

chciałbym zbierać wodę z drenażu i rynien w zbiorniku, który myślę żeby wykonać w postaci 2 lub 3 kręgów betonowych o średnicy 1m.

Jaki sposób jest najłatwiejszy?

1) położyć krąg w docelowym miejscu i kopać w środku, żeby pod własnym ciężarem opadał w dziurę...?

2) wykopać dziurę i opuścić kręgi w dół...?

Robił ktoś taki zabieg...? :)

Jeżeli te kręgi bedziesz kupował to kup jeden z dnem.

Tylko zastanów sie po co z dnem? Czy bedziesz te studnie wykorzystywał jako posrednią? i przepompowywał z niej wodę dalej?.Czy to ma być poprostu studzienka rewizyjna? Piszesz że masz gline czyli na 1,5 m pod ziemią nie masz wody jeszcze? To po co Ci drenaż? Jeżeli masz wodę na tej głębokości to tylko kręg z dnem, bo wylany z betoniarki bedzie wypychany i sie rozszczelni

Tylko zastanów sie po co z dnem? Czy bedziesz te studnie wykorzystywał jako posrednią? i przepompowywał z niej wodę dalej?.Czy to ma być poprostu studzienka rewizyjna? Piszesz że masz gline czyli na 1,5 m pod ziemią nie masz wody jeszcze? To po co Ci drenaż? Jeżeli masz wodę na tej głębokości to tylko kręg z dnem, bo wylany z betoniarki bedzie wypychany i sie rozszczelni

U mnie tez jest glina - a studzienka non stop pełna

Dno betonowe po to że jak zamuli a zamula to bedzie ja prosto wyczyscic - chociazby jak wsadzam pompe do brudnej wody to stoi na betonie a nie w błocie

Dodatkowo beton sobie na dnie tak ułozylem że na srodku mam dołek pod pompe gdzie gromadzi sie cala woda i jestem w stanie wypompowac prawie calosc

studzienka bedzie zlokalizowana w rogu dzialki i ma pelnic role zbiornika na wode. Dzialka jest pochyla i mam uzgodnione z Gmina odprowadzanie deszczowki do rowu melioracyjnego przy glownej ulicy, zeby nie zalewac sasiadow ponizej mnie. Plan jest taki, zeby do studzienki podlaczyc wszystko co zbiera wode na dzialce tzn. rury z rynien oraz drenaz (sa to dreny przed domem odwadniajace podworko i polozona wyzej czesc domu). Tyle na temat wejsc, po drugiej stronie tj 180` chce zrobic wyjscie tzn. 0,5m ponizej gory kregow wpiac rure ktora prowadzi do rowu... w przypadku gdy studnia bedzie prawie pelna, woda przeleje sie i polynie w dol...:)

studzienka bedzie zlokalizowana w rogu dzialki i ma pelnic role zbiornika na wode. Dzialka jest pochyla i mam uzgodnione z Gmina odprowadzanie deszczowki do rowu melioracyjnego przy glownej ulicy, zeby nie zalewac sasiadow ponizej mnie. Plan jest taki, zeby do studzienki podlaczyc wszystko co zbiera wode na dzialce tzn. rury z rynien oraz drenaz (sa to dreny przed domem odwadniajace podworko i polozona wyzej czesc domu). Tyle na temat wejsc, po drugiej stronie tj 180` chce zrobic wyjscie tzn. 0,5m ponizej gory kregow wpiac rure ktora prowadzi do rowu... w przypadku gdy studnia bedzie prawie pelna, woda przeleje sie i polynie w dol...:)

No i luzik - u mnie jest podobnie

Tyle ze ja mam 2 osobne studnie jedna do rynien druga do drenazu

Wchodzi prawie przy pokrywie , a wyjscie jest jakies 20 cm ponizej wejscia - w ten sposób mam za darmo wode do podlewania jak potrzebuje aj jak jest jej za duzo to sie przelewa i plynie dalej :)