Kwitko 09.10.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Obejrzałam ostatnio dach wykonany przez dekarza, który będzie pracował u nas. Bardzo mi się nie podoba. Czy obróbka komina jest prawidłowa? Na większości dachów kominy są ładnie obrobione blachą. Według mnie dachówki położone są krzywo i odstają, a obróbka okna to już katastrofa. Proszę Was o ocenę bo może jestem przewrażliwiona. http://img11.imageshack.us/img11/3510/dsc08582w.jpg http://img225.imageshack.us/img225/1889/dsc08581r.jpg http://img257.imageshack.us/img257/3653/dsc08583u.jpg Edytowane 9 Października 2011 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 09.10.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Rzeczywiście dachówki nie są w lini,mnie to razi tak samo jak nie uzyskanie fali. Żeby ocenić jakość pracy potrzebe będą zdjęcia z etapów budowy lub po prostu przejść po dachu i szukać zaczepki odkrywkowo. Jeśli masz możliwość to rób zdjęcia na budowie którą obecnie prowadzi twój przyszły wykonawca. Jeśli chodzi o ocene obróbki komina to na podstawie tak niedokładnych zdjęć można wychwycić lekką amatorkę na tyle obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.10.2011 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) Na podstawie przedstawionych zdjęć miałbym następujące uwagi dotyczące estetyki wykonania pokrycia dachu:- pofalowane linie prostopadłe do okapu,- niedokładnie przycięte dachówki przy oknach połaciowych,- widoczne niezakryte zamki dachówek,- niestarannie wyprofilowany dolny kołnierz tych obróbek, - brak ław kominowych za kominami (same stopnie nie wystarczą),- odstają nie podszlifowane dachówki nad stopniami i ławą,- obróbki kominów wykonane taśmą karbowaną (nie jest to błąd ale daje taki kiepski efekt),- za wąskie listwy wykańczające na kominach,- wydaje mi się, że nie ma czap na kominach (nie muszą być choć powinny),- rynny minimalnie za wysoko (mogą zostać uszkodzone przez zsuwający się śnieg), - na połaci wiele dachówek odstaje może to być skutek braku wyprowadzenia połaci dachu lub krzywizny samych dachówek co można zlikwidować podszlifowaniem,- montaż kominka wentylacyjnego nad oknem nie jest najszczęszliwszym rozwiązaniem (co on wentyluje?),- nie widzę taśmy pod gąsiorami (nie chcę wnioskować, że jej tam nie ma).Pozdrawiam. Edytowane 10 Października 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 10.10.2011 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Czyli masakra z tym dachem? Taśma pod gąsiorami jest, sprawdziliśmy. Ale sobie majstrów wybraliśmy A czy taki dach da się jeszcze "uratować"? Czy te błędy można poprawić bez rozbierania całego dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.10.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 To są błędy natury estetycznej nie mające wpływu na funkcjonowanie dachu. Oczywiście wszystko można poprawić to tylko kwestia kasy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suzy 15.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Bardzo proszę o ocenę tego kosza. Jestem kobietą budującą i nie podoba mi się to wykonanie. Szpeci mi cały dach. Z góry dziękuję za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suzy 15.11.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Czy to jest poprawnie wykonane? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suzy 15.11.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 i jeszcze jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.11.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Jest poprawnie wykonane. A co Ci się nie podoba? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suzy 16.11.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Wydaję mi się, że jest to bardzo niechlujnie wykonane. Dachówki z prawej strony są krzywo poprzycinane a i ten kosz chyba jest strasznie szeroki. Porównywałam inne dachy w okolicy i maja znacznie mniejsze te szpary. Bardzo proszę jeszcze raz rzucić okiem. Dziękuję i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 16.11.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Kwitko, wzięliście jednak tą ekipę do dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.11.2011 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Tak wzieliśmy bo mieliśmy z nim już podpisaną umowę. Niestety! Teraz mamy same problemy, już na etapie więźby. Do pokrycia jeszcze nie doszli. To była najgorsza decyzja w trakcie budowy. Strasznie żałuje że nie próbowaliśmy wycofać się jakoś z tej umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.11.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Do Suzy. Tak jak Andrzej pisał ,wygląda ,że jest ok. Lepiej jak kosz jest szerszy , gdyż nie blokują się liście, miałem sporo takich zgłoszeń gdzie powstawały zatory i przez to zacieki. Ciekawi mnie ujście wody z rynny. Czy uchodzi w miejscu denka?. To byłby błąd. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 16.11.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ale widzę w dzienniku, że już robią pokrycie - chyba membranę już założyli. Trzymam kciuki aby zrobili dobrze. Daj zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.11.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Wydaję mi się, że ... ... ten kosz chyba jest strasznie szeroki. Tak się tylko wydaje. W Niemczech byłby strasznie wąski. Istotę funkcji kosza opisał Jan. Dodam tylko, że zimą wąski kosz umożliwia wpełznięcie języka lodowego pod dachówki i niszczenie uszczelek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suzy 16.11.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi. Jutro zapytam o te rynny i ujście wody. Jeszcze fachowcy są na dachu to zdążą poprawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suzy 17.11.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Do Mistrza Jana i Pana Andrzeja:Rynna na lukarnie nie ma tylnego denka i jest założona pod skosem. Czy tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 17.11.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Tak wzieliśmy bo mieliśmy z nim już podpisaną umowę. Niestety! Teraz mamy same problemy, już na etapie więźby. Do pokrycia jeszcze nie doszli. To była najgorsza decyzja w trakcie budowy. Strasznie żałuje że nie próbowaliśmy wycofać się jakoś z tej umowy z umowy przed rozpoczęciem prac zawsze można sie wycofać mając taki przykład ich prac. No chyba, ż eposunęli wam umowę skonstruowana specjlanei pod siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.11.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Czyli woda , śnieg ,lód będą wpychane pod kosz. Niezbyt to widzę. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Jak tylko mogę to nie wieszam rur spustowych na lukarenkach. Odprowadzam wszystko do tyłu czyli tak jak u Ciebie. W moim przekonaniu wszystko jest OK. Połacie daszków na lukarenkach są nie wielkie nie ma więc żadnego zagrożenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts