Łukasz80 09.10.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 witajcie, chciałbym zbierać wodę z drenażu i rynien w zbiorniku, który myślę żeby wykonać w postaci 2 lub 3 kręgów betonowych o średnicy 1m. Jaki sposób jest najłatwiejszy? 1) położyć krąg w docelowym miejscu i kopać w środku, żeby pod własnym ciężarem opadał w dziurę...? 2) wykopać dziurę i opuścić kręgi w dół...? Robił ktoś taki zabieg...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.10.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam. Wszystko zależy jaki masz grunt. U mnie było robione koparką. Głębokość 2m. Co do twoich dwóch sposobów wydaje mi się że pierwszy będzie najlepszy (stary sprawdzony sposób). Nie będzie się obsypywało tylko będziesz miał ograniczone miejsce. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 09.10.2011 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 dzięki Michał, niestety grunt twardy, większość glina i iły. Jeśli koparka to rozumiem, że opcja 2. Przy 2 m głębokości to masz studnie pełną wody zawsze w czasie deszczów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Mam dość fajny grunt. Pod warstwą humusu jest ok 1m piachu a później już sama glina. Tak więc oznacza to wysokie wody gruntowe. Woda sama napełnia studnie. Utrzymuje się gdzieś 0.5 do 1m pod poziom gruntu. Do mojej studni nie będę odprowadzał wody opadowej. Jeżeli masz niskie wody gruntowe to radzę jakoś zaizolować wykonaną studnie od środka, żeby woda nie uciekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 10.10.2011 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 oki, a jak to uszczelnic? Tzn. chodzi o uszczelnienie dnia oraz laczen kregow...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.10.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 oki, a jak to uszczelnic? Tzn. chodzi o uszczelnienie dnia oraz laczen kregow...? Ja zrobiłem tak: Wykop koparką na 3 metry 6 kręgów wpuszczonych przez koparkę obsypane piaskiem drabina do srodka i : do spoin - Ceresit CX5 - wodoszczelny na Dno 2 taczki betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 10.10.2011 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja zrobiłem tak: Wykop koparką na 3 metry 6 kręgów wpuszczonych przez koparkę obsypane piaskiem drabina do srodka i : do spoin - Ceresit CX5 - wodoszczelny na Dno 2 taczki betonu ...brzmi ciekawie i logicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 10.10.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 witajcie, chciałbym zbierać wodę z drenażu i rynien w zbiorniku, który myślę żeby wykonać w postaci 2 lub 3 kręgów betonowych o średnicy 1m. Jaki sposób jest najłatwiejszy? 1) położyć krąg w docelowym miejscu i kopać w środku, żeby pod własnym ciężarem opadał w dziurę...? 2) wykopać dziurę i opuścić kręgi w dół...? Robił ktoś taki zabieg...? Jeżeli te kręgi bedziesz kupował to kup jeden z dnem. Tylko zastanów sie po co z dnem? Czy bedziesz te studnie wykorzystywał jako posrednią? i przepompowywał z niej wodę dalej?.Czy to ma być poprostu studzienka rewizyjna? Piszesz że masz gline czyli na 1,5 m pod ziemią nie masz wody jeszcze? To po co Ci drenaż? Jeżeli masz wodę na tej głębokości to tylko kręg z dnem, bo wylany z betoniarki bedzie wypychany i sie rozszczelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 11.10.2011 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Jeżeli te kręgi bedziesz kupował to kup jeden z dnem. Tylko zastanów sie po co z dnem? Czy bedziesz te studnie wykorzystywał jako posrednią? i przepompowywał z niej wodę dalej?.Czy to ma być poprostu studzienka rewizyjna? Piszesz że masz gline czyli na 1,5 m pod ziemią nie masz wody jeszcze? To po co Ci drenaż? Jeżeli masz wodę na tej głębokości to tylko kręg z dnem, bo wylany z betoniarki bedzie wypychany i sie rozszczelni U mnie tez jest glina - a studzienka non stop pełna Dno betonowe po to że jak zamuli a zamula to bedzie ja prosto wyczyscic - chociazby jak wsadzam pompe do brudnej wody to stoi na betonie a nie w błocie Dodatkowo beton sobie na dnie tak ułozylem że na srodku mam dołek pod pompe gdzie gromadzi sie cala woda i jestem w stanie wypompowac prawie calosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 11.10.2011 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Jeżeli te kręgi bedziesz kupował to kup jeden z dnem. Tylko zastanów sie po co z dnem? Czy bedziesz te studnie wykorzystywał jako posrednią? i przepompowywał z niej wodę dalej?.Czy to ma być poprostu studzienka rewizyjna? Piszesz że masz gline czyli na 1,5 m pod ziemią nie masz wody jeszcze? To po co Ci drenaż? Jeżeli masz wodę na tej głębokości to tylko kręg z dnem, bo wylany z betoniarki bedzie wypychany i sie rozszczelni studzienka bedzie zlokalizowana w rogu dzialki i ma pelnic role zbiornika na wode. Dzialka jest pochyla i mam uzgodnione z Gmina odprowadzanie deszczowki do rowu melioracyjnego przy glownej ulicy, zeby nie zalewac sasiadow ponizej mnie. Plan jest taki, zeby do studzienki podlaczyc wszystko co zbiera wode na dzialce tzn. rury z rynien oraz drenaz (sa to dreny przed domem odwadniajace podworko i polozona wyzej czesc domu). Tyle na temat wejsc, po drugiej stronie tj 180` chce zrobic wyjscie tzn. 0,5m ponizej gory kregow wpiac rure ktora prowadzi do rowu... w przypadku gdy studnia bedzie prawie pelna, woda przeleje sie i polynie w dol... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 11.10.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 studzienka bedzie zlokalizowana w rogu dzialki i ma pelnic role zbiornika na wode. Dzialka jest pochyla i mam uzgodnione z Gmina odprowadzanie deszczowki do rowu melioracyjnego przy glownej ulicy, zeby nie zalewac sasiadow ponizej mnie. Plan jest taki, zeby do studzienki podlaczyc wszystko co zbiera wode na dzialce tzn. rury z rynien oraz drenaz (sa to dreny przed domem odwadniajace podworko i polozona wyzej czesc domu). Tyle na temat wejsc, po drugiej stronie tj 180` chce zrobic wyjscie tzn. 0,5m ponizej gory kregow wpiac rure ktora prowadzi do rowu... w przypadku gdy studnia bedzie prawie pelna, woda przeleje sie i polynie w dol... No i luzik - u mnie jest podobnie Tyle ze ja mam 2 osobne studnie jedna do rynien druga do drenazu Wchodzi prawie przy pokrywie , a wyjscie jest jakies 20 cm ponizej wejscia - w ten sposób mam za darmo wode do podlewania jak potrzebuje aj jak jest jej za duzo to sie przelewa i plynie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts