Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w zakupie elektronarzędzi

ravJG

Recommended Posts

Chciałem kupić sobie troszkę elektronarzędzi, ponieważ wszystkie prace w naszym pensjonacie wykonuję samodzielnie i narzędzia są do tego niezbędne, przedstawię poniżej co mam zamiar zakupić, bardzo proszę o rady czy jest to dobry wybór czy może są lepsze pozycje.

Młotowiertarka:

BOSCH GBH 2-28

DeWalt D25323K

Hitachi DH24PC3

Wkrętarka do płyt g/k:

Bosch GSR 6-45TE

Makita FS 2700

Makita FS 6300

Inne:

Dalmierz BOSCH DLE 50

Laser krzyżowy bosch PLL360

Maszyna do cięcia glazury WALMER 800

Detektor metalu Bosch GMS120

Młotowiertarka Hitachi u mnie zrobiła nienormalną robotę kupiłem ją używaną ale mimo to co się nakłuła (strop monolit,zkówałem kawałek wieńca żeby wpuścić zbrojenie) to szok. teraz już niestety się będzie kończyć ale nową to na 100% zakupie właśnie Hitachi. inne sprzęty z tej firmy które posiadam działają również bez zarzutów .jedyną wadą jest cena. ale coś za coś.

Od kilku lat używam starszego modelu wykrywacza f-my Bosch. Ogólnie rewelka, już nie raz pomógł mi nie zepsuć ściany ;). Młotowiertarkę również mam Boscha, tylko wcześniejszy model. W mądrych rękach sprzęt nie do zajechania.

Ja też używałem starszego typu (taki zielony) i niestety uważam że totalne nieporozumienie! W moim fachu wierci się setki otworów dziennie i gdybym zaufał detektorowi miałbym parę przewiertów kabli na jednej budowie. Dobrze wykrywa rury czy kable ale tylko pod napięciem ale nie radzi sobie z kablami bez napiecia a już wcale nie widzi kabli od alarmu!!!

Kolego a czy Ty czasem nie chcesz otworzyć dużej firmy z czterema brygadami? Bo park narzędziowy jaki kompletujesz to na to wskazuje... i mała rada człowieka który w budowlance siedzi przeszło 20lat - nie buduj profesjonalizmu firmy profesjonalnymi narzędziami bo nie tędy droga. Dobry fachowiec potrafi zrobić dobrą robotę tanimi narzędziami. A do przeinwestowania jest tylko malutki kroczek.