amir 09.10.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam Przymierzam się do zakupu działki budowlanej i na jednej z działek nad którą się bardzo poważnie zastanawiam stoi sobie taki oto słup: http://img189.imageshack.us/img189/9669/slup.jpgWydaje mi się, że jest to słup niskiego napięcia (widać, że sąsiednie budynki są z niego zasilane). No i teraz pytanie - jakie są konsekwencje takiego słupa na działce budowlanej? W szczególności chodzi mi o umieszczenie budynku względem tego słupa oraz linii napowietrznej - jakie są minimalne wymagane odległości? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.10.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 ...co tam słup ! Kamień ładny !... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.10.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 co się tam przejmować, najwyżej tak zrobisz:http://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-650/-550/faktonline/634318201841494372.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 09.10.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Zapytaj w elektrowni czy możesz (na własny koszt) przenieść słup w granicę działki. Słup jest elektrowni i jak kupisz działkę ma prawo zawsze bez pytania wjechać ciężkim sprzętem w celu naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.10.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Słup jest elektrowni i jak kupisz działkę ma prawo zawsze bez pytania wjechać ciężkim sprzętem w celu naprawy. To akurat nie do końca takie oczywiste, najpierw trzeba sprawdzić zapisy w księdze wieczystej działki (służebność). Często okazuje się że słupy stoją nie do końca zgodnie z prawem. Jeżeli zapisy są ok. (zakład energetyczny ma "służebność") to faktycznie, mozna udac się do zakładu energetycznego i ponegocjować przeniesienie słupa w dogodne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 10.10.2011 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 No i mam mapkę - okazuje się, że słup stoi poza działką gdyż ten róg działki jest "ścięty"! Wobec tego nic mi do słupa. Niestety linie kablowe napowietrzne już nie są poza działką ale wchodzą na jej teren. Czy ktoś się orientuje jaka jest minimalna dopuszczalna odległość od takich linii kablowych (niskie napięcie - poniżej 1kV i linia z tego co widziałem w ekranie) do projektowanego budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 10.10.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 To działka narożna? Jestem ciekawa, czy przejedzie pod tymi liniami ciężki sprzęt do budowy domu, bo coś jak widać na zdjęciu nisko jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.10.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 co się tam przejmować, najwyżej tak zrobisz: http://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-650/-550/faktonline/634318201841494372.jpg Beton to u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts